Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΝΟ»
Διαδήλωσαν για δουλιά με δικαιώματα...

...και ήρθαν αντιμέτωποι με την Αγροτική Τράπεζα, που ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια «ξεμπερδεύει» με όλους τους συνεταιρισμούς!

Από τη χτεσινή πορεία των εργατών της «ΑΓΝΟ» στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία των εργατών της «ΑΓΝΟ» στο κέντρο της Αθήνας
«Κυβέρνηση και ΑΤΕ είναι συμμορία, χαρίζουν την "ΑΓΝΟ" στην ολιγαρχία», «ΑΤΕ και υπουργεία, πούλησαν τους εργάτες στην ολιγαρχία», φώναξαν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι της συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ», που για πάνω από τρεις ώρες διαδήλωναν χτες στους δρόμους της Αθήνας, έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Με τη χτεσινή τους δυναμική κινητοποίηση, που έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, έκαναν ξεκάθαρο ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, αν δε διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και οι εργατικές και ασφαλιστικές τους κατακτήσεις.

Οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», που ξεκίνησαν από τα χαράματα με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, έφτασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και συγκεντρώθηκαν και ξεδίπλωσαν τα πανό τους με τα οποία απαίτησαν να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, που ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ΑΓΝΟ», δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν ήρθε στη Βουλή. Μας έριχναν από τον "Αννα στον Καϊάφα". Αποτελεί μια σημαντική ενέργεια της κυβέρνησης να μη μαθευτεί το παιχνίδι που στήθηκε, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι μόνος δρόμος τους είναι ο ενωμένος αγώνας».

Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Σταδίου και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Γ. Ζαννιά. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης για την πώληση της «ΑΓΝΟ» στον κ. Κολιό, «κρυφά» μάλιστα από τους εργαζόμενους. Δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν αλλαγή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους και θα παλέψουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου απάντησε ότι θα μεταφέρει τα όσα του είπαν οι συνδικαλιστές στον υπουργό.

«Στις πολυεθνικές κάνετε τις πλάτες, για αυτό και απολύουν μαζικά εργάτες», «Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι, ενώ διέσχιζαν τις οδούς Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πειραιώς. Η πορεία έφτασε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Πανοπούλου, η οποία τους ενημέρωσε ότι σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο και η κινητοποίηση τελείωσε λίγο μετά τις 3.00.

Η πίεση που άσκησαν με τον αγώνα τους όλες αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα χτες οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ» ανάγκασε τους υπεύθυνους της ΑΤΕ να συναντηθεί με το σωματείο. Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το ξεπούλημα της επιχείρησης και απαίτησαν να ενημερωθούν για τους όρους πώλησής της. Η διοίκηση της ΑΤΕ, χωρίς να αναφερθεί στους όρους πώλησης, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί πλέον να ασχολείται με συνεταιριστικές επιχειρήσεις και επειδή πιέζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα πρέπει να έχει απαλλαγεί από όλες! Δήλωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με το νέο ιδιοκτήτη, προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι. Βεβαίως, το σωματείο ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν λύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις» (2003-06-06 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα ξεσηκώνει εργαζόμενους και κτηνοτρόφους (2003-06-01 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» όλες οι θυγατρικές της ΑΤΕ (2002-04-24 00:00:00.0)
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ (2001-06-30 00:00:00.0)
Σε ειδική εκκαθάριση και η ΑΓΝΟ (1999-12-08 00:00:00.0)
"Στο σφυρί" ο "Μιμίκος", ακολουθούν ΑΓΝΟ και ΕΒΖ (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ