Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Η Ελλάδα συνέβαλε συνειδητά στην παράδοσή του

Eurokinissi

Οι χτεσινές καταθέσεις των ανδρών του κλιμακίου της Ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Εν κατακλείδι, από την ακροαματική διαδικασία προκύπτει αβίαστα ότι η ΕΥΠ παρόλο που είχε πληροφορίες για πιθανή απόπειρα εισόδου του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας, δεν ενημέρωσε την Αστυνομία για να εμποδιστεί η είσοδός του και συνεπώς είναι μύθος τα δήθεν δρακόντεια μέτρα που πήρε για να αποτρέψει την είσοδο του Οτσαλάν. Αυτό σημαίνει είτε ότι η ΕΥΠ και η Αστυνομία είναι παντελώς ανίκανες και εκτέλεσαν πλημμελέστατα τα καθήκοντά τους (αλλά τόσο μεγάλη ανικανότητα αποκλείεται), είτε επιβεβαιώνεται η εφιαλτική εκδοχή για συνεργία της χώρας μας στο να εκδοθεί ο Κούρδος ηγέτης στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Αποδείχθηκε επίσης πως δε δόθηκε καμιά απολύτως εντολή για αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και σε κανέναν από τους άνδρες του κλιμακίου της Αστυνομίας που βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τις κρίσιμες μέρες που υπήρχαν πληροφορίες από την ΕΥΠ για παράνομη είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδό του στη χώρα μας. Αυτά κατέθεσαν χτες οι επικεφαλής του κλιμακίου της αστυνομικής δύναμης στο αεροδρόμιο του Ελληνικού Α. Μίχας, διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας του Αερολιμένα, Χ. Τσακτσανής, επόπτης ελέγχου διαβατηρίων, και Ι. Σαραντόπουλος, αστυνομικός, υπεύθυνος για τον έλεγχο διαβατηρίων.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Α. Μίχα κατά τη χτεσινή κατάθεσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Αν είχα ενημέρωση για λήψη δρακόντειων μέτρων, λόγω της ενδεχόμενης παράνομης εισόδου του Οτσαλάν, θα καθόμουν στο σπίτι μου;».

Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί

Ας δούμε, όμως, τι κατέθεσαν χτες οι άνδρες της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στο αεροδρόμιο.

«Καμιά ενημέρωση δεν είχα από την υπηρεσία μου για επικείμενη άφιξη του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας. Αν το ήξερα θα καθόμουνα στο σπίτι μου και δε θα ήμουνα εκεί στο αεροδρόμιο;», είπε ο Α. Μίχας. Μάλιστα, αρκετές φορές επανέλαβε πως δεν του ζητήθηκε να αναλάβει «καμιά ενέργεια» για αποτροπή εισόδου του Οτσαλάν και πως ό,τι έμαθε για τον Κούρδο ηγέτη, το πληροφορήθηκε αργότερα από τις εφημερίδες.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος μεταξύ του Θ. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Οτσαλάν, και του Α. Μίχα, που αποδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα λεγόμενα δρακόντεια μέτρα.

- Θ. Θεοδωρόπουλος: Είπατε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα για πληροφορίες περί ενδεχόμενης άφιξης Οτσαλάν. Ο αρχηγός της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης από τις 8 το πρωί της 29/1/1999 τηλεφώνησε στον υποδιοικητή της ΕΥΠ Φ. Λουκόπουλο, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, και έδωσε εντολή για να ληφθούν δρακόντεια μέτρα. Χωρίς τη δική σας ενημέρωση μπορεί να έχουμε λήψη δρακόντειων μέτρων;

- Α. Μίχας: Οχι φυσικά.

- Θ. Θεοδωρόπουλος: Αφού στο αστυνομικό κλιμάκιο δεν είχατε ενημερωθεί για την άφιξη Οτσαλάν, μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν ετίθετο ζήτημα σύλληψης του Οτσαλάν, παρά μόνο γνώσης για τις κινήσεις του Κούρδου ηγέτη και γι' αυτό ειδοποιήθηκαν μόνον αυτοί που έπρεπε να ξέρουν (ΕΥΠ);

- Α. Μίχας: Μπορεί...

- Θ. Θεοδωρόπουλος: Οπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, όταν η ελληνική αντιπροσωπεία από τους Π. Σγουρίδη, Α. Ναξάκη και Σ. Καλεντερίδη επισκέφτηκε τον Α. Οτσαλάν την περίοδο που βρισκόταν στην Ιταλία, ο Α. Ναξάκης ανέφερε στον Σ. Καλεντερίδη ότι ο Οτσαλάν ήθελε να έρθει προσωρινά στην Ελλάδα και ο Σ. Καλεντερίδης γνωστοποίησε την πληροφορία στην υπηρεσία του. Επομένως είναι δυνατόν ο Ναξάκης να παίρνει αεροπλάνο ντάλα μεσημέρι για να πάει στη Μόσχα για να φέρει τον Οτσαλάν και οι μυστικές ελληνικές υπηρεσίες της Ελλάδας να μη γνωρίζουν τίποτα;

- Α. Μίχας: Δε γνωρίζω.

- Χ. Τσακτσανής: Εκείνη την ημέρα δεν είχαμε καμιά απολύτως πληροφόρηση περί εισόδου του Οτσαλάν.

Κατηγορηματικός ήταν και ο Ι. Σαραντόπουλος, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν είχε καμιά πληροφόρηση, ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου του Α. Οτσαλάν αν τα μέτρα που πάρθηκαν οδηγούσαν στην αποτροπή εισόδου του Οτσαλάν απάντησε ότι δε γνωρίζει τι μέτρα πήρε η ΕΥΠ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υποδιοικητής της ΕΥΠ Φ. Λουκόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο πως στις 8 το πρωί της 29ης του Γενάρη 1999 πήρε τηλεφώνημα από τον διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη ότι υπάρχουν πληροφορίες για άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα ο Α. Ναξάκης ξεκίνησε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού για να πάει στη Μόσχα να φέρει τον Οτσαλάν και το βράδυ, στις 7.15, εισέρχεται ο Κούρδος ηγέτης στη χώρα μας από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Μετά τη χτεσινή εξέλιξη στο δικαστήριο προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για το ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην υπόθεση Οτσαλάν και ενισχύεται η πεποίθηση ότι δεν ενδιαφερόταν για τη σωτηρία του Κούρδου ηγέτη αλλά, σε πλήρη σύμπνοια με άλλες δυνάμεις, συντέλεσε να δοθεί σιδεροδέσμιος στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Σ' αυτό συνηγορούν μια σειρά από στοιχεία που προέκυψαν από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία, όπως:

- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προβλεπόταν ενδιάμεσος σταθμός στην Κένια για μία-μιάμισι ώρα μόνο για ανεφοδιασμό. Οι ισχυρισμοί Πάγκαλου ανατρέπονται από την έκθεση του πρεσβευτή στην Κένια Γ. Κωστούλα προς το υπουργείο Εξωτερικών (21.2.1999), όπου αναφέρει επί λέξει ότι του δόθηκε η εξής εντολή: «Μεριμνήσατε για παραλαβή τους (σ.σ. του Οτσαλάν και της συνοδείας του) σε επίπεδο γραμματέως πρεσβείας, καθώς και για φιλοξενία τους, περί μία εβδομάδα για σαφάρι». Αλλά και από την κατάθεση του Σ. Καλεντερίδη αμφισβητούνται τα όσα κατέθεσε ο Θ. Πάγκαλος, καθώς ο Καλεντερίδης στην κατάθεσή του έκανε λόγο για πολυήμερη διαμονή στο Ναϊρόμπι.

- Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης, στο δικαστήριο σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι.

Οι ελληνικές υπηρεσίες γνώριζαν από την Ιταλία (επίσκεψη Π. Σγουρίδη, Α. Ναξάκη, Σ. Καλεντερίδη) για την πρόθεση του Οτσαλάν να έρθει προσωρινώς στην Ελλάδα, όπως κατέθεσε ο Σ. Καλεντερίδης στο δικαστήριο, ενώ ο τελευταίος είχε ενημερώσει και τον Χ. Σταυρακάκη γι' αυτό το γεγονός.

Εξάλλου, για το θέμα αυτό ο Θ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του Α. Οτσαλάν, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΥΠ ήξερε για την άφιξη του Κούρδου ηγέτη και ότι το ενδιαφέρον της και τα δήθεν δρακόντεια μέτρα - τα οποία κάθε άλλο παρά δρακόντεια ήταν - δεν αφορούσαν στο να τον εμποδίσουν να εισέλθει στην Ελλάδα ή να τον συλλάβουν, αλλά απλώς είχαν σκοπό να γνωρίζουν κάθε στιγμή πού βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης. Επίσης, ο Οτσαλάν πίστευε ότι η είσοδός του στην Ελλάδα ήταν υπό την έγκριση των αρχών και δεν παραβίαζε κανένα νόμο. Επομένως, συνέχισε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, το αδίκημα δεν υφίσταται, όπως τουλάχιστον προβλέπεται από το παραπεμπτικό βούλευμα.

Για την υπόθεση Οτσαλάν και ο Μ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, έκανε την εξής δήλωση: «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στην υπόθεση του Γρηγόρη Λαμπράκη και σ' αυτήν του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στην υπόθεση Γρ. Λαμπράκη το παρακράτος έγινε κράτος. Στην υπόθεση Οτσαλάν το κράτος έγινε παρακράτος. Εδειξαν το δικό τους δρόμο για την παγκοσμιοποίηση και τη διακυβέρνηση του κόσμου στις ζούγκλες της Αφρικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ