Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Προς νέα δραματική μείωση αγροτικού εισοδήματος...

Ομολογίες Τζουμάκα κατά τη χτεσινή πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" για τις αγροτικές τιμές φετινής περιόδου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Πρωθυπουργικές (...) ευθύνες επικαλέστηκε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας για να δικαιολογήσει το καταστρεπτικό "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων της εμπορικής περιόδου 1998/1999, που συζητήθηκε χτες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, η "συζήτηση ήταν υποβαθμισμένη" μεταξύ των 15 υπουργών Γεωργίας, γεγονός που οφείλεται "στη συμφωνία του περασμένου Νοέμβρη για τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενόψει της διεύρυνσης ("Ατζέντα 2000"), συμφωνία που επικυρώθηκε από τους δεκαπέντε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου".Αλλά αν το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών είναι φέτος... προμελετημένο και στις προτάσεις της Κομισιόν, που είναι το "μεγάλο αφεντικό" της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής, έχουν προσυμφωνήσει και οι δεκαπέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον υπουργό, ούτε σε σχέση με τις φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν για τον καπνό και το λάδι.Σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Καπνού, ο Στ. Τζουμάκας, αφού επανέλαβε και χτες τις... απόψεις του για "απαράδεκτη πρόταση" και "δοκιμασία για μια ιστορική καλλιέργεια", αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη διπλωματική μοναξιά του στο Συμβούλιο, ομολογώντας ευθαρσώς ότι "η Ισπανία επέλεξε να υπερασπιστεί το λάδι της", άρα δεν έγινε κατορθωτή καμιά συμμαχία των μεσογειακών κρατών - μελών για τα δυο βασικά προϊόντα. Και αυτό αποτελεί ένα βασικό σημείο, αφού για επιμέρους προϊόντα, υπάρχει τεράστια ευθύνη κυβέρνησης και υπουργείου Γεωργίας,που είναι ανίκανοι να βρουν κάποιους συμμάχους εντός του Συμβουλίου Υπουργών, ώστε να επιτύχουν έστω και επιμέρους τροποποιήσεις των αξιωματικά αντιαγροτικών προτάσεων της Κομισιόν. Πάντως, η συζήτηση στο Συμβούλιο για τον καπνό θα γινόταν αργά χτες βράδυ και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Σήμερα, επίσης, θα δοθεί και η απάντηση της Κομισιόν στο επιμέρους ελληνικό αίτημα για χρήση του δικαιώματος της ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων ελαιολάδου μόνο από πέντε Οργανώσεις Παραγωγών (τέσσερις στη Σητεία και μία στο Παλιό Καβάλας), αφού σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα "ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δε θέλουν τις Οργανώσεις Παραγωγών και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να έχουμε ιδιωτική αποθεματοποίηση λαδιού"!

Κατά τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Στ. Τζουμάκας και οι ομόλογοί του έκαναν μια "πρώτη", αλλά ενδεικτική συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" της Κομισιόν. Οπως κάθε χρονιά, η συζήτηση αρχίζει τέτοια εποχή με αναθεματισμούς... εκ του ασφαλούς του υπουργού Γεωργίας και τελειώνει Ιούνη ή Ιούλη με την πανηγυρική επικύρωση,χωρίς τροπολογίες των φαρμακερών προτάσεων της Κομισιόν. Ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε χτες ότι "το πακέτο τιμών είναι απαράδεκτο και δεν το δεχόμαστε", ότι φέτος "προβλέπεται μείωση δαπανών για την αγροτική πολιτική της τάξης των 3-4 δισ. ECU, και απώλεια του αγροτικού εισοδήματος 8-10% από τους πόρους"!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί αν τον Ιούνη θα καταψηφίσει στο σύνολο το "μαύρο πακέτο" κι ενώ είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι ακόμη και τα επιμέρους αιτήματα για απευθείας επιδότηση στην ντομάτα και τα ροδάκινα, αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα κατά 150.000 τόνους και άρση της απαγόρευσης φύτευσης αμπελιών για κρασιά ανωτέρας ποιότητας, θα απορριφθούν όπως πάντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ