Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Την "προσφέρουν" στις πολυεθνικές

Το ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) μεθοδεύει η κυβερνητική διοίκηση της ΑΤΕ, σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης.Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ, συνεχίζοντας την πολιτική ξεπουλήματος, σχεδιάζει να πουλήσει "πακέτο" την ΕΒΖ στην πολυεθνική ΜΑΝ, η οποία ήδη έχει εκδηλώσει το άμεσο ενδιαφέρον της. Σε πρώτη φάση, πάντως, η ΑΤΕ σκοπεύει να πουλήσει κι άλλες μετοχές της βιομηχανίας (από το 35% που είναι τώρα στο χρηματιστήριο να φτάσουν το 49%).

Οσον αφορά τη ΜΑΝ, ήδη της δόθηκε με απλή ανάθεση (!) το δικαίωμα να εισάγει στη χώρα μας για λογαριασμό της ΕΒΖ, 40.000 τόνους ζάχαρης, προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες... Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, η πολυεθνική ΜΑΝ, παρακάμπτει την ΕΒΖ και διαθέτει απευθείας ζάχαρη στην ελληνική αγορά. Εδώ ερωτήματα προκύπτουν και για τη στάση της διοίκησης της ΕΒΖ, αφού για παράδειγμα το εργοστάσιο της βιομηχανίας στη Λάρισα, ενώ έπρεπε να παραλαμβάνει τεύτλα από τις 8 Αυγούστου καθυστέρησε τη διαδικασία κατά 20 μέρες. Κι αυτό τη στιγμή που η ζήτηση για ζάχαρη είναι αρκετά μεγάλη, ενώ η παραγωγή τεύτλων φέτος στη Θεσσαλία είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι (φέτος καλλιεργήθηκαν 140.000 στρέμματα και πέρυσι 75.000). Μέσα σε όλα αυτά, η ΑΤΕ εκσυγχρονίζει τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Λάρισα και την Ορεστιάδα (με συνολική δαπάνη 4,5 δισ. δραχμές), ώστε στη συνέχεια να τα "παραδώσει" εκσυγχρονισμένα στη ΜΑΝ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τα μεγάλα κέρδη της ΕΒΖ, που έχει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Λάρισα, Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστειάδα είναι προς τέρψη των πολυεθνικών. Μόνο για το 1995 η ΕΒΖ είχε τζίρο 82 δισ. δραχμές και κέρδη 11,5 δισ. δραχμές, ενώ 11,5 δισ. δραχμές ήταν τα κέρδη και το 1994. Πέρα από αυτά, το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της ΕΒΖ σε ξένες πολυεθνικές εγκυμονεί και τον κίνδυνο να χαθεί και αυτή η συρρικνωμένη ποσόστωση των 319.000 τόνων ζάχαρης που έχει η χώρα μας, αφού θα περάσει σε ξένα χέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ