Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ
Η κυβερνητική ανευθυνότητα οδήγησε στη "διαμάχη"

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες. Με κυβερνητικές και δικαστικές αποφάσεις, έχουν οριστεί τα διοικητικά όρια της γης που αποκαλύφθηκε από την υποχώρηση της στάθμης της λίμνης

Η κυβερνητική τακτική, όπως επίσης η στάση βουλευτών της περιοχής του νομάρχη και η ανευθυνότητα άλλων αρμόδιων παραγόντων, βρίσκονται πίσω από τη "διαμάχη" των δύο χωριών, που ξέσπασε γύρω από την αποκάλυψη μερικών χιλιάδων στρεμμάτων γης μετά την υποχώρηση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας. Η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιηθούν, όχι μόνο οι δικές της, αλλά και σχετικές δικαστικές αποφάσεις για τα διοικητικά όρια της καλλιεργήσιμης γης, έχει σαν αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα, το οποίο, πολλές φορές, αποκτά και πτυχές που εντάσσονται στη δημιουργία νοσηρών φαινομένων κλίματος εθνικιστικής υστερίας, που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, προχτές τα ξημερώματα, εκατοντάδες κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα "ξεχύθηκαν" με αγροτικά μηχανήματα στις καταπατημένες εκτάσεις. Από την απέναντι πλευρά, "όρμησαν" και μερικές δεκάδες Βεγορίτες και μετέτρεψαν τα χωράφια σε πεδίο μάχης. Μάλιστα, ένας Βεγορίτης επιτέθηκε με το τρακτέρ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Οι λίγες αστυνομικές δυνάμεις δε στάθηκαν ικανές να σταματήσουν το μένος των αντιμαχόμενων, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες, αλλά και αγροτικά μηχανήματα να καταστραφούν. Από χτες στην περιοχή υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν πιθανά νέα επεισόδια. Να σημειώσουμε ότι, τόσο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσο και με δικαστικές αποφάσεις, τα 3.100 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης διοικητικά ανήκουν στην Κοινότητα του Α. Παντελεήμονα.

Η διαμάχη ξεκινάει από τη σταδιακή εξαφάνιση της λίμνης Βεγορίτιδας, όπου τα τελευταία χρόνια η στάθμη των νερών πέφτει δραματικά. Από το 1980 τα νερά της λίμνης έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα και από τα 120 μέτρα μέγιστο βάθος που είχε, σήμερα μόλις φτάνει τα 40. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αποκαλυφθεί 14.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τα οποία μοιράζονται στις δικαιούχους περιμετρικά της λίμνης κοινότητες. Αιτία της σταδιακής εξαφάνισης της λίμνης είναι η άντληση νερών από τη ΔΕΗ για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα, αλλά και οι 1.500 περίπου γεωτρήσεις που υπάρχουν γύρω από τη λίμνη, αφού δεν υπάρχει κανένα αρδευτικό σύστημα. Και ενώ τα όρια των Κοινοτήτων Βεγόρας και Αγίου Παντελεήμονα έχουν οριστεί σαφώς (από Πρωτοδικείο, Εφετείο, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και κατοχυρώνονται στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα 3.100 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ορισμένοι κάτοικοι της Βεγόρας δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις και τις καταπατούν αλαζονικά.

Στις 7 Φλεβάρη είχαν ξαναδημιουργηθεί μικροεπεισόδια μεταξύ των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει ανυπόγραφη ανακοίνωση, η οποία απευθυνόταν στους κατοίκους της Βεγόρας και, μεταξύ άλλων, ανέφερε "αύριο 7 Φλεβάρη σε καλεί η κοινότητά σου να υπερασπιστείς τα σύνορα του χωριού σου από τους "Ελληνες" κατακτητές του Αγίου Παντελεήμονα. Σε καλούμε με ό,τι μέσο διαθέτεις να υπερασπιστείς τα σύνορα του χωριού σου".

Πρόθυμοι να εκτονώσουν την ένταση εμφανίστηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο νομάρχης Φλώρινας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να χαράξουν οριστικά τα σύνορα με μηχανήματα της νομαρχίας. Ομως δύο μέρες μετά, πήραν τη δέσμευσή τους πίσω.

Η σταδιακή εξαφάνιση της λίμνης Βεγορίτιδας έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στο περιβάλλον, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Ιδιαίτερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι ψαράδες της περιοχής, που βλέπουν τα ψάρια να μειώνονται και να χάνουν τις δουλιές. Μέσα σε λίγα χρόνια, από 70 περίπου ψαράδες στην περιοχή έμειναν έξι. Το ψάρι "κορύγονο", για το οποίο ήταν φημισμένος ο Αγιος Παντελεήμονας, έχει εξαφανιστεί.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι φέρει μεγάλες ευθύνες, γιατί δεν πήρε πρακτικά μέτρα για την υλοποίηση δικαστικών, αλλά και δικών της αποφάσεων, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στη γνωστή "διαμάχη", όπως παρουσιάστηκε. Για την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε και αναφέρει τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα ως Ελληνες εντός εισαγωγικών, τονίζει ότι "τέτοια νοσηρά και απαράδεκτα φαινόμενα δεν είναι άσχετα με το κλίμα εθνικιστικής υστερίας, που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Και στο βαθμό που δεν καταδικάζονται αποφασιστικά, οδηγούν σε καταστάσεις άκρως επικίνδυνες. Και από αυτή την άποψη, ας πάψουν - τόσο οι βουλευτές, όσο και ο νομάρχης και οι άλλοι αρμόδιοι - να κάνουν τη στρουθοκάμηλο και να πάρουν ξεκάθαρη θέση, καταδικάζοντας αποφασιστικά τέτοια επικίνδυνα και επιζήμια για τον τόπο φαινόμενα".

Τέλος, σημειώνει ότι "το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, όπως βρισκόταν πάντα μέχρι τώρα. Ο αγώνας για την τελική δικαίωσή τους βρίσκεται στο τέλος του. Χρειάζεται ούτε στιγμή να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ