Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Αγωνιστική συσπείρωση γιατρών και εργαζομένων

«Η αγωνιστική συσπείρωση γιατρών και εργαζομένων είναι η μόνη ικανή να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η μόνη εναλλακτική λύση στην αδιέξοδη τακτική της Ομοσπονδίας. Συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας, καταδικάστε την τακτική που ακολούθησε η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Σας καλούμε σε συστράτευση μαζί με τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και υγειονομικούς, με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Με δυνάμεις αποφασισμένες να έρθουν σε ρήξη με την κυβερνητική πολιτική».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει προς τους γιατρούς του ΙΚΑ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ, με αφορμή τις στάσεις εργασίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) από την περασμένη Τετάρτη και συνεχίζονται σήμερα, τη Δευτέρα 9 Ιούνη, την Τετάρτη 11 και την Παρασκευή 13 Ιούνη. Οι στάσεις εργασίας είναι 2,5 ωρών και γίνονται στο τέλος του πρωινού και απογευματινού ωραρίου.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, χωρίς κανένα πρόβλημα να έχει λυθεί, παρά τη μαζική συμμετοχή τους σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΙΚΑ, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει τις ανατροπές στο χώρο της ΠΦΥ. Πρόσφατα, επισημαίνει, ανακοινώθηκε η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΔΥΥ) από τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με το 95% των ασφαλισμένων. Παράλληλα, το ΔΣ του ΙΚΑ ενέκρινε με πλειοψηφία τη διενέργεια διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάθεση σε επιχειρηματίες του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κεντρικό στοιχείο ότι ο οικογενειακός γιατρός γίνεται θηροφύλακας (gate keeper). Ετσι, φορτώνεται η ΠΦΥ στις πλάτες του ΙΚΑ χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή στο έμψυχο δυναμικό και στις υποδομές - ήδη εξαγγέλθηκε από τον διοικητή η εξέταση ασφαλισμένων, αρχικά του ΟΑΕΕ και αργότερα του ΟΓΑ στα ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, ξαναμπαίνει από άλλη πόρτα ο ΟΔΙΠΥ και η ιδιωτικοποίηση που είχε ξεκινήσει με λιγότερο θορυβώδεις και επώδυνες για τους γιατρούς μορφές (συνεργεία καθαρισμού, 184, ιδιωτικοί φορείς στην παροχή συντάξεων και στον έλεγχο των συνταγών κ.ά.) οδεύει σήμερα προς την ολοκλήρωσή της.

Η Πανεπιστημονική τονίζει ακόμα ότι η διοίκηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, παρά την αλλαγή προσώπων, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική, με τη συμμετοχή σε αποπροσανατολιστικούς «διαλόγους», με κινητοποιήσεις ανοργάνωτες, χωρίς συσπείρωση με τους άλλους εργαζόμενους.

«Η αιτία των προβλημάτων του δικού μας κλάδου και όλων των εργαζομένων είναι η θυσία του ανθρώπου στο βωμό του κέρδους, η επικράτηση των νόμων της αγοράς, που στηρίζονται από τα δυο μεγάλα κόμματα και το ΣΥΝ», τονίζει η παράταξη.

Καταλήγοντας, καλεί τους γιατρούς να συσπειρωθούν γύρω από την παράταξη και το ΠΑΜΕ και μαζί, μέσα από τις συμμαχίες με τους άλλους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Ενα σύστημα υγείας ανθρώπινο, ικανό να εξασφαλίσει δωρεάν αναβαθμισμένη φροντίδα υγείας σε όλους και στους γιατρούς αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβών και εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ