Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μετέωρη η λειτουργία του νοσοκομείου

"Το θέμα της μη λειτουργίας είναι πολιτικό", τονίστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε το περασμένο Σάββατο

Η δικαστική διαφορά μεταξύ του ιδρύματος "Παπαγεωργίου" και του δημοσίου αναστέλλει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών, άγνωστο για πόσο χρόνο ακόμη. Σε ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι στις 22 του Φλεβάρη 1998 θα συζητηθεί στο διοικητικό δικαστήριο η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Το δημόσιο υποστηρίζει ότι το ίδρυμα "Παπαγεωργίου" οφείλει να δώσει ακόμη πέντε δισ. δρχ., ενώ εκκρεμεί και η απαίτηση του ιδρύματος από το ελληνικό δημόσιο επιστροφής του ΦΠΑ, το οποίο φτάνει τα 1,6 δισ. δρχ. Αν η διαμάχη αυτή οδηγηθεί στα πολιτικά δικαστήρια, θα παρέλθει το 1998 κι ακόμη δε θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή η σύμβαση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική Επερώτηση, ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση κύρωσης της σύμβασης οφείλεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετη άποψη έχουν, ωστόσο, τα μέλη του ΔΣ του ιδρύματος του νοσοκομείου, που, ας σημειωθεί, ορίζονται στην πλειοψηφία τους από την κυβέρνηση (4 μέλη από την κυβέρνηση και 3 από το ίδρυμα "Παπαγεωργίου").

Οπως υποστήριξε στην ενημερωτική συνάντηση ο Γ. Ιγνατιάδης,πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, η παραλαβή του έργου από τη διοίκηση και η κύρωση με νόμο της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και του ιδρύματος μπορεί να λάβει χώρα προτού εξαντληθεί χρονικά η διαιτητική και, ενδεχόμενα, η δικαστηριακή πολιτική διαδικασία. Αν δε συμβεί αυτό, μόνο μετά τα μέσα του επόμενου έτους θα αρχίσει να προσλαμβάνεται προσωπικό, το οποίο όμως στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευτεί.

"Το θέμα της μη λειτουργίας του νοσοκομείου είναι πολιτικό", υποστήριξε ο δήμαρχος Νεάπολης και μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου. "Οταν ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ότι όλα τέλειωσαν και το νοσοκομείο θα λειτουργήσει, το πιστέψαμε. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πειστική απάντηση για τη μη λειτουργία του και καμία δικαιολογία, ώστε να μένει ανενεργό ένα νοσοκομείο που είναι έτοιμο". Επίσης, ένα άλλο μέλος του ΔΣ, που επίσης ορίστηκε από την κυβέρνηση, ο Λ. Αγγέλου, επισήμανε ότι "η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη μη ψήφιση της νέας σύμβασης και τη μη λειτουργία του ιδρύματος".

Ακόμη, από εκπροσώπους φορέων τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης του εσωτερικού κανονισμού, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού και σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί η στελέχωση του νοσοκομείου.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το γεγονός να παραμένει κλειστό ένα τέτοιο νοσοκομείο και οι κάτοικοι να στερούνται των υπηρεσιών, οι οποίες, όπως είπε, τους ανήκουν.

Εξοδα χωρίς αντίκρισμα

Η δίχρονη καθυστέρηση λειτουργίας του νοσοκομείου έχει τα εξής έξοδα χωρίς κανένα αντίκρισμα.

  • Για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου ξοδεύονται τη μέρα 2 εκατ. δραχμές.
  • Το νοσοκομείο διαθέτει έτοιμο Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής, τη στιγμή που το Νοσοκομείο "Παπανικολάου" αναγκάζεται να στέλνει πολλούς ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα για τις εξετάσεις. Ακόμη, ο εξοπλισμός των εντατικών μονάδων είναι στα κιβώτια, όταν στη Θεσσαλονίκη υπάρχει άμεση ανάγκη για τέτοιες μονάδες.
  • Είκοσι μήνες είναι εγκαταστημένοι υπερσύγχρονοι στεφανιογράφοι και αγγειογράφοι, που έχει άμεση ανάγκη η πόλη, ενώ τα μηχανήματα του Ογκολογικού Ακτινογραφικού Τμήματος, αξίας 1,5 δισ., είναι σκεπασμένα με προστατευτικά για να μην αραχνιάσουν.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια πόλη όπου διογκώνονται συνεχώς οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, όπου οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται, πολλές φορές, με παμπάλαια μηχανήματα. Κι όλα αυτά προς δόξαν του δικομματισμού και των διαπλεκομένων.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ