Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα στο 2,6% ο πληθωρισμός το Νοέμβρη

Εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση της κερδοσκοπίας, με πρόσχημα την άνοδο των τιμών των καυσίμων

Αλμα στο 2,6% (από 2,2% τον προηγούμενο μήνα) έκανε ο πληθωρισμός το Νοέμβρη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η νέα άνοδος του πληθωρισμού το Νοέμβρη αποδίδεται- επίσημα- μόνο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κρύβει την ανησυχία του ότι το Δεκέμβρη θα υπάρξει και νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της επίσημης ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δεν υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις. Αλλωστε το υπουργείο είχε μάθει τα δυσοίωνα νέα αρκετές μέρες πριν...

Η θέση πάντως που προβάλλουν, ότι εφόσον ανεβαίνει ο πληθωρισμός και στις χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ, τότε δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας για την επίτευξη του κριτηρίου της ΟΝΕ, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, την οποία αναγνωρίζουν - σε ανεπίσημο επίπεδο - είναι ότι η συνεχής άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να οδηγήσει τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα (για τις επιχειρήσεις του δημοσίου δεν υπάρχει φόβος, δεδομένου ότι η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από την κυβέρνηση), σε αναθεώρηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, ώστε να ενσωματώσουν τις αυξήσεις των πρώτων υλών (καύσιμα κλπ.). Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να έχουμε μία νέα κούρσα ανόδου των τιμών, ακόμα και στην περίπτωση που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ομαλοποιηθούν.

Οι τελευταίες πάντως εξελίξεις, που έλαβαν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (Σύνοδος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και συμφωνήθηκε η ελαστικοποίηση της ερμηνείας για το κριτήριο του πληθωρισμού), μάλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα γίνει - στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το σχετικό κριτήριο - με πολιτική διαπραγμάτευση.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ:

  • Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση (Νοέμβρης `99/`98) παρουσίασε αύξηση 2,6%, έναντι 2,2% τον Οκτώβρη και 2% το Σεπτέμβρη.
  • Σε μέσα επίπεδα (Δεκέμβρης `98 - Νοέμβρης `99 ως προς την περίοδο Δεκέμβρης `97 - Νοέμβρης `98) παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη η δυναμική της μέσης τάσης, η οποία μέχρι το Σεπτέμβρη του `99 ήταν καθοδική.
  • Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης (δεν περιλαμβάνει την τιμολόγηση των υπηρεσιών σε υγεία - παιδεία), ο οποίος συγκρίνεται με τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα.
  • Τλος ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (δε μέτρα τις τιμές σε καύσιμα, οπωροκηπευτικά) ανήλθε στο 2,1% έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αυτή αποδόθηκε στην απορρόφηση των θετικών επιπτώσεων της πρώτης μείωσης του φόρου των ΙΧ αυτοκινήτων το 1998.

Για το Δεκέμβρη, η ΕΣΥΕ προσμετρά στα θετικά την αναμενόμενη μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά και του ΟΤΕ,όπου... μεσοσταθμικά το σχετικό τιμολόγιο παρουσιάζεται μειωμένο, άσχετα αν η αστική μονάδα αυξάνει αλματωδώς. Στα αρνητικά προσμετρούν την αυξημένη ζήτηση,η οποία παραδοσιακά εκδηλώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε υψηλά επίπεδα και το Νοέμβρη (2010-12-28 00:00:00.0)
Μακράν της πραγματικότητας... (2004-01-10 00:00:00.0)
Καλπάζει ξέφρενος στα ύψη (2001-01-12 00:00:00.0)
Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλη (2000-08-05 00:00:00.0)
Διογκώνεται επικίνδυνα η υπερχρέωση των νοικοκυριών (2000-01-29 00:00:00.0)
Θολώνει η εικόνα του πληθωρισμού (1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ