Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "καφενείο"

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ο διευθυντής του 3ου Λυκείου ζητούσε επιμόνως από το υπουργείο Παιδείας να του στείλουν θρανία, βιβλία και εποπτικό υλικό, αλλά οι αρμόδιοι εκώφευαν. Οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου σχεδίαζαν επί μήνες τώρα την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και, αερολογώντας σε συμβούλια και διαβούλια, άφηναν τα σχολεία να ψευτολειτουργούν με χίλιες δυο ελλείψεις.

Διαλυμένο σχεδόν λειτουργούσε και το 3ο Λύκειο και ο διευθυντής του είχε τόσο απελπιστεί από την αδιαφορία των αρμοδίων, ώστε δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε προχτές να σταματάει μπροστά στο σχολείο ένα φορτηγό με την ταμπέλα του υπουργείου. "Επιτέλους μας θυμήθηκαν!", ανέκραξε χαρούμενος ο λυκειάρχης και βγήκε να παραλάβει ό,τι περίμενε τόσον καιρό. Τι έκπληξη όμως! Αντί για βιβλία, θρανία, χάρτες και κομπιούτερ, που είχε ζητήσει, οι μεταφορείς άρχισαν να ξεφορτώνουν ...τραπεζάκια, μπρίκια, κουπάκια, τράπουλες, πράσινες τσόχες και άλλα είδη καφενείου. Και ενώ ο φουκαράς ο διευθυντής έχασκεν αποσβολωμένος, οι αχθοφόροι του είπαν: "Υπογράψτε ότι παραλάβατε ό,τι σας φέραμε και φροντίστε να στήσετε γρήγορα το μαγαζί, γιατί από τη Δευτέρα θα έρχεται εδώ ο κύριος υπουργός να πίνει τον καφέ του και να παίζει μπιλιάρδο στην ...πλάτη των μαθητών"!

Τη Δευτέρα το πρωί, όλα ήταν "καθώς έπρεπε" στο σχολείο. Ο λυκειάρχης είχε γίνει ...μπουφετζής και έψηνε καφέδες πίσω από τον πάγκο, ενώ οι άλλοι διδάσκοντες σερβίριζαν τις παραγγελίες στους πελάτες. Να, σε μια γωνιά ήταν καθισμένοι οι μαθητές, οι οποίοι, λες και έκαναν μνημόσυνο των ονείρων τους, έπιναν όλοι σκέτους, πικρούς καφέδες, βουτώντας πότε πότε και κανένα παξιμαδάκι! Αντιθέτως, στην άλλη πλευρά της αίθουσας, ήταν καθισμένοι καμιά δεκαριά φροντιστές, οι οποίοι, εν πλήρει ευθυμία, έπιναν ούζα εις υγείαν της "μεταρρύθμισης", που διπλασίασε αυτομάτως την πελατεία τους και τα έσοδά τους...

Αυτή ήταν η εικόνα της αίθουσας, όταν μπήκε ξαφνικά ο υπουργός, συνοδευόμενος από πέντε έξι κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Στρογγυλοκάθισαν όλοι τους στις καρέκλες και κατόπιν ο κύριος υπουργός παράγγειλε υπομειδιών ένα "γλυκύ βραστό με σαράντα φουσκάλες", όσες ακριβώς επρόκειτο να είναι και οι πομφόλυγες που θα αμολούσε σε λίγο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της "μεταρρύθμισής" του.

Ο λυκειάρχης μπουφετζής του έριξε μια φαρμακερή ματιά και με το ζόρι κρατήθηκε να μη φτιάξει τον καφέ του υπουργού με ...στρυχνίνη. Αλλά και το "γκαρσόνι", που εκτέλεσε την παραγγελία, πολύ θα ήθελε να φέρει το δίσκο στο κεφάλι του υψηλού πελάτη, που είχε ανοίξει τώρα το πακέτο των τσιγάρων του για να αρχίσει να ..."φουμάρει" τους μαθητές...

Και, πράγματι, ο υπουργός τράβηξε την καρέκλα του κοντά στα παιδιά και άρχισε να υποστηρίζει ότι δήθεν "η μεταρρύθμιση καταργεί τις εξετάσεις, τα φροντιστήρια, το άγχος και εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση". Οσο μιλούσε ο υπουργός, τόσο μεγάλωνε η ...μύτη του σαν του Πινόκιο, αλλά αυτός συνέχιζε το παραμύθι του, υποστηρίζοντας τώρα ότι "το λύκειο έγινε πλέον παιχνιδάκι". Και "για του λόγου του αληθές", τράβηξε από την τσέπη του μια τράπουλα και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές είπε: "Ελάτε, κύριοι, να παίξουμε μια παρτίδα ...πλακάκια, για να δουν τα παιδιά ότι όντως είναι παιχνίδι η απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου"...

Οι μαθητές, όμως, διαπίστωσαν ότι τα χαρτιά του υπουργού ήταν ...σημαδεμένα και έγιναν έξω φρενών. Σήκωσαν ψηλά τις γροθιές τους και ο συνομιλητής τους έφυγε τρέχοντας, φοβούμενος μη φορτιστεί και άλλο η ατμόσφαιρα και του 'ρθει κανένα ...καφεδοκούτι στο κεφάλι.

Από κοντά από τον υπουργό, όμως, πετάγεται και ο λυκειάρχης έξω. Και τρέμοντας για τις λωποδύτικες "αλλαγές" που προωθούνται στα λύκεια, για τις "αλλαγές" που κλέβουν τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, πήγε και ξεκρέμασε την επιγραφή του σχολείου. Και στη θέση της έβαλε μια άλλη, που έγραφε με μεγάλα γράμματα: Καφενείον "Η μεταρρύθμιση του ...Αρσέν Λουπέν"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ