Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πατριωτικός ο αγώνας της αγροτιάς

Το μπλόκο των Τεμπών επισκέφθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, όπου διαβεβαίωσε τους αγρότες για τη στήριξη του αγώνα τους, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τρομοκρατία

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και με συνθήματα όπως: "Αγροτιά εργατιά μια φωνή και μια γροθιά", "αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" "στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς" κ.ά., υποδέχτηκαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,οι συγκεντρωμένοι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου στο μπλόκο των Τεμπών, το Σάββατο το μεσημέρι. Ξενυχτισμένοι, με κόκκινα μάτια από την αϋπνία και την ταλαιπωρία του πολυήμερου αγώνα τους, μα με ψηλό το αγωνιστικό φρόνημα που φουντώνει από το δίκιο του αγώνα τους, οι "φρουροί του μπλόκου" των Τεμπών, άκουσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έφθασε εδώ επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι Σπ. Στριφτάρης μέλος του ΠΓ, Θ. Κωνσταντινίδης και Γ. Χώτος,μέλη της Γραμματείας της ΚΕ. Την άκουσαν, όχι μόνον να εκφράζει την ολόθερμη συμπαράσταση του ΚΚΕ, μα και να τους διαβεβαιώνει πως το Κόμμα στηρίζει ξεκάθαρα και τα αιτήματα και τις μορφές πάλης, που οι ίδιοι επιλέγουν δημοκρατικά και συλλογικά. Αυτή τη στέρεη, ξεκάθαρη, χωρίς περιστροφές υποστήριξη του ΚΚΕ, οι αγρότες έδειξαν να τη νιώθουν καλά όταν, διακόπτοντας το χαιρετισμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα συνθήματά τους, πρόβαλαν την αποφασιστικότητά τους, να συνεχίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά κόντρα στην τρομοκρατία και την αδιαλλαξία που επιστρατεύει η κυβέρνηση!

Πλήρης υποστήριξη

Η Αλ. Παπαρήγα που έφθασε στη 1.00 το μεσημέρι στο μπλόκο των Τεμπών, αφού προηγούμενα είχε επισκεφθεί μπλόκα στη Μακεδονία, απευθυνόμενη στους Θεσσαλούς αγρότες είπε συγκεκριμένα:

"Ηρθαμε εδώ στα Τέμπη, για άλλη μια φορά, να υπογραμμίσουμε ότι υποστηρίζουμε τους αγώνες και τα αιτήματα της αγροτιάς, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Τα αιτήματα που αφορούν, από τις τιμές, τα χρέη, τις ποσοστώσεις. Τα αιτήματα που αφορούν τη δυνατότητα ο αγρότης να μείνει στη γη του να καλλιεργήσει και σήμερα και αύριο και για πάντα. Αυτός και η οικογένειά του. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα που βάζουνε οι αγρότες είναι αιτήματα επιβίωσης. Εμείς, αν θέλετε, προσθέτουμε και πιο επιθετικά αιτήματα, που έχουν σχέση με το γεγονός, ότι η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός τομέας εισοδήματος. Αρκεί η γη να μείνει στους αγρότες, αρκεί η μικρομεσαία αγροτιά να αποτελέσει τον κορμό της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και να απολαμβάνει τους καρπούς της δουλιάς της".

Αναφερόμενη στη στήριξη του αγώνα της αγροτιάς τόνισε: "Δε θεωρούμε ότι, σήμερα, αρκεί να λέει κανείς στους αγρότες ότι έχουν δίκιο. Αυτό, αν θέλετε, μπορεί να 'ναι εύκολο. Εμείς υποστηρίζουμε και τους αγώνες και όλες τις μορφές αγώνα που οι ίδιοι συλλογικά και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίζουν. Δεν είναι αυτό τυχαίο. Δεξιά - αριστερά ακούγεται: Εχετε δίκιο, αλλά ορισμένες μορφές αγώνα δημιουργούν προβλήματα... Εμείς βλέπουμε ότι η αγροτιά έχει επιδείξει μια ποικιλομορφία μορφών πάλης. Εχει επιδείξει ικανότητα επιλογής μορφών και κλιμάκωσης της πάλης. Κι όταν αντιμετωπίζεις "τοίχο αδιαλλαξίας". Κι όταν αντιμετωπίζεις μέτωπα καινούρια, επιθετικά την επόμενη τριετία, πρέπει να επιλέξεις όλη τη μεγάλη ποικιλομορφία των μορφών πάλης που διευκολύνουν τη συσπείρωση και την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης. Οσοι λοιπόν διαχωρίζουν τα αιτήματα από τις μορφές πάλης, να το πω καθαρά, βοηθούν και στηρίζουν την επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της αγροτιάς.

Εχει δικαίωμα ο καθένας να συμφωνεί ή να διαφωνεί με όποιες μορφές πάλης. Τούτη την κρίσιμη ώρα η αγροτιά χρειάζεται ολόπλευρη συμπαράσταση. Οι αγώνες δε γίνονται ούτε από τα σαλόνια ούτε από τους τέσσερις τοίχους και τους καναπέδες της τηλεόρασης. Οι αγώνες γίνονται παντού, με όλες τις μορφές - αυτές που αποφασίζονται δημοκρατικά και συλλογικά".

Βρυξελλιώτικα κουστούμια και... "εχθρός λαός"

Οσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά και με αφορμή σχετική ομιλία του Κ. Σημίτη: "Χτες (την Παρασκευή) ο πρωθυπουργός μίλησε σε μια ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε όταν μιλούσε, ήταν ότι μιλάει ο θατσερικός στρατηλάτης! Ενας επικίνδυνος, θα έλεγα, στρατηλάτης για τον ελληνικό λαό, για την εργατιά, για την αγροτιά. Επικίνδυνος, κι αυτός και η κυβέρνησή του, όχι μόνο για την πολιτική που διεξάγει, αλλά και για το μήνυμα που έδωσε στον ελληνικό λαό. Είπε, ουσιαστικά, ότι ο εχθρός της κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός. Οτι συντηρητικός και καθυστερημένος είναι ο ελληνικός λαός που διεκδικεί τα δικαιώματά του! Ο ελληνικός λαός, όμως, ξέρει πολύ καλά, ότι συντηρητική και καθυστερημένη είναι η πολιτική που δίνει προνόμια στην πλουτοκρατία, όσο και αν αυτή ντύνεται με βρυξελλιώτικα κουστούμια και βρυξελλιώτικες εκφράσεις. Η πρόοδος και η ελπίδα είναι με το μέρος του μικρού και μεσαίου αγρότη - κι επειδή μιλάω εδώ στη Θεσσαλία - του εργάτη και της εργάτριας, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Από εδώ θα 'ρθει η πρόοδος, ο ριζοσπαστισμός και ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός. Κι αν θέλετε, το πιο σύγχρονο μήνυμα το δίνει η αγροτιά που είναι ενωμένη. Ανεξάρτητα πού ανήκει ο κάθε αγρότης, πού ψήφισε ή τι σκέπτεται τώρα να κάνει. Αυτό είναι το μήνυμα: η αγωνιστική ενότητα. Αυτό είναι το πιο σύγχρονο και το πιο μοντέρνο μήνυμα".

Πατριωτικός αγώνας και κυβερνητική τρομοκρατία

"Και, τέλος, συμπλήρωσε, θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Εδώ στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και τη Στερεά, αναδεικνύεται το σύγχρονο και πραγματικό περιεχόμενο του πατριωτισμού. Γιατί, πατριωτισμός είναι να παλεύεις για τη γη σου, να μείνει στο λαό και να μη ξεπουληθεί. Πατριωτισμός είναι ν' ανήκουν στο λαό οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας. Αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός. Να διεκδικείς εισόδημα για τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη. Για σύγχρονη Παιδεία και Υγεία. Πατριωτισμός δεν είναι μόνο να υπερασπίζεσαι τα σύνορά σου, που, δήθεν, σύμμαχοι της Ελλάδας δεν παραδέχονται και τα επιβουλεύονται. Πατριωτισμός είναι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό το μήνυμα ήθελα να δώσω εδώ, λέγοντας επίσης, πως είμαι βέβαια, ότι η αγροτιά της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, θα αποδείξει ότι είναι περήφανη, αξιοπρεπής, δεν τρομοκρατείται".

Ειδικότερα για το ζήτημα της τρομοκρατικής επιχείρησης της κυβέρνησης η Αλ. Παπαρήγα θα πει: "Θα μπορούσα να δώσω έναν απεριόριστο κατάλογο καταγγελιών για ύπουλη τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση. Δεν την ασκεί ανοιχτά εδώ στα μπλόκα. Την ασκεί σπίτι το σπίτι: με τα χρέη στην ΑΤΕ, με την απόλυση. Την ασκεί, αν θέλετε, με την εξαγορά και τη ρουσφετολογία. Την ασκεί, ακριβώς, μέσα στα σπίτια και μέσα στους τόπους δουλιάς. Κι επιπλέον, θεωρώ ότι σ' αυτή τη φάση ανέβηκε και ένα ακόμα σκαλοπάτι στην τρομοκρατία και στην εξαγορά. Εχω υπόψη μου ότι απευθύνεται σε ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, σε ανθρώπους του Πολιτισμού και της Διανόησης που υποπτεύεται ότι μπορεί να στείλουν από ένα χαμόγελο συμπαράστασης, μέχρι να δείξουν πιο ενεργητική αλληλεγγύη στην αγροτιά και τους λέει: Αν σταθείτε μακριά από την αγροτιά, εμείς θα σας αξιοποιήσουμε στην πολιτιστική Ολυμπιάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν...

Είμαστε βέβαιοι, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού θα κρατήσουν την περηφάνια τους απέναντι σ' αυτές τις, δήθεν, δελεαστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, ακόμα, αν θέλετε, και αυτοί που μπορεί να διαφωνούν με τη μια ή την άλλη μορφή πάλης, θα κρατήσουν την περηφάνια τους και θα στείλουν από ένα χαμόγελο συμπαράστασης στην αγροτιά, μέχρι και την ενεργητική τους συμμετοχή. Κι είμαστε βέβαιοι ότι οι καλλιτέχνες θ' αντισταθούν", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ