ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Εργάτες και άνεργοι κατέκλυσαν χτες τους δρόμους

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν μαζί, αντιπαλεύοντας, στο σύνολό της, την αντεργατική πολιτική

Ανεργοι και εργαζόμενοι έσμιξαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και μαζί διαδήλωσαν από την πλατεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και μέχρι το εργοστάσιο της «ΣΙΣΣΕΡ» για το δικαίωμά τους στη δουλιά. Μαχητικά, με τα συνθήματά τους και τα τραγούδια τους, διέσχισαν σαν «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» το κέντρο της Αθήνας. Καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που φέρνει τα λουκέτα των Βρυξελλών αντί για θέσεις εργασίας. Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Κατέθεσαν το βαθύ τους «πιστεύω» ότι η διέξοδος στην ανεργία είναι μια άλλη κοινωνία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στις χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, που τις τελευταίες μέρες έχασαν τη δουλιά τους.

Εκεί στην πλατεία και μέσα στην πορεία, βάδισαν μαζί οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ», που κρατούσαν το πανό της ταξικής Ομοσπονδίας τους, δίπλα στους οικοδόμους, που, όπως πάντα, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και με το πανό τους έκαναν ξεκάθαρο ότι θα επιβάλουν το «ΣΤΟΠ στην Ανεργία και την Εξαθλίωση. Στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των μονοπωλίων». Στην πλατεία και στην πορεία με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, έσμιξαν οι μεταλλεργάτες του «ΜΗΤΣΑ», που κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία μαζί με τους συναδέλφους τους από το Συνδικάτο Μετάλλου ο «Προμηθέας». Και πιο δίπλα, οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών. Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που από νωρίς κατάλαβε πως «Λιτότητα, Ανεργία, Αυταρχισμός - Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός». Οχι άλλες απολύσεις, απαίτησαν οι εργάτες του Πειραιά, που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με το πανό του Συντονιστικού τους. Στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς, προστέθηκαν οι εργάτες στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και οι λογιστές της Αθήνας, μαζί με τα παιδιά της Πανσπουδαστικής, που, όπως έγραφαν στα πανό τους, «Οι φοιτητές απαντάνε επιθετικά σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Πρώτη στο βήμα της συγκέντρωσης, ανέβηκε η εργάτρια Βιβή Μασούρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου της «ΣΙΣΣΕΡ», δηλώνοντας ότι οι εργάτριες της επιχείρησης δίνουν τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να μην κλείσει το εργοστάσιο και κατήγγειλε ορισμένους δήθεν αριστερούς που έχουν γίνει πλασιέ των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ορισμένους, που έχουν συνταυτιστεί με την πολιτική τους και επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργάτες στη λογική της μοιρολατρίας και του δήθεν ρεαλισμού.

Μετά την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο από τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δ. Θεοδώρου, στους συγκεντρωμένους απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ», Φ. Γεωργουδάκης. «Οι εργάτες και οι κτηνοτρόφοι της "ΑΓΝΟ", είπε, για πενήντα χρόνια έφτιαχναν μια ισχυρή επιχείρηση για να τη δωρίσει σήμερα η κυβέρνηση στα μεγάλα συμφέροντα, αφήνοντας 430 οικογένειες στον αέρα..! Γι' αυτό, συνέχισε ο συνδικαλιστής, είμαστε εδώ με τις δυνάμεις εκείνες, που όχι μόνον αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αλλά και που με τον αγώνα τους και τον ταξικό τους προσανατολισμό επιχειρούν να ανατρέψουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική που παράγει την ανεργία». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και της ΝΑΣ.

Μετά τη συγκέντρωση, το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε πάλι από τα συνθήματα, καθώς άρχισε μια μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το Σύνταγμα και ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου - Πεσματζόγλου - Σοφοκλέους - Πειραιώς έφτασε έως κάτω στο εργοστάσιο της «ΣΙΣΣΕΡ» στα Πετράλωνα. Κι εκεί για μία ακόμα φορά η εργατική αλληλεγγύη εκφράστηκε σ' όλο το μεγαλείο της, καθώς οι εργάτριες δε σταμάτησαν να χειροκροτούν την ώρα που οι εκπρόσωποι των εργατών της «ΑΓΝΟ» και του «ΜΗΤΣΑ» συνόδευαν το χαιρετισμό τους με κάλεσμα για ταξική συσπείρωση και ενωμένο αγώνα.

Καλούμε σε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Θεοδώρου στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Είμαστε μαζί, είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στη ΣΙΣΕΡ, όλων των συναδέλφων μας που βιώνουν την απόλυση και την ανεργία. Είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας από το εργοστάσιο ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα για το ξεπούλημα του εργοστασίου. Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις καταλήγουν στα χέρια των Λάτσηδων και Βαρδινογιάννηδων, του μεγάλου κεφαλαίου».

Μ' απλές σταράτες κουβέντες ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό και το δέρμα, εξέφρασε από το βήμα της συγκέντρωσης «την αλληλεγγύη στους εργάτες και τις εργάτριες που ζουν το μαρτύριο της ανεργίας, στους εργαζόμενους που η εργοδοσία και η αντιλαϊκή πολιτική τούς στέλνουν στην ανεργία και στη φτώχεια».

«Συντονίζουμε, είπε, τους αγώνες για το δικαίωμα στη δουλιά, τον ελεύθερο χρόνο, για εργασία με δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, για την προστασία των θυμάτων της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ του κεφαλαίου. Δυναμώνουμε την πάλη για την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου και των πολυεθνικών».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, σημείωσε: «Η ανεργία, οι απολύσεις, μαζί με τη γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων χειροτερεύουν δραματικά τη θέση της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στη μεγάλη στρατιά των 550.000 ανέργων, των εκατοντάδων χιλιάδων υποαπασχολούμενων, των αγροτών που ξεκληρίζονται, των ΕΒΕ που έχασαν τη δουλιά τους, έρχονται να προστεθούν οι χιλιάδες νέοι απολυμένοι αυτής της περιόδου».

«Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να καταδικάσουν τους υπεύθυνους, να βγάλουν συμπεράσματα από τις αιτίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή αρνητική δραματική κατάσταση. Να ξεχωρίσουν αυτούς που πραγματικά στέκονται στο πλευρό τους και αγωνίζονται για τα προβλήματά τους από αυτούς που υποκρίνονται, που λένε ψέματα ότι ενδιαφέρονται τάχα για να βρουν λύση, προφασιζόμενοι τους έκπληκτους μπροστά στην τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της. Δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα δηλ. για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική δημιουργεί και όλα τα προβλήματα, αυτή φουντώνει την ανεργία. Να μη παγιδευτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος στο λαϊκισμό και στα πυροτεχνήματα της ΝΔ. Ηταν και είναι νεροκουβαλητής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ζητάει ακόμα μεγαλύτερα προνόμια για το κεφάλαιο, υποστηρίζει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

«Η αιτία της ανεργίας, όπως και όλων των άλλων προβλημάτων, έχει άμεση σχέση με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, με το ποιος έχει το πάνω χέρι και κάνει κουμάντο στην ανάπτυξη και με το ποιον αυτή υπηρετεί. Η ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, η λογική του μονόδρομου της ΕΕ έδωσαν νέα φτερά στους κεφαλαιοκράτες.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ελπίζουν ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και οι συμβιβασμένες ηγεσίες θα σταθούν δίπλα τους και θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και το δικαίωμά τους στη δουλιά τους.

Για το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά των απολύσεων, της ανεργίας, για δικαιώματα και κατακτήσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Αγώνας σε κοινό μέτωπο, της Εργατικής Τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για τη ρήξη και την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου και των πολιτικών και κοινωνικών φορέων που το υπηρετούν».

«ΑΓΝΟ»
Διαδήλωσαν για δουλιά με δικαιώματα...

...και ήρθαν αντιμέτωποι με την Αγροτική Τράπεζα, που ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια «ξεμπερδεύει» με όλους τους συνεταιρισμούς!

Από τη χτεσινή πορεία των εργατών της «ΑΓΝΟ» στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία των εργατών της «ΑΓΝΟ» στο κέντρο της Αθήνας
«Κυβέρνηση και ΑΤΕ είναι συμμορία, χαρίζουν την "ΑΓΝΟ" στην ολιγαρχία», «ΑΤΕ και υπουργεία, πούλησαν τους εργάτες στην ολιγαρχία», φώναξαν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι της συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ», που για πάνω από τρεις ώρες διαδήλωναν χτες στους δρόμους της Αθήνας, έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Με τη χτεσινή τους δυναμική κινητοποίηση, που έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, έκαναν ξεκάθαρο ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, αν δε διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και οι εργατικές και ασφαλιστικές τους κατακτήσεις.

Οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», που ξεκίνησαν από τα χαράματα με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, έφτασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και συγκεντρώθηκαν και ξεδίπλωσαν τα πανό τους με τα οποία απαίτησαν να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, που ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ΑΓΝΟ», δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν ήρθε στη Βουλή. Μας έριχναν από τον "Αννα στον Καϊάφα". Αποτελεί μια σημαντική ενέργεια της κυβέρνησης να μη μαθευτεί το παιχνίδι που στήθηκε, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι μόνος δρόμος τους είναι ο ενωμένος αγώνας».

Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Σταδίου και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Γ. Ζαννιά. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης για την πώληση της «ΑΓΝΟ» στον κ. Κολιό, «κρυφά» μάλιστα από τους εργαζόμενους. Δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν αλλαγή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους και θα παλέψουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου απάντησε ότι θα μεταφέρει τα όσα του είπαν οι συνδικαλιστές στον υπουργό.

«Στις πολυεθνικές κάνετε τις πλάτες, για αυτό και απολύουν μαζικά εργάτες», «Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι, ενώ διέσχιζαν τις οδούς Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πειραιώς. Η πορεία έφτασε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Πανοπούλου, η οποία τους ενημέρωσε ότι σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο και η κινητοποίηση τελείωσε λίγο μετά τις 3.00.

Η πίεση που άσκησαν με τον αγώνα τους όλες αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα χτες οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ» ανάγκασε τους υπεύθυνους της ΑΤΕ να συναντηθεί με το σωματείο. Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το ξεπούλημα της επιχείρησης και απαίτησαν να ενημερωθούν για τους όρους πώλησής της. Η διοίκηση της ΑΤΕ, χωρίς να αναφερθεί στους όρους πώλησης, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί πλέον να ασχολείται με συνεταιριστικές επιχειρήσεις και επειδή πιέζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα πρέπει να έχει απαλλαγεί από όλες! Δήλωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με το νέο ιδιοκτήτη, προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι. Βεβαίως, το σωματείο ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν λύσεις.

Εγιναν μια διαδήλωση

Από τη συνάντηση των εργατών της «ΑΓΝΟ» με τις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συνάντηση των εργατών της «ΑΓΝΟ» με τις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ» έξω από το υπουργείο Εργασίας
Λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» διέσχιζαν το ρεύμα καθόδου της Πειραιώς για να καταλήξουν στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχα από το ρεύμα ανόδου ανέβαιναν οι εργαζόμενες της «Σίσσερ Πάλκο». Τα συνθήματα και από τις δυο πορείες έπεφταν βροχή. Στις 2.30 συναντήθηκαν έξω από το υπουργείο οι δυο πορείες. «Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», φώναζαν οι εργάτριες τις «Σίσσερ Πάλκο», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», απαντούσαν οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ». Οι πορείες έγιναν μια συγκέντρωση και τα πανό απλώθηκαν μπροστά. Με μια φωνή οι εργάτες και οι εργάτριες φώναζαν ξανά και ξανά: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», «Αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας».

Στο πλευρό τους και οι κάτοικοι της περιοχής

Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Πάμε όλοι μαζί» του Δήμου Μυγδονίας για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και για την απόφαση ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» σε ιδιώτη. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το Καβαλάρι μπροστά από το εργοστάσιο της «ΑΓΝΟ» μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σέρνοντας ένα κάρο γεμάτο με άχυρο, ενώ ακολουθούσε μια άμαξα με επιβάτες τους προύχοντες της σύγχρονης πολιτικής μας ζωής. «Με το συμβολισμό μας θέλουμε να καταδικάσουμε όλους αυτούς τους αχυράνθρωπους που τάχα υπηρετούν το λαό ή υπόσχονται ότι θα τον κυβερνήσουν καλύτερα (βλέπε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) και με μεγάλη προθυμία υπηρετούν το κεφάλαιο. Από την άλλη, πέρα από κενά λόγια, επιδεικνύουν απόλυτη αδιαφορία για την τύχη των χιλιάδων ανέργων», δήλωναν οι κάτοικοι του Δήμου Μυγδονίας που συμμετείχαν στην πορεία.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής Μ. Ξυλάκης, η πορεία έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης που διαδήλωναν χτες με απόφαση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία και τη μέρα ακριβώς που οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» έδιναν το δικό τους αγώνα στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ