ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Οι «καμπάνες» του ΔΝΤ

Το καινούριο, ίσως, βρίσκεται στο ότι τώρα πλέον φαίνεται πιο καθαρά πως ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού δε θα αφήσει τίποτα όρθιο απ' ό,τι με αίμα και θυσίες κατέκτησαν τον προηγούμενο αιώνα οι εργαζόμενοι

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Διόλου δεν ενοχλήθηκε ή «τρόμαξε» η κυβέρνηση από τα χαμπέρια που κουβάλησε η έκθεση του ΔΝΤ. Αλλωστε δεν απευθύνονται κυρίως σε αυτήν. Το ΔΝΤ, όπως και τα λοιπά ιδρύματα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού (ΟΟΣΑ, ΕΚΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.ο.κ.), είναι πριν απ' όλα σύμμαχοί της στη γενική έφοδο για το ξήλωμα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποστολή του ΔΝΤ είναι ο πειθαναγκασμός των κυβερνήσεων στην υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, είτε με τρομοκρατικές «υποδείξεις» και «συστάσεις» είτε με εκβιασμούς και μέτρα αν χρειαστεί. Παντελώς απρόσβλητοι από κάθε κοινωνικό έλεγχο οι «τεχνοκράτες» του, αδιαφορούν επιδεικτικά αν με τις θανατηφόρες συνταγές τους έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία κοτζάμ κράτη (Αργεντινή) και κοινωνικό «Καιάδα» ολόκληρους λαούς.

Δεν κόμισε κάτι καινούριο το ΔΝΤ με την προχτεσινή του έκθεση, αφού τα ίδια είπε τις προάλλες ο Ν. Γκαργκάνας, η Κομισιόν, οι κεντρικοτραπεζίτες της ΕΚΤ... Ολοι αυτοί βομβαρδίζουν καθημερινά τις λαϊκές μάζες με τα πλέον εφιαλτικά αντιλαϊκά σενάρια, προετοιμάζοντας την «κοινή γνώμη» να δεχτεί το πέρασμα του οδοστρωτήρα ως αναπόφευκτο και «φυσιολογικό». Το καινούριο, ίσως, βρίσκεται πως τώρα πλέον φαίνεται πιο καθαρά ότι ο οδοστρωτήρας δε θα αφήσει τίποτα όρθιο απ' ό,τι με αίμα και θυσίες κατέκτησαν τον προηγούμενο αιώνα οι εργαζόμενοι. Είναι αποφασισμένοι, αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν των ισχυρών της λέσχης του G8, να δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα, ισοπεδώνοντας το «κράτος πρόνοιας» και μοιράζοντας τους «πόρους» του στο κεφαλαίου.

Οτι πρόκειται για συνολική στρατηγική επιλογή αρκεί μια ματιά στην ταυτόχρονη επίθεση για το Ασφαλιστικό σε ολόκληρη σχεδόν την ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία). Το «κράτος πρόνοιας» οφείλεται πρώτα απ' όλα στην ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης. Κατεδαφίζεται μετά την ανατροπή της και δεν πρόκειται να ξανακερδηθεί αν δεν υπάρξει «αντίπαλο δέος»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»

Η ΣΥΝΤΑΓΗ... «Συγκράτηση μισθών και νέα αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνει η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία... H συνταγή, βεβαίως, που προτείνει ο διεθνής οργανισμός κινείται στα γνωστά του πλαίσια, των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Ετσι, υποδεικνύει ότι για να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα κι αυτό με τη σειρά του εξαρτάται κυρίως από τη συγκράτηση των μισθών. "H συγκράτηση των μισθών πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας από πλευράς κόστους", σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης» (Ειρήνη Χρυσολωρά - «ΝΕΑ»).

ΣΚΛΗΡΕΣ «ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»: «Σκληρές - για τους Ελληνες εργαζόμενους - υποδείξεις κάνει υπό μορφήν συστάσεων στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ζητεί πρόσθετα μέτρα και δημιουργία ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης, ενώ προτείνει και μείωση των μισθών υπέρ της αύξησης της ανταγωνιστικότητας! Την αυστηρότητά του εξαντλεί το ΔΝΤ και στην κριτική του για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, της ανεργίας και του πληθωρισμού» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ... «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ ενθάρρυνε σήμερα (σ.σ. χτες) τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους παρά τις διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης των χωρών τους. "Θα υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή", δήλωσε ο Ολλανδός Ντούιζενμπεργκ, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Αν οι ενδιαφερόμενοι πληθυσμοί αρνηθούν την αλλαγή, "θα πληρώσουν το τίμημα", προειδοποίησε. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχτηκε πάντως πως οι προτεινόμενες αλλαγές είναι "επώδυνες" και απαιτούν την παραίτηση "από κεκτημένα που υφίστανται από καιρό"» (ΑΠΕ).

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ» ΑΣΤΕΪΣΜΟΙ: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εδράζεται στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων δε λύνει προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται όχι με την υιοθέτηση αμοιβών πείνας, αλλά με την ανάπτυξη, που αυξάνει το εισόδημα... Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει την ευθύνη καταρτισμού του προγράμματος ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει και ένα πρόσθετο καθήκον. Να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, αποτρέποντας την ανάληψη της εξουσίας από τους νεοφιλελεύθερους που θεωρούν "Ευαγγέλιο" τις εκάστοτε συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!» (Από το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.

ΒΗΜΑ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα στην Πάτρα - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάλοπ MRB: ΝΔ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΤΙΟ, κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΓΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΤΣΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΠΟ ΕΕ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΑΡΙΦΑ 25.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 400 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΙΔΥΜΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑΤΑΣΑ - ΚΩΣΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 6 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΝΑ ΔΙΣ. ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το ασφαλιστικό στο προσκήνιο: «Στην έκτη γενική απεργία από τις αρχές Μαΐου αναμένεται να κατέβουν σήμερα (χθες) οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, ανταποκρινόμενοι στην κοινή έκκληση τεσσάρων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών που αγωνίζονται για την ανατροπή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, την οποία έχει δρομολογήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραφαρέν... H κυβέρνηση Ραφαρέν, που διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, φέρεται αποφασισμένη να περάσει, στο τμήμα θερινών διακοπών, το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο τα αναγκαία εργάσιμα χρόνια για πλήρη συνταξιοδότηση αυξάνονται σε 42 από 40, για τον ιδιωτικό τομέα και 37,5, για το δημόσιο, που είναι σήμερα... Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη για το ασφαλιστικό, που τείνει να αποκτήσει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, φέρνει στο προσκήνιο το γενικότερο πρόβλημα για το κοινωνικό προφίλ της Ενωμένης Ευρώπης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Μόνο νέοι και υγιείς! «Πριν από λίγες ημέρες, δύο Γερμανοί καθηγητές διατύπωσαν μία εξωφρενική πρόταση για την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα: να μην καλύπτονται τα δαπανηρά νοσήλια (π.χ. εγχειρήσεις ή μεταμοσχεύσεις οργάνων) ασθενών άνω των 75 ετών. O ιδιότυπος αυτός ρατσισμός δεν ξενίζει όσους έχουν διαβάσει τους όρους των συμβολαίων, που θέτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στους επίδοξους πελάτες τους. Ουσιαστικά, τους ζητούν να είναι νέοι και υγιείς!» (Ξένια Κουναλάκη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οι «ανθεκτικοί» στην κρίση: «Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ελληνικές στις οποίες συμμετέχουν ξένοι οίκοι αντέχουν τα "κύματα" της οικονομικής κρίσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του "Βήματος", η οποία στηρίχτηκε στα αποτελέσματα 122 μεγάλων εταιριών με ξένη συμμετοχή. Σύμφωνα με αυτή, τα συνολικά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 871,8 εκατ. ευρώ το 2001, σε 1 δισ. ευρώ το 2002, εμφανίζοντας αύξηση 15,54%... Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι από τις 122 μεγάλες εταιρίες του δείγματος μόνο 12 εμφάνισαν ζημίες, ενώ οι περισσότερες αύξησαν τα κέρδη τους» (ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ