Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απεργία πείνας από 52 Κούρδους

Ζητούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο

Τριήμερη απεργία πείνας και νερού ξεκίνησαν από την Κυριακή 52, απ' τους 350 συνολικά, Κούρδους πρόσφυγες που "φιλοξενούνται" στις κατασκηνώσεις της Αγροτικής Τράπεζας, στην Περαχώρα Κορίνθου. Αυτό που ζητούν είναι να σταματήσουν οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Αν και αυτή τη φορά το κράτος δεν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν την απεργία σε διαρκείας. Την ίδια στιγμή, ζητούν από τον ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να τους προσφέρει πολιτικό άσυλο, να τους δεχτεί κάποια άλλη χώρα ώστε να πάψουν να βρίσκονται "επί ξύλου κρεμάμενοι".

Ο "Γολγοθάς" των Κούρδων προσφύγων ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου Γενάρη, όταν η κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε διάστημα 40 ημερών θα δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Η "λύση" τελικά ήρθε. Ενα έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με πολλούς άνεργους και δεν υπάρχουν σπίτια για να στεγαστούν, ενώ το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε μεγάλες ομάδες προσφύγων. Οπως τους διαβεβαίωσαν προφορικά (!) εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Αλλοδαπών η άδεια παραμονής μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε ένα ποσοστό 4 - 8% και αφού πρώτα οι μετανάστες υποβάλλουν τις ανάλογες αιτήσεις.

Υστερα από την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης, για την οποία περίμεναν περισσότερο από ένα μήνα, οι Κούρδοι πρόσφυγες χάνουν και την τελευταία ελπίδα που τους είχε απομείνει. Στα όρια της απόγνωσης, μοναδικός τρόπος διαμαρτυρίας γι' αυτούς είναι η απεργία πείνας.

Ταυτόχρονα όμως τα περιθώρια στενεύουν, αφού από το Μάρτη και μετά δε θα έχουν πια δικαίωμα παραμονής στις παιδικές κατασκηνώσεις της Αγροτικής Τράπεζας. Ετσι, κανείς δε γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος τόπος που θα φιλοξενηθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ