Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν λευκώ παράδοση των πολιτών και των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις Συμφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ, όσον αφορά τη δικαστική συνεργασία για ποινικές υποθέσεις και τις εκδόσεις πολιτών

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για δικαστική συνεργασία και έκδοση πολιτών, τονίζοντας τα εξής:

«Πρόκληση αποτελεί και η συζήτηση ακόμα αυτού του θέματος, λίγες μόλις μέρες μετά την εγκληματική εισβολή των αμερικανοαγγλικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Με τη συμφωνία αυτή η ΕΕ παραδίδει εν λευκώ τους πολίτες των κρατών - μελών της και τα προσωπικά δεδομένα τους στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, των οποίων οι διωκτικές αρχές θα αλωνίζουν, μακριά από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Μεικτές ανακριτικές ομάδες ΕΕ - ΗΠΑ θα δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στην ΕΕ, παραβιάζοντας εθνικά Συντάγματα και εσωτερικό Δίκαιο.

Πρόκειται για συμφωνία σε βάρος των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ. Δεν προκαλεί καμία διαφοροποίηση στο εσωτερικό δίκαιο των ΗΠΑ, όπως κατάργηση της θανατικής ποινής ή διακριτικών διατάξεων του «Πατριωτικού Νόμου» που δεν επιτρέπουν τη νομική συνδρομή σε μη Αμερικανούς πολίτες ή αλλαγή ασύμβατων με το ευρωπαϊκό δίκαιο νομοθεσιών πολιτειών των ΗΠΑ, ή τον τερματισμό της απάνθρωπης κράτησης των αιχμαλώτων πολέμου, ακόμα και πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ (Γκουαντανάμο).

Καλούμε τους λαούς μας να κινητοποιηθούν μαζικά ενάντια σε μια επικίνδυνη συμφωνία που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα κλιμακώσει τις διώξεις κατά του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με έκδοση στις ΗΠΑ των πρωτοπόρων αγωνιστών του, αλλά και γενικότερα όσων οι ΗΠΑ θεωρούν ύποπτους. Να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ στην ΕΕ και να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις τους να επικυρώσουν μία τέτοια συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ