ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Μια μικρή πρόγευση...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε τον εκσυγχρονισμό, δηλαδή την ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού ή βιοτικού επιπέδου... Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε αποφασιστικά στην απασχόληση, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ειρήνη. Στο μεγάλο πρόβλημα της υγείας, το ΠΑΣΟΚ απαντά με κατασκευή νέων σύγχρονων νοσοκομείων, εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση των δημόσιων ταμείων, πάντοτε με στόχο την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Το επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η εξασφάλιση σε κάθε περίπτωση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων.

Σ' αυτήν την προσπάθεια, βέβαια, είναι γνωστό ότι αντιστέκονται σθεναρά οι γνωστοί σε όλους μας "έχοντες και κατέχοντες". Να υπενθυμίσουμε ότι ο λαός και ο εργαζόμενος σίγουρα δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, δεν ξεχνά τα ξερονήσια (Γυάρος, Μακρόνησος)... Να υπενθυμίσουμε επίσης στους δογματικούς του Περισσού ότι η επαναστατική γυμναστική είναι καλή όταν έχει αποτέλεσμα...».

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα μαθαίνουμε από την ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε η Τομεακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο Μετρό. Και το πράγμα θα ήταν για γέλια, αν δεν εξέφραζε, σε μικρογραφία, αυτό που τους επόμενους μήνες θα βιώσει ο ελληνικός λαός, στη μακρά προεκλογική περίοδο, υπό την καθοδήγηση του δίδυμου Σημίτη - Λαλιώτη. Το «αντιδεξιό» σύνδρομο, ο λαϊκισμός και ο αντικομμουνισμός θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Αυτά είναι και τα τελευταία που απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ για να «ταΐσει» το εκλογικό σώμα!

Διαίρει και βασίλευε...

«Εχουμε δει τα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η Ελλάδα ανησυχεί για τις αναφερόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από την Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και ο Τούρκος ομόλογός του, Α. Γκιουλ, συζήτησαν το θέμα πρόσφατα στη Μαδρίτη. Αυτό αποτελεί ένα διμερές θέμα και ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις συνομιλίες προσέγγισης».

Τα παραπάνω αποτελούν τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά και τα τελευταία ρεκόρ των αλλεπάλληλων παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Και τη δημοσιεύουμε, γιατί είναι χαρακτηριστική της τακτικής των «ίσων αποστάσεων» και της γενικότερης πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον και στην περιοχή μας.

Περί συγχώνευσης

Η συγχώνευση ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ οδηγεί στη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας, που θα είναι ικανή να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, να πάρει επενδυτικές πρωτοβουλίες, να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κλπ, κλπ. Το επιχείρημα αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες από τους κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και δεν είναι λάθος, βέβαια, ότι οι συγχωνεύσεις οδηγούν συνήθως σε περισσότερο ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες. Μόνον, που η ισχυροποίηση αυτή ωφελεί αυτόν που θα κάνει κουμάντο στη νέα, μεγαλύτερη μονάδα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός είναι ο Λάτσης, είτε θα έχει το πακέτο ελέγχου των μετοχών είτε όχι, αφού και το καπιταλιστικό κράτος, με τους όποιους «πράσινους» ή «γαλάζιους» κυβερνώντες - διαχειριστές, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας εξυπηρετεί.

Ας μην προσπαθούν, επομένως, οι κυβερνώντες και όσοι αναμασούν τα επιχειρήματά τους, να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση αποκρατικοποίησης, που να οδήγησε σε ωφέλιμα για το λαό αποτελέσματα. Και μη μας πουν, για τις τιμές των συνδιαλέξεων από κινητά τηλέφωνα, οι οποίες μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω δήθεν του ανταγωνισμού, κλπ, κλπ. Το μόνο, που αποδείχνει η συγκεκριμένη περίπτωση είναι το απροσμέτρητο μέγεθος της καταλήστευσης των εργαζομένων από τις προαναφερόμενες εταιρίες, με την «υψηλή εποπτεία» της κυβερνητικής πολιτικής. Αφού τοποθέτησαν στην αρχή τις τιμές στα ύψη κι έφαγαν με πολλαπλά κουτάλια, έκαναν μετά... μειώσεις.

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Ας επανέλθουμε, όμως, στο επιχείρημα, ότι η συγχώνευση οδηγεί σε ισχυρότερη επιχείρηση. Ισχύει ή δεν ισχύει το ίδιο ακριβώς επιχείρημα και για την περίπτωση της ΔΕΗ; Δε θέτουμε, βέβαια, τυχαία το ερώτημα. Σύμφωνα, με πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, οι μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, όπως η ΔΕΗ, θα πρέπει να «σπάσουν» σε μικρότερες επιχειρήσεις, έτσι ώστε η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, να διαχωριστεί από τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Το μέτρο αυτό θεωρείται απαραίτητο, για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Με άλλα λόγια, να διευκολυνθούν η διείσδυση και οι επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών στο συγκεκριμένο τομέα.

Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ότι η νέα «υπο-ΔΕΗ», η οποία θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, θα παραμείνει δημόσια, για να εξασφαλίζει με έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή, του λαού) την πάμφθηνη μεταφορά και διανομή του παραγόμενου από τους κεφαλαιοκράτες ηλεκτρικού ρεύματος.


Τα αμφισβητούμενα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΕΙΝΑΙ τεράστιο το άγχος των κυβερνώντων για την «ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» και την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλλον είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και δύο υπουργοί της κυβέρνησης, μίλησαν για το θέμα των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο κι όλοι διέβλεψαν τον κίνδυνο εκτροπής της γειτονικής χώρα από το δρόμο της ένταξης στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια»...

Πάλι καλά δηλαδή που δεν πρότειναν να τους δανείσουμε τον ...Χριστοδουλάκη ή το Παπαντωνίου για μερικά χρόνια ώστε να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Λέτε όλα αυτά να οφείλονται στο αυξημένο αίσθημα ευθύνης των κυβερνώντων λόγω των υποχρεώσεων της Ελληνικής Προεδρίας; Μήπως οφείλονται στον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Ευρωπαίων» πλέον πολιτικών;

Οπως και να έχει το πράγμα πάντως ...τα ελληνικά σύνορα είναι αυτά που παραβιάζονται, ελληνικό έδαφος αφορούν οι επικλήσεις των «γκρίζων ζωνών» και ο ελληνικός εναέριος χώρος αμφισβητείται. Αν φυσικά τους απασχολεί...

Βέβαια δε χρειαζόμαστε την τακτική της Αγκυρας κατ' ανάγκη για να αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία. Και στα Χανιά γίνεται ωραιότατα το ίδιο πράγμα χωρίς να ανακατεύονται καθόλου οι Τούρκοι στρατηγοί. Ανακατεύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες...

Ενας 26χρονος συνεχίζει μέχρι και τώρα να νοσηλεύεται με κατάγματα στο κεφάλι από ξυλοδαρμό. Αναγνωρίστηκαν ως δράστες 2 Αμερικανοί πεζοναύτες και γύρισαν στη βάση τους ...σαν κύριοι ή μάλλον καλύτερα σαν κυρίαρχοι.

Οσο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, έχει να κάνει μάλλον με τις ...επικοινωνιακές ανάγκες της αμερικανικής πρεσβείας και όχι με τη δικαιοσύνη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αραγε από όσους βουλευτές ψήφισαν τη σύμβαση παραμονής των βάσεων στην Ελλάδα με το καθεστώς της ετεροδικίας έχασε κανείς τον ύπνο του από το περιστατικό; Δε νομίζουμε...

Να «κοπεί ο βήχας» στους «Ράμπο»

Εχουν ξεπεράσει κάθε όριο, εκεί στα Χανιά όπου βρίσκεται η γνωστή πολυβάση-ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων, η Σούδα. Αμερικάνοι στρατιώτες σουρωμένοι, συχνά-πυκνά δέρνουν και ξυλοκοπούν όποιον βρεθεί στο διάβα τους. Τα κρούσματα πλέον είναι πολλά όπου ανύποπτοι πολίτες κάθε ηλικίας πέφτουν θύματα των αληταράδων της βάσης. Την προηγούμενη βδομάδα έδειραν έναν νεαρό Χανιώτη, αφού τον έριξαν από το μηχανάκι του την ώρα που επέστρεφε από τη δουλιά του. Μόλις την Κυριακή μεθυσμένος «Ράμπο» εισέβαλε σε ξενοδοχείο κοντά στη βάση της Σούδας και «τα έκανε λίμπα». Είχε προηγηθεί ξυλοδαρμός και κλοπή γερόντισσας πάλι από Αμερικανάκια της βάσης και ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κοινός παρονομαστής όλων των περιπτώσεων Αμερικάνων «παλικαράδων» είναι η ατιμωρησία όπως και η καθυστέρηση των ελληνικών αρχών να δημοσιοποιήσουν το θέμα.

Ενδεικτικό αυτού που συμβαίνει με όσους συλλαμβάνονται είναι το γεγονός ότι κανένας δεν έχει καταδικαστεί, κάποιοι συλληφθέντες δραπέτευσαν-φυγαδεύτηκαν και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί. Ολη όμως αυτή η συμπεριφορά των «Ράμπο» δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένη. Πηγάζει από τη νοοτροπία του επικυρίαρχου, που κάνει ό,τι του γουστάρει με τους ...υποτελείς της κατεχόμενης χώρας. Τον τσαμπουκά τους οι Αμερικάνοι δολοφόνοι τον αντλούν από τη στάση υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, με το καθεστώς ετεροδικίας που έχει εξασφαλίσει στους Αμερικάνους υπηκόους, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, που έχουν την ταμπέλα «του ευρισκόμενου σε κρατική αποστολή των ΗΠΑ στη χώρα μας»!!!

Με βάση αυτή τη σύμβαση, που επικυρώθηκε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής, οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί και άλλοι υπάλληλοι που διαπράττουν ποινικό αδίκημα στη χώρα μας δε διώκονται από τις ελληνικές αρχές αλλά μόνον από τις αρχές της χώρας τους. Η σύμβαση αυτή αναβαθμίζει το καθεστώς της εξάρτησης της χώρας μας στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και μαζί με το υπόλοιπο αντιλαϊκό οπλοστάσιο, «τρομονόμο» και χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι εδώ δε θα μπορεί να κουνηθεί κανείς. Οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί και πράκτορες θα έχουν το «ελευθέρας» να αλωνίζουν στη χώρα μας.

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα στην Κρήτη αναδεικνύεται και πάλι το ζήτημα αυτό της ετεροδικίας και τίθεται εκ των πραγμάτων το ζήτημα της εθνικής, λαϊκής κυριαρχίας. Ολοι πρέπει να πάρουν θέση. Κυρίως οι λαϊκοί φορείς που πρέπει πιο αποφασιστικά να «κόψουν το βήχα» σε όλους αυτούς τους «Ράμπο» και τους προστάτες τους. Χρειάζεται να ανεβάσουν την αγωνιστική τους παρέμβαση, να απαντάνε με αγωνιστικό τρόπο άμεσα στις προκλήσεις. Ταυτόχρονα, απαιτείται να κατανοηθεί από ευρύτερα λαϊκά στρώματα το κύριο. Η αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε όλες του τις μορφές, για να εκλείψουν και τέτοια κρούσματα των «παλικαράδων» της «νέας τάξης».


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ