Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ «ΣΤΟΧΟΙ»

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ: «Ενωμένοι στο ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ιράκ εμφανίζονται οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8) στο κοινό ανακοινωθέν τους που εκδόθηκε χθες στο Εβιάν της Γαλλίας κατά τη λήξη της τριήμερης συνόδου τους... Οι οκτώ ηγέτες ανέφεραν ότι "μοιράζονται την πεποίθηση πως έχει φθάσει ο καιρός να επικρατήσει η ειρήνη και να ανοικοδομηθεί το Ιράκ"» («ΒΗΜΑ»).

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ (1)...: «Το Ιράν αναμένεται να δεχτεί αυτό το μήνα έντονες πιέσεις, καθώς ο Ομιλος των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών και η Ρωσία - ο βασικότερος υποστηρικτής των μη-πολεμικών πυρηνικών προγραμμάτων της Τεχεράνης - έσφιξε τον κλοιό γύρω από την ισλαμική δημοκρατία, που καλείται να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία κλιμάκωσε χθες τις πιέσεις, καθιστώντας σαφές ότι διακυβεύονται τα πυρηνικά της προγράμματα που αφορούν το Ιράν, εκτός κι αν η Τεχεράνη συναινέσει στις νέες, "αδιάκριτες" επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κάτι που μέχρι στιγμής η Τεχεράνη αρνείται» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ (2): «Οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επίθεση από τη Βόρειο Κορέα, προειδοποίησε, χθες από το Τόκιο, ο υφυπουργός Αμύνης των HΠA, Πολ Βούλφοβιτς. H Ουάσιγκτον πρέπει να διεξαγάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, πρόσθεσε ο ίδιος αν και υποστήριξε ότι οι εν λόγω αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων σε όλον τον κόσμο. O υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία του Πενταγώνου άφησε να εννοηθεί ότι "μια μικρότερη και πιο ευέλικτη δύναμη" θα ήταν κατάλληλη σε αυτήν τη φάση για την περιοχή της κορεατικής χερσονήσου...» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ...«ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»: «Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι κοινές αξίες δε θα είναι πλέον αρκετές για να εγγυηθούν στους διάφορους ηγέτες μια προνομιακή θέση στο Λευκό Οίκο ή μια πρόσκληση στο Οβάλ Γραφείο, ισχυρίζονται οι σύμβουλοι του προέδρου Μπους. Ο κ. Μπους κοιτάζει για δράσεις και αποτελέσματα πέρα από την κοινή κληρονομιά. Περιοδεύοντας στην Ευρώπη, ο κ. Μπους έχει επεκτείνει, με λανθάνοντα αλλά σαφή τρόπο, το δόγμα "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Το δόγμα αυτό (...) θα καθοδηγεί σε όλα τα επίπεδα την οπτική της Ουάσιγκτον για τους συμμάχους της» («ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ