Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στο σφυρί" ο "Μιμίκος", ακολουθούν ΑΓΝΟ και ΕΒΖ

Το ξεπούλημα της εταιρίας "Μιμίκος ΑΕ" έβαλε μπρος η διοίκηση της ΑΤΕ και από ό,τι φαίνεται σειρά παίρνουν η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Οσον αφορά τον "Μιμίκο", σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας πώλησης της επιχείρησης σε πορτογαλικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στο χώρο των πουλερικών έναντι του ποσού των 7 δισ. δραχμών. Φημολογείται ότι η πορτογαλική εταιρία έχει προχωρήσει στη συγκρότηση κοινοπραξίας με την εταιρία "Πίτσα Χατ" (20% συμμετοχή) και τους "Μύλους Σόγιας" με 10%. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, η τελική συμφωνία πώλησης με τους Πορτογάλους - που φαίνεται ότι προκρίνονται έναντι της προσφοράς του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού "Πίνδος" - θα ανακοινωθεί μετά τις 27 του Νοέμβρη, αφού πρώτα γίνει η επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στην Εύβοια.

Σχετικά με τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΤΕ σκοπεύει να τη μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρία, στην οποία η Τράπεζα θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και ένα μικρό μέρος τους θα πουληθεί στο συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων. Η ΑΤΕ θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών, μετοχοποιώντας τα 10 από 23 δισ. δρχ., οφειλές της "ΑΓΝΟ" προς της ΑΤΕ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΑΤΕ προχώρησε στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της "ΑΓΝΟ", γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για το μέλλον της επιχείρησης και τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της, αφού στην πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος σε ένα χρόνο από τώρα να οδηγηθεί η βιομηχανία σε αναγκαστική εκκαθάριση, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής πώλησής της σε ιδιώτες.

Χτες, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, ανακοινώθηκε στη διοίκηση της ΑΤΕ η χρηματοοικονομική μελέτη της ιδιωτικής εταιρίας "Εστερ Γιάγκ" για τη Βιομηχανία Ζάχαρης, που σε συνδυασμό με τις προθέσεις που υπάρχουν, δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημά της. Στη μελέτη αυτή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να μειωθούν οι εργαζόμενοι από 1.300 σε 800 και να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα λειτουργίας των πέντε εργοστασίων της. Επίσης, γίνεται αναφορά για ορθολογικότερη πολιτική, αναδιοργάνωση και βελτίωση της παραγωγής. Ωστόσο, όμως, πίσω από όλα αυτά κρύβεται η πρόθεση για νέα μείωση του κόστους αγοράς της πρώτης ύλης. Ηδη, σχετικά με το τελευταίο, υπάρχουν δηλώσεις και πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέα μείωση της τιμής παραγωγού στα τεύτλα, κατά 20%. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι για την εξαγορά της ΕΒΖ, ενδιαφέρονται, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η πολυεθνική "ΜΑΝ", η "ΝΕΣΤΛΕ" καθώς και μια ισπανική εταιρία, η δε διοίκηση της ΑΤΕ δε βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο πώλησης της βιομηχανίας αυτής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο οι εργαζομένοι στην ΑΓΝΟ(2003-05-29 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» όλες οι θυγατρικές της ΑΤΕ(2002-04-24 00:00:00.0)
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ(2001-06-30 00:00:00.0)
Μεθοδεύει νέα «τετελεσμένα» για την ΑΓΝΟ(2000-08-25 00:00:00.0)
Πορεία ιδιωτικοποίησης με ...«στρατηγικό επενδυτή»(1999-12-14 00:00:00.0)
Την "προσφέρουν" στις πολυεθνικές(1996-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ