Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Εργάτες και άνεργοι κατέκλυσαν χτες τους δρόμους

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν μαζί, αντιπαλεύοντας, στο σύνολό της, την αντεργατική πολιτική

Ανεργοι και εργαζόμενοι έσμιξαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και μαζί διαδήλωσαν από την πλατεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και μέχρι το εργοστάσιο της «ΣΙΣΣΕΡ» για το δικαίωμά τους στη δουλιά. Μαχητικά, με τα συνθήματά τους και τα τραγούδια τους, διέσχισαν σαν «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» το κέντρο της Αθήνας. Καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που φέρνει τα λουκέτα των Βρυξελλών αντί για θέσεις εργασίας. Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Κατέθεσαν το βαθύ τους «πιστεύω» ότι η διέξοδος στην ανεργία είναι μια άλλη κοινωνία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στις χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, που τις τελευταίες μέρες έχασαν τη δουλιά τους.

Εκεί στην πλατεία και μέσα στην πορεία, βάδισαν μαζί οι εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ», που κρατούσαν το πανό της ταξικής Ομοσπονδίας τους, δίπλα στους οικοδόμους, που, όπως πάντα, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και με το πανό τους έκαναν ξεκάθαρο ότι θα επιβάλουν το «ΣΤΟΠ στην Ανεργία και την Εξαθλίωση. Στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των μονοπωλίων». Στην πλατεία και στην πορεία με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, έσμιξαν οι μεταλλεργάτες του «ΜΗΤΣΑ», που κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία μαζί με τους συναδέλφους τους από το Συνδικάτο Μετάλλου ο «Προμηθέας». Και πιο δίπλα, οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών. Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που από νωρίς κατάλαβε πως «Λιτότητα, Ανεργία, Αυταρχισμός - Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός». Οχι άλλες απολύσεις, απαίτησαν οι εργάτες του Πειραιά, που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με το πανό του Συντονιστικού τους. Στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς, προστέθηκαν οι εργάτες στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και οι λογιστές της Αθήνας, μαζί με τα παιδιά της Πανσπουδαστικής, που, όπως έγραφαν στα πανό τους, «Οι φοιτητές απαντάνε επιθετικά σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Πρώτη στο βήμα της συγκέντρωσης, ανέβηκε η εργάτρια Βιβή Μασούρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου της «ΣΙΣΣΕΡ», δηλώνοντας ότι οι εργάτριες της επιχείρησης δίνουν τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να μην κλείσει το εργοστάσιο και κατήγγειλε ορισμένους δήθεν αριστερούς που έχουν γίνει πλασιέ των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ορισμένους, που έχουν συνταυτιστεί με την πολιτική τους και επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργάτες στη λογική της μοιρολατρίας και του δήθεν ρεαλισμού.


Μετά την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο από τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δ. Θεοδώρου, στους συγκεντρωμένους απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ», Φ. Γεωργουδάκης. «Οι εργάτες και οι κτηνοτρόφοι της "ΑΓΝΟ", είπε, για πενήντα χρόνια έφτιαχναν μια ισχυρή επιχείρηση για να τη δωρίσει σήμερα η κυβέρνηση στα μεγάλα συμφέροντα, αφήνοντας 430 οικογένειες στον αέρα..! Γι' αυτό, συνέχισε ο συνδικαλιστής, είμαστε εδώ με τις δυνάμεις εκείνες, που όχι μόνον αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αλλά και που με τον αγώνα τους και τον ταξικό τους προσανατολισμό επιχειρούν να ανατρέψουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική που παράγει την ανεργία». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και της ΝΑΣ.

Μετά τη συγκέντρωση, το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε πάλι από τα συνθήματα, καθώς άρχισε μια μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το Σύνταγμα και ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου - Πεσματζόγλου - Σοφοκλέους - Πειραιώς έφτασε έως κάτω στο εργοστάσιο της «ΣΙΣΣΕΡ» στα Πετράλωνα. Κι εκεί για μία ακόμα φορά η εργατική αλληλεγγύη εκφράστηκε σ' όλο το μεγαλείο της, καθώς οι εργάτριες δε σταμάτησαν να χειροκροτούν την ώρα που οι εκπρόσωποι των εργατών της «ΑΓΝΟ» και του «ΜΗΤΣΑ» συνόδευαν το χαιρετισμό τους με κάλεσμα για ταξική συσπείρωση και ενωμένο αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ