ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
Εκσυγχρονισμένη σήμερα η παρακολούθηση «υπόπτων»

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πρόκληση Σημίτη ότι καταργήθηκε σήμερα η αστυνομική παρακολούθηση, απάντησε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα. Μπορεί, είπε, να καταργήθηκε η παρακολούθηση του χωροφύλακα και των φακέλων, αλλά αυτή σήμερα συνεχίζεται πλέον με σύγχρονα μέτρα.

Εχουμε σήμερα, τόνισε, καταστολή και βία στις διαδηλώσεις, αστυνομικούς με πολιτικά να παρακολουθούν σωματεία και πορείες. Παλιότερα αυτό λεγόταν αντικομμουνιστική εκστρατεία, σήμερα λέγεται αντιτρομοκρατική. Απευθυνόμενη στον Κ. Σημίτη, υπογράμμισε: «Δεν παίρνετε εσείς σήμερα δελτίο από την ΕΥΠ;». Δεν παρακολουθεί αυτή η υπηρεσία κόμματα και πολιτικούς; Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν κάνει παρακολουθήσεις; Σήμερα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, έχουμε όργιο παρακολούθησης για τα πάντα, από τα κόμματα μέχρι την προσωπική ζωή για εκβιασμούς. Υπάρχουν επίσημες συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και διάφοροι πράκτορες παρακολουθούν όσους αναπτύσσουν πολιτική δράση κατά του συστήματος.

Η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε και το θεσμό του λεγόμενου «αστυνομικού της γειτονιάς» και αφού διευκρίνισε ότι «πατάει» σε κάποια λαϊκή απαίτηση τόνισε: Ο θεσμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί, όχι για την ασφάλεια του πολίτη, αλλά για την ανασφάλειά του, το στήσιμο «πληροφοριοδοτών» και την καλλιέργεια νοοτροπίας χαφιεδισμού.


Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις

Πιο «αξιόπιστη» διαχείριση της εξουσίας υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής

Eurokinissi

Σε προσπάθεια ανάδειξης της ΝΔ σε «αξιόπιστο» διαχειριστή της κρατικής εξουσίας, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική, επιδόθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με συμφέροντα. Επανέφερε δε για μια ακόμα φορά το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο.

Εθνικοί επενδύτες...

Αναφορικά με το θέμα της διαπλοκής ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «θεσμοθετήσατε τη διαπλοκή, επιβάλλατε καθεστώς αδιαφάνειας» ζητώντας εκ νέου τη «σύσταση εξεταστικής επιτροπής βάσει του πορίσματος που έστειλε η δικαιοσύνη», αναρωτώμενος αναφορικά με τις καταγγελίες της ΝΔ: «Τι κάνατε όταν κινήθηκε η δικαιοσύνη; Καθυβρίσατε τους λειτουργούς της». Αφήνοντας αιχμές, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε για τον ΟΤΕ, πως «συρόμενος από τον εθνικό προμηθευτή έγινε ακόμη και εξαγωγέας διαπλοκής. Συνολικά επένδυσε στη Ρουμάνια, τη Σερβία, την Αρμενία, την Ιορδανία και την Αλβανία περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και έως τώρα έχει διαγράψει 430 εκατομμύρια ευρώ ως οριστική ζημιά».

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα των μονοπύθμενων τάνκερ ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως «θελήσαμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της αντικατάστασης υποστηρίζοντας ελληνικά συμφέροντα» προσθέτοντας για το ΠΑΣΟΚ ότι «το να θέλετε να πλήξετε ελληνικά συμφέροντα είναι δική σας επιλογή», αφού, όπως υποστήριξε, καταθέτοντας συγκεκριμένα έγγραφα «συμφωνούσατε με τη δική μας θέση». Οσον άφορα το θέμα της συγχώνευσης των «Ελληνικών Πετρελαίων» με την ΠΕΤΡΟΛΑ και την έμμεση κατηγορία σύμπλευσης με τις θέσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να αναφερθεί κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διγλωσσία» στην τακτική που ακολουθείται, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση», αλλά «στην ουσία πρόκειται για κάτι εισπρακτικού χαρακτήρα». Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «ο κ. Σημίτης είναι τελείως ξεκομμένος από την πραγματικότητα», χαρακτηρίζοντας την παρέμβασή του «έκθεση ιδεών ότι όλα πάνε καλά».

Πλήρης έρευνα για το Χρηματιστήριο

Αναφερόμενους σε επιμέρους πλευρές της οικονομίας ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ ως ικανότερο διαχειριστή. Υποστήριξε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας είναι το μικρότερο στην ΕΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία οργανωμένης πολιτικής στον τουρισμό, για χαμηλές ξένες επενδύσεις και υψηλό πληθωρισμό παρά τις περί του αντίθετου δεσμεύσεις. Αναφορικά με την ανεργία υποστήριξε ότι «υπάρχει μια απροσδιόριστης έκτασης κρυφή ανεργία». Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του Χρηματιστηρίου λέγοντας ότι «χωρίς πλήρη έρευνα το θέμα αυτό δεν πρόκειται να κλείσει» ρωτώντας «ποιοι κρύβονται πίσω από τις εταιρίες που μπήκαν στο Χρηματιστήριο με τιμές έως και 50 φορές πάνω από τη λογιστική αξία τους;». Τέλος, αναφορικά με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «χαμένα κονδύλια» και για «εξαπάτηση του κόσμου».


Κροτίδες , σκιές και φαντάσματα...

Στο παρελθόν κατέφυγαν στη δευτερολογία τους, υψώνοντας τους τόνους, οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής

Οι οξύτατοι τόνοι και οι προσφιλείς αναφορές του πρωθυπουργού στη δικτατορία χαρακτήρισαν τις δευτερολογίες των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή χτες στη Βουλή, όπου έγιναν εκατέρωθεν αναφορές στη διαπλοκή.

Τη νέα πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο απέρριψε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το θέμα «έχει διερευνηθεί διεξοδικά» και «η δικαιοσύνη έκλεισε στο αρχείο την υπόθεση» ζητώντας για το Χρηματιστήριο «να το αφήσουμε ήσυχο για να ανακάμψει». Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία σημειώνοντας πως «έλεγαν ότι θα απορροφήσουμε μόνο το 40%» από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ενώ «μόνο το 3% δεν απορροφήθηκε» και «έγιναν τα μεγάλα έργα».

Παράλληλα αναζητώντας διαχωριστικές πολιτικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Σημίτης θυμήθηκε την 7ετία, λέγοντας ότι «είχα πολεμήσει κατά της δικτατορίας όταν κάποιοι κάθονταν στα σπίτια τους», «πήγαινα και έβαζα κροτίδες, εσείς τι κάνατε;», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για παρακολούθηση πολιτών όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Κατέληξε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν πρέπει να διαχωρίζετε τους πολίτες, το κάνατε κι εμείς το καταργήσαμε». Αναφορικά με το θέμα της διαπλοκής, μίλησε για «απολογία για τα μονοπύθμενα δεξαμενόπλοια» από τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουμε κανέναν επιχειρηματία ούτε ως φίλο ούτε ως εχθρό».

«Οποιος αναφέρεται σε σκιές και φαντάσματα, ετοιμάζεται να τους κάνει παρέα» απάντησε αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής, στις αναφορές του πρωθυπουργού στη δικτατορία, ενώ υψώνοντας τόνους προεκλογικής χροιάς, προεξόφλησε την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές λέγοντας ότι «η ήττα δε στιγματίζει. Η απώλεια της αξιοπρέπειας είναι αυτή που στιγματίζει».

Τέλος, χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα ως «ομολογία ενοχής» στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι» ρωτώντας αν «οι Σαλελέδες είναι δική μας ΚΕ;». Κατέληξε τονίζοντας πως «κυβερνάτε 20 χρόνια και αυτά τα χρόνια η διαφθορά πήρε απίστευτες διαστάσεις» και ότι η υπόθεση του χρηματιστηρίου «δεν έχει κλείσει».


Υπερασπιστής θεσμών...

Για «νόθευση των δημοκρατικών θεσμών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Επίθεση εναντίον του ΚΚΕ έκανε χτες στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με κατηγορίες για «μικροψυχία» και «μικροπολιτική». Χαρακτηριστικά μίλησε για «συνήθεια της ηγεσίας του ΚΚΕ να βάζει στον ίδιο αφορισμό μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και δυνάμεις της αριστεράς που αγωνίζονται να κατακτήσουν σήμερα καλύτερους τρόπους ζωής». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κόσμος του ΣΥΝ, της αριστεράς και γενικά των κινημάτων και της οικολογίας είναι στους δρόμους και αγωνίζεται χωρίς να χρειάζεται την άδεια της ηγεσίας του ΚΚΕ».

Δίνοντας έμφαση στο θέμα της διαπλοκής, ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για «νόθευση» των δημοκρατικών θεσμών. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ «η κυβέρνηση ενώ στα λόγια καταγγέλλει επιχειρηματικά συμφέροντα και διαπλεκόμενα εξωθεσμικά κέντρα ότι την υπονομεύουν, στην ουσία επιδίδεται από καιρό, αλλά και τώρα, σε ένα πλήρες αδιαφανές παιγνίδι με το οποίο αναδεικνύει αυτά τα συμφέροντα σε ρυθμιστές της πολιτικής ζωής». Παράλληλα, επανέφερε το θέμα της κατοχύρωσης μέσω της θεσμικής αναβάθμισης, ζητώντας «θεσμική κατοχύρωση του κοινωνικού ελέγχου της διαφάνειας και των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε να μη διαμορφώνονται φαινόμενα ολιγοπωλιακού ή και μονοπωλιακού χαρακτήρα». Κάνοντας πολιτική εκτίμηση, επισήμανε ότι «οι εκλογές θα γίνουν σε κλίμα άγριας και αδίστακτης πόλωσης», «στην πυρά του δικομματισμού ρίχνεται από τώρα ακόμα και η δημοκρατική ομαλότητα που αποτελεί αναμφισβήτητα κατάκτηση της μεταπολίτευσης». Παράλληλα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφορικά με την οικονομία επισήμανε πως «θεωρούμε αναγκαία μια εισοδηματική πολιτική που θα οδηγεί στη σύγκλιση των εισοδημάτων, μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση, ιδίως των εισοδημάτων από την εργασία, και τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους Ελληνες πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ