Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτική η "πρόσκληση" του ΣΥΝ

Τουλάχιστον υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του ΣΥΝ να απευθύνει πρόσκληση και στο ΚΚΕ για διάλογο, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί η απόφαση της ΝΕ του Μαγνησίας του ΣΥΝ να καλέσει τα "προοδευτικά" κόμματα σε συνεργασία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Βέβαια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δε θα σταθούμε σ' αυτά καθαυτά τα ζητήματα, που αφορούν στην ΤΑ και τη ΝΑ και τη στάση τόσο του ΣΥΝ όσο και των εκλεγμένων στελεχών του, απέναντι στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", στις κυβερνητικές επιλογές, που καθιστούν τους φορείς της Αυτοδιοίκησης το "μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας" κ.ά.

Οι εργαζόμενοι άλλωστε έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη στάση του ΣΥΝ στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου αποτελεί το μόνιμο στήριγμα και το "αριστερό άλλοθι". Είναι όμως αναγκαίο να ξαναδιατυπώσουμε ορισμένες θέσεις μας, έστω και με τη μορφή επισημάνσεων απ' αφορμή τη σχετική πρόσκληση.

1. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση είναι διατυπωμένες από το καλοκαίρι του 1997, όπου τονίζεται ξεκάθαρα και αναλύεται συγκεκριμένα, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία.

2. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χέρι χέρι με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο είναι ο βασικός σήμερα εκφραστής της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δέχονται ανελέητα χτυπήματα. Διευκολύνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η μετατροπή της κοινωνίας μας σε κοινωνία "απασχολήσιμων" φτωχών και εξαθλιωμένων.

Απέναντι, λοιπόν, σε ποια πολιτική και ενάντια σε ποιον αντίπαλο, με βάση ποια πολιτική αντίληψη, καλείται το ΚΚΕ να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα του "προοδευτικού" χώρου;

3. Με ποια κριτήρια ο "εμπνευστής" της πρόσκλησης ορίζει ως "προοδευτικά" κόμματα αυτά που ψήφισαν τη Συνθήκη Σένγκεν, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τον "Ι. Καποδίστρια", τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, τη σχετική διάταξη για τις ΔΕΚΟ κ.ά. Πώς είναι δυνατό να εννοηθεί ως πρόοδος, η αποδοχή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και το ξεκλήρισμα της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς;

Τι λέει ο ΣΥΝ για την ολοκληρωτική αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης, της νέας δομής του ΝΑΤΟ, των "αγροτοδικείων", όπου σέρνονται χιλιάδες αγρότες, της ενεργοποίησης των κατασταλτικών και χαφιεδίστικων μηχανισμών του κράτους;

Είναι λίγες από τις πολλές επισημάνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν με αφορμή την "πρόσκληση" του ΣΥΝ σε διάλογο και συνεργασία. Και βέβαια, για όλα αυτά και πολλά άλλα, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί με συγκεκριμένες θέσεις απευθυνόμενο στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα για την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Οπως επίσης και ο ΣΥΝ έχει τοποθετηθεί, συμπλέοντας με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συναινώντας στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουν αποδείξει με την πρακτική τους, ότι είναι οι καλύτεροι διαχειριστές της κρίσης του συστήματος, οι ιδανικοί εκφραστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Περιθώρια, λοιπόν, για οποιαδήποτε συζήτηση του ΚΚΕ, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχουν.

Ομως, το ΚΚΕ απευθύνεται με την πολιτική του και τις αποφάσεις του στον ίδιο το λαό, στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων στο εργατικό και μαζικό λαϊκό κίνημα, που απαιτείται επιτέλους να ξεμπλοκάρει από τις δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης. Αυτή η συσπείρωση μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στις προσεχείς εκλογές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ας μη δημαγωγούν λοιπόν και να μην τρέφουν αυταπάτες τα στελέχη του ΣΥΝ στο νομό μας, ότι το ΚΚΕ είναι δυνατόν να συνταχτεί με τις δυνάμεις της συντήρησης, με εκείνες τις δυνάμεις που επαναφέρουν "εκσυγχρονιστικά" τις εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις σε μεσαιωνικού τύπου συνθήκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προβάρουν το κεντροαριστερό κοστούμι (2006-09-12 00:00:00.0)
Στον ευρωμονόδρομο με κλειστά μάτια (2005-09-20 00:00:00.0)
Προς σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (2003-03-07 00:00:00.0)
Η καλλιέργεια των αυταπατών και... (2002-10-22 00:00:00.0)
Ψάχνοντας για άλλοθι (1998-02-22 00:00:00.0)
Οι "ξεχασιάρηδες" του ΣΥΝ (1997-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ