Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές πάλι στους δρόμους

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις - μαζί με τους εκπαιδευτικούς - συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα τους στις 25 του Φλεβάρη μετά από απόφαση της δεύτερης πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών από 22 πόλεις

Με νέες, πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, που στις 25 Φλεβάρη κλείνουν τα σχολεία τους και διαδηλώνουν μαζί με τους απεργούς δασκάλους και καθηγητές. Αυτό αποφάσισαν στη δεύτερη πανελλαδική συνάντησή τους τα συντονιστικά μαθητών που βρέθηκαν στην Αθήνα το Σάββατο 14 Φλεβάρη και καλούν τους συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα να εντείνουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και σωματεία για την κατάργηση του Νόμου 2525/97 και αναβάθμιση της παιδείας. Οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών, αφού αντάλλαξαν εμπειρίες από τον μέχρι τώρα συντονισμό τους, καλούν τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης (πορείες, καταλήψεις, συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων - δημοσίων κτιρίων, μαζί με γονείς - εργάτες - συνδικάτα - αγρότες), μορφές που θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις και τα Συντονιστικά. Στις 25 Φλεβάρη θα γίνουν πορείες σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές Αθήνας και Πειραιά έχουν ήδη ορίσει ως χώρο συγκέντρωσης τα Προπύλαια στις 10.30 π.μ., ενώ στις άλλες πόλεις θα γίνουν πορείες στις Νομαρχίες.

Την παραπάνω απόφαση υπογράφουν τα Συντονιστικά μαθητών 22 πόλεων της χώρας: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου, Κέρκυρας, Αρτας, Πτολεμαϊδας, Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Ηρακλείου, Χανίων Μεσολογγίου, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πολυγύρου, Καλαμάτας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας.

Με αγωνιστική διάθεση

Στη διάρκεια της συνάντησης ήταν φανερή η διάθεση των μαθητών να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Η επιτυχία της διήμερης κινητοποίησης (12-13.2.1998) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε 300 σχολεία από 25 πόλεις. Ακόμα και τα κρούσματα αυταρχισμού που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις, επισημάνθηκαν από τους μαθητές ως δείγματα ότι ο αγώνας τους θορυβεί την κυβέρνηση, που επιστράτευσε κάθε λογής κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Το Σάββατο το πρωί, οι εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μεταφέρουν στην ηγεσία τα αιτήματά τους, όμως κανείς δεν ήταν εκεί να τους συναντήσει.

Στο ψήφισμα, που εξέδωσαν τα Συντονιστικά, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση, αναφέρεται: "Στην ωμή αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα της παιδείας απαντάμε με τη συνέχιση των αγώνων μας.Ξέρουμε τους ενόχους και τους λέμε ότι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Προχωράμε μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές μας, τους εργαζόμενους, σε ένα κοινό Μέτωπο για την παιδεία, που θα ορθώσει φραγμό σ' αυτή την πολιτική.

Την πολιτική που σκιαγραφείται με τον καλύτερο τρόπο από το νέο Νόμο 2525/97, που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, αλλά και το νέο νομοσχέδιο για την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση, τη διάλυση των ΤΕΛ, τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β και Γ Λυκείου, τη διόγκωση των φροντιστηρίων, τη λιτότητα για την παιδεία και τα νέα μέτρα", τονίζεται στο ψήφισμα. "Δεν είναι άλλη από αυτή την πολιτική που διαλύει πλήρως και τυπικά ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος "τα έχει". Ο νέος νόμος, τα νέα μέτρα μας διώχνουν από το λύκειο. Να καταλήξουμε σε ένα φθηνό αμόρφωτο εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα στη δουλιά και τη ζωή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδέχονται στους δρόμους τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ(2003-01-21 00:00:00.0)
Συνεχίζουν και φέτος αγωνιστικά(2000-10-13 00:00:00.0)
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο(1999-01-26 00:00:00.0)
Πανελλαδικός ο αγώνας για την παιδεία(1998-11-24 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους στις 26 Νοέμβρη(1998-11-17 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Χανιά(1998-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ