Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η μια καταστροφή πίσω απ' την άλλη

Σημαντικές καταστροφές απ' την κακοκαιρία σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Ζάκυνθο. Ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανές το κύμα κακοκαιρίας που τους έπληξε, ενώ οι ζημιές - που συνεχίζουν να καταγράφονται - είναι ανυπολόγιστες.

Συγκεκριμένα το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής το χαλάζι έπληξε τα χωριά Βουγιάτο, Φιολίτη, Αγιοι Πάντες, Γαλάρο, Αγγελικός, Γαϊτάνι και Πλάνος. Πολλές σκεπές από σπίτια κατέρρευσαν, εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν απ' τους δυνατούς ανέμους, ενώ κτίσματα που χρησιμοποιούνταν για κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες γκρεμίστηκαν. Πανωλεθρία έχουν πάθει οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, αφού οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα είναι ανυπολόγιστες. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η όλη κατάσταση. Ηδη στη Ζάκυνθο έχει δημιουργηθεί Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν μαζικοί φορείς και αγροτικοί σύλλογοι - για την καταγραφή των ζημιών.

Στην Κεφαλονιά το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε την περιοχή της Παλλικής. Και εδώ η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή που παρουσιάζουν δεκάδες πληγείσες περιοχές της Ελλάδας. Σπίτια χωρίς σκεπές, ξεριζωμένα δέντρα, δρόμοι που μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια, "πνιγμένες" αγροτικές καλλιέργειες. Μόνο που την Κεφαλονιά τη "θυμήθηκε" αργά το βράδυ της Κυριακής και ο εγκέλαδος. Ο σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δημιούργησε αναστάτωση στην περιοχή της Παλλικής και ιδιαίτερα στο χωριό Ρίφι, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Σοβαρές ζημιές, κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες, σημειώθηκαν και στο Νομό Ηλείας. Οι δυνατές βροχές - σε ορισμένες περιοχές έπεσε και χαλάζι - μαζί με τους σφοδρούς ανέμους, έπληξαν το νότιο τμήμα του νομού και κατέστρεψαν πολλά θερμοκήπια, ελιές και εσπεριδοειδή αλλά και πολλές καλλιέργειες κηπευτικών. Να σημειωθεί πως λόγω των δυνατών ανέμων, που έφτασαν στην περιοχή μέχρι και τα 10 μποφόρ (!), από την Κυριακή έχει κλείσει το λιμάνι του Κατακώλου.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες στην Κόρινθο. Μικρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις αλλά και στη Νεμέα από πλημμύρες. Αυτή τη φορά οι χείμαρροι δε δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα γιατί είχαν καθαριστεί.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως έχουν ξεριζωθεί πάνω από 2.000 δέντρα ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν γίνει στα ελαιόδεντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ