ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
«Λάσπωσαν» τα ευρω-παζάρια

Οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες όμως δεν πρόκειται να ξελασπώσουν με τίποτα, αν περιμένουν προκοπή από την Ελληνική Προεδρία και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

«Στράβωσαν»... τα ευρω-παζάρια για την ψήφιση της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Οπως έγινε γνωστό χτες, οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, έφτασαν σε αδιέξοδο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι γλίτωσαν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα.

Το αστείο και συνάμα εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως ενώ όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συμφωνούν με τον ΠΟΕ, τη διεύρυνση και τη δημοσιονομική πειθαρχία για τη γεωργία και κτηνοτροφία, ζητούν να μετακυλιστεί το κόστος των κοινών αποφάσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους των άλλων χωρών! Τον περασμένο Οκτώβρη, η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε το ανώτατο όριο δαπανών για την ΚΑΠ των 25 χωρών της ΕΕ να είναι ίδιο με τα κονδύλια για την ΚΑΠ των 15, προσαυξημένα μόλις κατά 1%(!) και έτσι να επιδοτηθεί η ΚΑΠ των 25! Κι ενώ συμφωνήθηκε ένα απελπιστικά περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, έρχονται τώρα οι «λέοντες» της ΕΕ και διεκδικούν τις μεγαλύτερες μερίδες για τις δικές τους περιοχές.

Οι κομπάρσοι της Ελληνικής Προεδρίας επιχείρησαν χτες και προχτές να κάνουν το χατίρι της Κομισιόν και να συγκεράσουν τα όσα απαιτούν τα συμφέροντα των εκπροσώπων των πολυεθνικών με τα όσα επιδιώκουν, για λόγους δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χτες μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), πέρασε και ο αρχιπροεδρεύων Κ. Σημίτης από το Λουξεμβούργο, για να βάλει κι αυτός το βάρος του στις διαπραγματεύσεις...

Πάντως, από προχτές που υποτίθεται ότι ξεκίνησε το Συμβούλιο, αυτό που συνέβη ήταν να γίνουν τριμερείς επαφές (Κομισιόν, Προεδρία, υπουργός Γεωργίας του κάθε κράτους-μέλους) και το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και χτες με όσους δεν πήραν σειρά την Τετάρτη. Επίσης, όπως έγινε ανεπισήμως γνωστό, χτες βράδυ η Ελληνική Προεδρία θα έδινε συνέχεια στα «λασπωμένα» ευρω-παζάρια με ένα κλειστό δείπνο εργασίας... Σύμφωνα με χτεσινές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αν δεν προέκυπτε κανένας συμβιβασμός, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα «απολαύσουν» ένα ολιγοήμερο διάλειμμα, προκειμένου να βρεθεί η νέα συμβιβαστική αντιαγροτική φόρμουλα... και να γίνουν αντίστοιχα οι νέες αντιαγροτικές ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις των χωρών-μελών.

Δυστυχώς όμως από το ΑΠΕ δεν μπορούσε να προκύψει χτες μια κάποια αντικειμενική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Ετσι, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (ΑΠ), φάνηκε πως η Γαλλία και η Γερμανία έστησαν ένα κοινό παιχνίδι εξυπηρέτησης των συμφερόντων, που αυτές εκπροσωπούν. Με βάση πάντα το ΑΠ, η Γαλλία ήταν αυτή που έθεσε τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στις διαπραγματεύσεις. Από το ίδιο πρακτορείο προκύπτει, επίσης, πως οι υπουργοί είπαν ότι η πρόταση συμβιβασμού που κατατέθηκε από την Ελληνική Προεδρία έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με την πρώτη πρόταση της Κομισιόν. Από την άλλη η Μ. Βρετανία και ο πρωθυπουργός της εμφανίστηκαν ως οι βασικοί υπέρμαχοι της πρότασης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει χωρίς περιστροφές και για την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το όλο θέμα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων... αξίζει να αναφερθεί πως Γαλλία και Γερμανία δε διαφωνούν σε τίποτα με τη γενική φιλοσοφία των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Αυτό που παζαρεύουν είναι στα πλαίσια πάντα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποφασίστηκε πέρσι τον Οκτώβρη. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η μερική αποσύνδεση των επιδοτήσεων, αφήνοντας όμως ανοιχτές τις λεπτομέρειες. Παράλληλα, ζητούν να μείνουν ανέπαφα τα δημητριακά και το γάλα. Ενα ακόμη σημείο της διαμάχης είναι η ημερομηνία η οποία θα λάβει χώρα η αναθεώρηση, για την οποία, όπως έγινε γνωστό, Γαλλία και Γερμανία ζητούν να είναι το 2006 και όχι το 2004...

Οσο για τα μεσογειακά προϊόντα, που η κυβέρνηση και - για άλλη μια φορά χτες - το ΑΠΕ τα αντιμετωπίζουν με τη μέγιστη δυνατή κοροϊδία, αυτό που πραγματικά ισχύει είναι: Η Κομισιόν έβαλε για τα μάτια ...της Ελληνικής Προεδρίας μια ανέξοδη διατύπωση στο πρώτο συμβιβαστικό κείμενο. Η διατύπωση αυτή λέει πως η Κομισιόν θα ανακοινώσει το ερχόμενο φθινόπωρο προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε λάδι, καπνό και βαμβάκι με βάση τις ισχύουσες προτάσεις της και τις προβλέψεις δαπανών του Συμβουλίου Κορυφής του Οκτώβρη του 2002. Κι αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις ευρω-δεσμεύσεις για τον ΠΟΕ, τότε συμπεραίνεται αβίαστα ότι έρχεται το κοφτερό αποσυνδεμένο ευρω-τσεκούρι για λάδι, καπνό και βαμβάκι!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δανειστείτε ελεύθερα!

Καταργείται από τις 20 Ιούνη το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια. «Πλάτες» στα συμφέροντα των τραπεζών. Νέοι κίνδυνοι για τα λαϊκά εισοδήματα

Την τελευταία «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος, που αφορά στην κατάργηση των ορίων δανεισμού (σήμερα 25.000 ευρώ) για τα ποικιλώνυμα καταναλωτικά δάνεια προς τα νοικοκυριά θεσμοθέτησε χτες η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια των κυβερνώντων να φουσκώσουν περισσότερο την πίτα των δανείων και τα κέρδη των τραπεζών, ανοίγοντας παράλληλα τους ασκούς του Αιόλου για την υποθήκευση των μελλοντικών εισοδημάτων των εργαζομένων και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Η χτεσινή πράξη του διοικητή της ΤτΕ, που τίθεται σε εφαρμογή από τις 20 Ιούνη 2003, έρχεται σε μια στιγμή που οι ρυθμοί αύξησης των καταναλωτικών δανείων δείχνουν κάποια σημάδια οριακής κόπωσης.

Εκτός από την κατάργηση του ανώτατου ύψους δανεισμού (25.000 ευρώ) με την ίδια Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καταργούνται τα επιμέρους όρια που αφορούν δάνεια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Για αγορά αγαθών και υπηρεσιών με δικαιολογητικά. Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαφόν στο 65% της δαπάνης.
  • Μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών.
  • Μέσω υπεραναλήψεων από τρεχούμενο λογαριασμό καταθέσεων. Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαφόν στα 1.500 ευρώ.
  • Καταργείται επίσης το πλαφόν των 3.000 ευρώ στα λεγόμενα προσωπικά δάνεια.
  • Τέλος καταργούν και το πλαφόν των 1.000 ευρώ το μήνα που ίσχυε για τις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών.

Το σύνολο των ρυθμίσεων αυτών, σε συνδυασμό με την πολύχρονη πολιτική λιτότητας των κυβερνώντων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ραγδαία αύξηση του δανεισμού. Πολλά από τα παραπάνω μέτρα «διευκόλυνσης» - όπως για παράδειγμα οι υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς μισθοδοσίας και οι αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες - παρέχονται με ακραίους τοκογλυφικούς όρους.

Η ηγεσία της ΤτΕ υποστήριξε ότι η «κατάργηση των περιορισμών εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής από το Ευρωσύστημα, σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό». Παροτρύνοντας μάλιστα τους εργαζόμενους να καλύψουν τις ανάγκες τους με δανεισμό, σημείωναν πως «ο βαθμός χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών είναι γενικά χαμηλός και υπολείπεται από το μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ»! Ακόμη, υποστήριζαν ότι με την κατάργηση του πλαφόν στα όρια δανεισμού θα υπάρξει, τάχα, «θετική επίδραση στους καταναλωτές από την ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Στην πραγματικότητα η διευκόλυνση που δίνουν στα νοικοκυριά να ζουν με δανεικά ενισχύει μόνον τις τράπεζες. Τέλος, εκτός πραγματικότητας και ψευδής είναι ο ισχυρισμός τους για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της εταιρίας «Τειρεσίας» που να σημειωθεί ότι λειτουργεί και διευθύνεται από την «Ενωση Ελληνικών Τραπεζών». Με δυο λόγια, βάζουν το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Αυτή η λογική προκύπτει και από το γεγονός ότι στο εξής τα δάνεια «θα παρέχονται αποκλειστικά με τραπεζικά κριτήρια» και την «πιστή εφαρμογή των κριτηρίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων».

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΟΤ
Δεν πάνε στη φιέστα των εγκαινίων των νέων γραφείων

Την ομόφωνη άρνησή τους να συμμετάσχουν «στα εγκαίνια - φιέστα των νέων ενοικιαζόμενων γραφείων» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού δηλώνουν οι διοικήσεις των Συλλόγων Υπαλλήλων του οργανισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα με υψηλές συμμετοχές από την κυβέρνηση, αλλά και από άλλους φορείς.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία τους, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων του ΕΟΤ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Ο ΕΟΤ βιώνει σήμερα μια κατάσταση πλήρους απαξίωσης του ρόλου του, αλλά και υποβάθμισης των εργαζομένων του, μην μπορώντας να βοηθήσει και να συμβάλει ουσιαστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης που μαστίζει σήμερα τον ελληνικό τουρισμό».
  • «Η απρογραμμάτιστη διάλυση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και στις Περιφέρειες της χώρας δημιούργησε ανασφάλεια και σύγχυση στην τουριστική αγορά, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να μην μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, αλλά να περιφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία και από κτίριο σε κτίριο, γεγονός που επέτεινε τη γραφειοκρατία αντί να την επιλύσει».

Τα σωματεία των εργαζομένων θεωρούν ότι επικρατεί «μπάχαλο» από την έλλειψη συντονισμού της ηγεσίας του τουριστικού τομέα στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και ότι υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων με διαφορετικές αποδοχές στον ΕΟΤ και στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Καταγγέλλουν ακόμη ότι ενώ γίνονται δεκτά οικονομικά, θεσμικά και συνταξιοδοτικά αιτήματά τους, δεν προωθούνται ποτέ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ