Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταχύτατα προς συγχωνεύσεις νοσοκομείων
  • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Κέντρα Υγείας
  • Τη λειτουργία της Εθνικής Λίστας Μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το "ταχύτερο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων", ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) θα "φορτωθούν" και αυτά στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, σε σχετικές ερωτήσεις. Για τις συγχωνεύσεις ο Κ. Γείτονας επανέλαβε ότι "είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά, όπως όλο το δημόσιο τομέα, τα νοσοκομεία και τους φορείς πρόνοιας". "Βρισκόμαστε, πρόσθεσε ο υπουργός, στο στάδιο επεξεργασίας του σχετικού Διατάγματος και επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες μελετά το όλο θέμα κατά περιοχή. Οταν λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι θα δώσουμε τα στοιχεία... Θα προχωρήσουμε το ταχύτερο σε συγχωνεύσεις. Αυτό δε σημαίνει τίποτα σε σχέση με το προσωπικό".

Στην ερώτηση, "πόσα νοσοκομεία θα μείνουν μετά τις συγχωνεύσεις;", ο υπουργός απάντησε ως εξής: "Δε μιλάμε με αριθμούς. Τα στοιχεία μας είναι ποιοτικά. Θέλουμε να συλλειτουργήσουμε σε κάθε περιφέρεια τα νοσοκομεία έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει πόσα νοσοκομεία είναι, πώς λέγονται, πού είναι η έδρα τους ή ποιοι και πόσοι εργάζονται σ' αυτό. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι για τις ανάγκες του. Πού μπορεί στο συντομότερο χρόνο και όσο γίνεται πιο κοντά στην κατοικία του να έχει κάλυψη; Αυτό είναι το ερώτημα και σ' αυτό θα απαντήσουμε με τις συγχωνεύσεις".

Οσον αφορά στην τύχη των Κέντρων Υγείας ο Κ. Γείτονας είπε: "Η ανακυττάρωση των κοινοτήτων και των δήμων με βάση το σχέδιο "Καποδίστριας" και φυσικά με βάση την πορεία υλοποίησής του καθιστά για μας συμβατή και αναγκαία την προσπάθεια να έχουν ένα μεγαλύτερο ρόλο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Εχουμε διάφορες σκέψεις, δεν έχουμε καταλήξει. Είπα στη Βουλή ότι, για παράδειγμα, σε πρώτη φάση είναι η δημιουργία ενός εποπτικού συμβουλίου μέσω του οποίου μπορεί να μετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να τονίσω ότι η ΠΦΥ, καθώς και η Προνοιακή Φροντίδα πρέπει με μια διαδικασία, η οποία φυσικά θα λαμβάνει υπόψη της και την πραγματικότητα και τα σημερινά δεδομένα, να περάσει στην ευθύνη κατά μεγάλο μέρος της ΤΑ. Η πολιτική μας στην υγεία είναι συμβατή με την ανασυγκρότηση του κράτους".

Εθνική Λίστα Μεταμοσχεύσεων

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του προγράμματος επιλογής των νεφρικών μοσχευμάτων με το μοριοποιημένο σύστημα βαθμολόγησης. Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ιω. Βλαχογιάννης.

Κάθε ασθενής εγγράφεται στην Εθνική Λίστα. Ως ημερομηνία εγγραφής στην Εθνική Λίστα θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης στην Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου του επίσημου προμεταμοσχευτικού του ελέγχου. Για την πρόκριση ενός λήπτη "βαθμολογούνται" ο χρόνος αναμονής μοσχεύματος, η ηλικία και ο χρόνος αιμοκάθαρσης. Τα παιδιά μέχρι 16 χρόνων "πριμοδοτούνται" με περισσότερα μόρια.

Η Εθνική Λίστα δεν παραβιάζεται, δήλωσε ο Ιω. Βλαχογιάννης, ενώ είπε ότι δεν ήταν καλή η οργάνωση του συστήματος μεταμόσχευσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τη δωρεά οργάνων. Ετσι καλύπτονται μόλις το 5% των αναγκών, τη στιγμή που υπάρχουν 1.200 υποψήφιοι λήπτες νεφροπαθείς. Η λίστα αναμονής για τους νεφροπαθείς είναι 5 χρόνια, ενώ στο εξωτερικό είναι μόνο δυο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ