Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πάει άλλο!

Το ψήφισμα της πανελλαδικής συνάντησης των Συντονιστικών

Το ψήφισμα που εκδόθηκε από την πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών έχει ως εξής:

"Εμείς οι μαθητές καταδικάζουμε τους νέους νόμους Σημίτη - Αρσένη για την παιδεία. Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις πέρσι και φέτος το Νοέμβρη σ' όλη την Ελλάδα, τα νέα μέτρα καταδικάστηκαν από πολλές χιλιάδες μαθητές. Με νέους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β, Γ Λυκείου, τη διόγκωση των φροντιστηρίων και τη λιτότητα για την παιδεία, διαλύεται πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μετατρέπεται η μόρφωση σ' ένα εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα.

Με τις τεράστιες ελλείψεις σε αίθουσες, καθηγητές, βιβλία, με τις πολλαπλές Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου, τα ξεπερασμένα βιβλία, την "παπαγαλία" και το τρέξιμο στο μαραθώνιο σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο, η ζωή μας γίνεται λάστιχο. Με τους νέους νόμους η κυβέρνηση μάς διώχνει από το Λύκειο σε διάφορες υποβαθμισμένες σχολές μαθητείας για αμόρφωτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα στη δουλιά και τη ζωή, δίχως προοπτική. Δεν πάει άλλο μ' αυτή την παιδεία! Η ζωή μας δε θα γίνει λάστιχο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην παιδεία του χρήματος, της "παπαγαλίας" και του αναχρονισμού. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην παιδεία για λίγους. Διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη ζωή μέσα και έξω από το σχολείο.

Η μόρφωση είναι δικαίωμα - όχι εμπόρευμα.

Διεκδικούμε ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Μόρφωση - δουλιά με δικαιώματα για όλους.

Ζητάμε να καταργηθούν οι νέοι νόμοι 2525/97 και ο νόμος για τα ΤΕΕ, να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας), μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Διεκδικούμε: Μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή μας χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών καλεί σε αγώνα συνεχή, σε αγώνα διαρκείας μαθητές πριν μας πετάξουν στο δρόμο, γιατί η παιδεία μας αφορά όλους. Καλούμε τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλο το λαό σε συντονισμό για κοινή δράση σε μέτωπο παιδείας, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή.

Προχωράμε συντονισμένα σε αγωνιστικό 20ήμερο για την παιδεία.

  • Στις 26 Νοέμβρη κλείνουμε τα σχολεία μας και προχωράμε σε μαθητικά συλλαλητήρια στις πόλεις μας. Στην ΑΘήνα, στις 11 π.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Στις άλλες πόλεις πορείες στις νομαρχίες.
  • Προχωράμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο και πόλη (πορείες, παραστάσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις σχολείων και δρόμων, με ταυτόχρονες μαζικές διαδηλώσεις, κλπ.).
  • Στις 12 Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία μας και προχωράμε σε μαζικές διαδηλώσεις. Στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Στις άλλες πόλεις διαδηλώσεις στις νομαρχίες.
  • Στις 15 Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία μας και μαζί με τους απεργούς εργάτες και καθηγητές συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις.
  • Στις 20 Δεκέμβρη συναντιόμαστε ξανά για να προχωρήσουμε με συντονισμό το Γενάρη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ