Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το ασφαλιστικό στο προσκήνιο: «Στην έκτη γενική απεργία από τις αρχές Μαΐου αναμένεται να κατέβουν σήμερα (χθες) οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, ανταποκρινόμενοι στην κοινή έκκληση τεσσάρων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών που αγωνίζονται για την ανατροπή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, την οποία έχει δρομολογήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραφαρέν... H κυβέρνηση Ραφαρέν, που διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, φέρεται αποφασισμένη να περάσει, στο τμήμα θερινών διακοπών, το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο τα αναγκαία εργάσιμα χρόνια για πλήρη συνταξιοδότηση αυξάνονται σε 42 από 40, για τον ιδιωτικό τομέα και 37,5, για το δημόσιο, που είναι σήμερα... Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη για το ασφαλιστικό, που τείνει να αποκτήσει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, φέρνει στο προσκήνιο το γενικότερο πρόβλημα για το κοινωνικό προφίλ της Ενωμένης Ευρώπης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Μόνο νέοι και υγιείς! «Πριν από λίγες ημέρες, δύο Γερμανοί καθηγητές διατύπωσαν μία εξωφρενική πρόταση για την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα: να μην καλύπτονται τα δαπανηρά νοσήλια (π.χ. εγχειρήσεις ή μεταμοσχεύσεις οργάνων) ασθενών άνω των 75 ετών. O ιδιότυπος αυτός ρατσισμός δεν ξενίζει όσους έχουν διαβάσει τους όρους των συμβολαίων, που θέτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στους επίδοξους πελάτες τους. Ουσιαστικά, τους ζητούν να είναι νέοι και υγιείς!» (Ξένια Κουναλάκη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οι «ανθεκτικοί» στην κρίση: «Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ελληνικές στις οποίες συμμετέχουν ξένοι οίκοι αντέχουν τα "κύματα" της οικονομικής κρίσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του "Βήματος", η οποία στηρίχτηκε στα αποτελέσματα 122 μεγάλων εταιριών με ξένη συμμετοχή. Σύμφωνα με αυτή, τα συνολικά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 871,8 εκατ. ευρώ το 2001, σε 1 δισ. ευρώ το 2002, εμφανίζοντας αύξηση 15,54%... Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι από τις 122 μεγάλες εταιρίες του δείγματος μόνο 12 εμφάνισαν ζημίες, ενώ οι περισσότερες αύξησαν τα κέρδη τους» (ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ