Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικός ο αγώνας για την παιδεία
  • Συνάντηση εκπροσώπων Συντονιστικών Αγώνα σχολείων από όλη τη χώρα έγινε προχτές. Αποφάσισαν 20ήμερο αγώνων και νέα συνάντηση στις 20 Δεκέμβρη
  • Μαζικά και μαχητικά αναμένονται να είναι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μεθαύριο Πέμπτη
  • Κινητοποιήσεις χτες σε πολλές πόλεις

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνουν οι μαθητές, οι οποίοι πλέον προχωρούν σε πανελλαδικό συντονισμό.

Στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση που έγινε την Κυριακή, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα σχολείων από Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Χαλκίδα,Κατερίνη,Αρτα και Βόλο,όπως και εκπρόσωποι σχολείων από Ρέθυμνο και Κέρκυρα,αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικό 20ήμερο με πολύμορφες κινητοποιήσεις (αναλυτικά αναφέρονται στο ψήφισμα της συνάντησης). Νέα πανελλαδική συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Δεκέμβρη.

Προχτές το μεσημέρι, πριν τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Ομως βρήκαν τις πόρτες κλειστές, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Βρήκαν όμως και τους πάνοπλους αστυνομικούς, που από νωρίς είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το κτίριο. Οι μαθητές αφού θυροκόλλησαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας, αποχώρησαν, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 26 Νοέμβρη.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η ΟΛΜΕ.

Ραντεβού στις 26 Νοέμβρη

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί,αποφάσισαν να δώσουν αγωνιστικό μαζικό "παρών" στο συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Οι μαθητές μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις παίρνουν μαζικά αποφάσεις για μαζική συμμετοχή, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις για την ίδια μέρα προγραμματίζουν και τα Συντονιστικά Αγώνα σχολείων της επαρχίας, με συγκεντρώσεις και πορείες στις κατά τόπους Νομαρχίες. Αιχμή των αιτημάτων τους είναι η κατάργηση των νόμων 2525/97 και για τα ΤΕΕ, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, βιβλία σύγχρονα και κατανοητά, δωρεάν, κατάργηση των εξετάσεων Αρσένη στη Β' και Γ' Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας,σωματεία εργαζομένων και μαζικοί φορείς που συγκροτούν το Συντονιστικό Παιδείας, που επίσης συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς, σε κοινό αγώνα με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης με κύριο αίτημα την κατάργηση στο σύνολο, του πλαισίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μία ώρα νωρίτερα καλούν στην κινητοποίηση - διαμαρτυρία έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή για την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για τις 26 Νοέμβρη, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, (στο τέλος και στην αρχή πρωινού και απογευματινού κύκλου). Δίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει και η ΔΟΕ.

Στη Λιβαδειά

Με πορεία στο κέντρο της πόλης και φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα κατά του νόμου 2525/97, χτες μαθητές από το ΤΕΛ Λιβαδειάς, διαδήλωσαν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα επίσης το Λύκειο Ορχομενού πραγματοποιεί πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη τη Νομαρχία. Τα σχολεία στη Λιβαδειά τελούν υπό κατάληψη.

Στη Θήβα

Με κύριο αίτημα την κατάργηση του νόμου 2525/97, σήμερα οι μαθητές στη Θήβα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Ολα τα σχολεία στη Θήβα βρίσκονται σε κατάληψη.

Στη Χαλκίδα

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς, αποφάσισαν προχτές οι μαθητές της Χαλκίδας. Οι γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της πόλης, πήραν ομόφωνες αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ολα τα σχολεία στη Χαλκίδα τελούν υπό κατάληψη.

Στη Λάρισα

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας, ενώ αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Σε σύσκεψη εκπροσώπων Ενώσεων Γονέων Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και εκφράστηκαν φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος απορύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της μέσης εκπαίδευσης.

Στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή τα τρία σχολεία που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε αποχή, ενώ το Πολυκλαδικό από την Παρασκευή έχει προχωρήσει σε κατάληψη. Οι μαθητές κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους προχώρησαν χτες το πρωί σε μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και πορεία προς τη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους, προειδοποιώντας τους αρμόδιους ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί ώσπου να επέλθει η δικαίωσή τους.

Στα Γιαννιτσά

Εκατοντάδες μαθητών του 1ου και 2ου Ενιαίου Λυκείου Γιαννιτσών συμμετείχαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, επισκέφτηκαν το δήμαρχο ενημερώνοντάς τον για τα αιτήματά τους και κατέληξαν στα γραφεία της Β'θμιας εκπαίδευσης από όπου και έστειλαν το ψήφισμά τους στο νομάρχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Γιάννενα(2002-10-31 00:00:00.0)
Συνεχίζουν και φέτος αγωνιστικά(2000-10-13 00:00:00.0)
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο(1998-11-25 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους στις 26 Νοέμβρη(1998-11-17 00:00:00.0)
Πανελλαδικός συντονισμός δράσης(1998-11-17 00:00:00.0)
Οι μαθητές πάλι στους δρόμους(1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ