Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ειδική εκκαθάριση και η ΑΓΝΟ

Σε χρόνο «ρεκόρ» εκδικάστηκε από τα δικαστήρια η σχετική αίτηση της ΑΤΕ για ειδική εκκαθάριση της ΑΓΝΟ,  που αποτελεί στην ουσία «ταφόπτερα για τη συνεταιριστική οργάνωση». Οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να υποστείλουν τον αγώνα

Αλλη μια συνεταιριστική επιχείρηση - από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα - η ΑΓΝΟ, οδηγείται στην καταστροφή μετά και τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης που ορίζει ότι αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι με τη διαδικασία αυτή όχι μόνο δε δίνεται λύση στα προβλήματα της Οργάνωσης, αλλά εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών. Ακόμη με την εκκαθάριση απαξιώνεται η Ενωση στην αγορά, καθώς εκτιμάται ότι η ΑΤΕ θα εισπράξει ένα εξευτελιστικό ποσό σε σχέση με την πραγματική αξία της ΑΓΝΟ. «Πρόκειται για τη χειρότερη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, για μια απόφαση που βάζει "ταφόπετρα" στη συνεταιριστική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΝΟ Φ.Γεωργουδάκης, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν για να διατηρήσει η οργάνωση τα συνεταιριστικά της χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως μέχρι τώρα, για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά και των κατακτήσεών τους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που έλαβε μέσα στο Νοέμβρη το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας, για την παραχώρηση του 49% σε στρατηγικό επενδυτή, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την εκδίκαση της αίτησης εκκαθάρισης την οποία είχε καταθέσει η ΑΤΕ. Πριν την 20ή Νοέμβρη, τη μέρα κατά την οποία εκδικάστηκε η αίτηση, η ΑΤΕ είχε αποσύρει δύο φορές στο παρελθόν τις αιτήσεις εκκαθάρισης που είχε καταθέσει. Η απόφαση του δικαστηρίου, που αναμενόταν μετά ένα μήνα, εκδόθηκε ταχύτατα, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά στους εργαζόμενους.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων των κτηνοτρόφων της ΑΓΝΟ, που συνήλθε χθες, ζήτησε να ακολουθηθούν οι λύσεις της ΑΤΕ για ανωνυμοποίηση της επιχείρησης. Επίσης σε ανάλογη συγκέντρωσή τους, που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες, πρόκειται να ζητήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, από το ΔΣ της ΑΓΝΟ να συμφωνήσει με την ΑΤΕ μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις την πορεία μετεξέλιξης της οργάνωσης. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να είναι άλλη, τονίζεται, από τη συνεχή λειτουργία και αναπτυξιακή πορεία της Ενωσης με απαραίτητες προϋποθέσεις, τη συνέχιση του κοινωνικού ρόλου και τη διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ