ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ, φθάνει και ο Πάουελ

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τρίωρη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό είχε, χτες, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί, την Παρασκευή, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του «οδικού χάρτη». Επί του πρακτέου, πάντως, οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, καθώς η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση δεν κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια εκεχειρία από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται «να κάνει καμία υποχωρήσει προς τους Παλαιστινίους, αν δε συνθλίψουν την τρομοκρατία».

Επί τρεις ώρες συνομίλησαν ο Τζον Γουλφ με τον Μαχμούντ Αμπάς, στην πόλη της Γάζας, χωρίς μετά να γίνει τίποτε γνωστό. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπεύθυνος γενικής ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη, Μοχάμαντ Ντάχλαν και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμίν αλ Χίντι. Ο Γουλφ, τη Δευτέρα το βράδυ, είχε συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν, ενώ για χτες βράδυ προγραμματιζόταν μια νέα συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, πιθανότατα, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ.

Ο Ντάχλάν συναντήθηκε και το Σάββατο με ισραηλινή αντιπροσωπεία, που φέρεται να του πρότεινε τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένα σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ντάχλαν συναντήθηκε, επίσης, με προξένους χωρών της ΕΕ, στην Ιεριχώ, από τους οποίους ζήτησε έκτακτη βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας.

Αλλεπάλληλες αδιέξοδες συνομιλίες

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν, το βράδυ της Κυριακής, οι συνομιλίες ανάμεσα σε αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και εκπροσώπους 13 ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωναν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός γιατί, όπως τόνισαν, δεν επιθυμούν να εμπλέκονται απλοί πολίτες στις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις είναι έτοιμες να συναινέσουν σε εκεχειρία, αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις δολοφονίες ακριβείας και τις επιδρομές, αν αποσύρει τις δυνάμεις του στα όρια που βρίσκονταν πριν την έναρξη της Ιντιφάντα, και αν απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Τους εκπροσώπους των οργανώσεων αναμενόταν να συναντήσει, αργά χτες, και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Αν η εξέλιξη αυτή εμπεριέχει κάποια ρανίδα αισιοδοξίας, η πορεία δε μοιάζει καθόλου εύκολη καθώς ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στην Κνεσέτ την Κυριακή, κατέστησε σαφές ότι «όσο υπάρχει βία και υποδαύλιση βίας, όσο δε διαλύονται πλήρως οι τρομοκρατικές υποδομές, το Ισραήλ δε θα δώσει τίποτε στους Παλαιστινίους, αλλά θα κυνηγήσει τους τρομοκράτες όπου και αν βρίσκονται. Δε θέλουμε λόγια, αλλά να κηρύξει η Παλαιστινιακή Αρχή ολοκληρωτικό πόλεμο στην τρομοκρατία». Οι θέσεις του Σαρόν εγκρίθηκαν με 57 ψήφους υπέρ και 42 κατά από το ισραηλινό Κοινοβούλιο.

Ο μοναδικός «κρυφός παράγοντας» στο συγκεκριμένο θέμα είναι η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει εκφράσει ανοιχτά άποψη για το κατά πόσο συμφωνεί στην τακτική του Αμπάς για επίτευξη εκεχειρίας με τις παλαιστινιακές οργανώσεις ή αν συμμερίζεται την ισραηλινή άποψη για ολοκληρωτική διάλυσή τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, έστειλε στην αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές τον επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών, Αβί Ντίχτερ, για να εκθέσει τις διαφωνίες της κυβέρνησης Σαρόν με την προοπτική κατάπαυσης πυρός.

Προτάσεις, διαφοροποιήσεις

Την πρόταση ανάπτυξης διεθνούς δύναμης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς έθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Η γαλλική πρόταση χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τη Βρετανία και από τον Χαβιέ Σολάνα, που αντέτεινε, όμως, ότι θα πρέπει να κριθεί αν οι «συνθήκες είναι ώριμες».

Την ίδια στιγμή, ενόψει της συνάντησης του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, στο Αμμάν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος, Αντρέι Βντόβιν, υποστήριζε ότι «ο "οδικός χάρτης", για να είναι αποτελεσματικότερος και να εκπληρώνει τα κριτήρια της διάσκεψης της Μαδρίτης στις αρχές του '90, θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά την ισραηλινο-αραβική διένεξη και να αναφέρεται και στη συριο-λιβανική πτυχή».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Αντιδράσεις και κίνδυνοι μετά το «άτυπο» εμπάργκο...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΝΟΜ ΠΕΧΝ.--

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χτες η ΛΔ Κορέας έναντι της Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση ΗΠΑ - Αυστραλίας και Ιαπωνίας να επιβάλλουν έναντι της Πιονγιάνγκ ένα άτυπο, ιδιότυπο εμπορικό αποκλεισμό (πχ απαγόρευση ελλιμενισμού βορειοκορεατικών πλοίων σε λιμάνια της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, εξονυχιστικές έρευνες και κατασχέσεις σκαφών κλπ) με πρόσχημα την «πάταξη λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και πλαστού χρήματος»...

«Η κίνηση της Ουάσιγκτον να στήσει ένα διεθνές δίκτυο πολιορκίας και να διενεργήσει επιχειρήσεις αποκλεισμού κατά της ΛΔ Κορέας είναι εσκεμμένη και προσχεδιασμένη με στόχο την πρόκληση ενός πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο» επισήμανε χτες κύριο άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν». Ακολούθως, η εφημερίδα σημείωνε πως μετά από αυτή την εξέλιξη, η Πιονγιάνγκ «θα ασκήσει» πρακτικώς «αντίποινα, με κάθε τρόπο και κάθε μέτρο, όπως και κάθε άλλη αυτοκυρίαρχη χώρα». Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι μία επιχείρηση αποκλεισμού δε θα οδηγήσει σε μία σοβαρή εξέλιξη, όπως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος... στον οποίον θα εμπλακεί αμέσως και η Ιαπωνία», που παρομοιάζεται με χώρα που έχει πλέον μετατραπεί «σε βάση της αμερικανικής επιθετικότητας».

Η συνάντηση στη Χαβάη...

Η χτεσινή αντίδραση της ΛΔ Κορέας έρχεται μετά και από τη (σχετική με την ένταση του ιδιότυπου εμπάργκο κατά της Πιονγιάνγκ) συνάντηση Αμερικανών, Αυστραλών, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Χαβάη. Σύμφωνα με τις λιγοστές σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν από τα διεθνή πρακτορεία, στη συνάντηση της Χαβάης εκφράστηκε η ανησυχία αξιωματούχων των παραπάνω χωρών για την «κάλυψη» που υποτίθεται πως παρέχει η αρχή της ΛΔ Κορέας σε λαθρεμπόρια όπλων, ναρκωτικών και πλαστού χρήματος για να αντλήσει, δήθεν, πόρους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν «αυτές τις παράνομες δραστηριότητες» με βάσει το ισχύον νομικό καθεστώς και να εγκαινιάσουν μία οκτάμηνη περίοδο με στόχο την ανάσχεση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

Αντίθετα με τις (γνωστές και άγνωστες) αποφάσεις που ελήφθησαν στη Χαβάη, στο ανακοινωθέν της υπουργικής συνόδου των χωρών -μελών του ASEAN στην Καμπότζη δεν αντανακλούνταν η επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον. Αντ' αυτού, απευθύνθηκε έκκληση για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου με στόχο τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σύγκρουση» ενόψει

ΑΓΚΥΡΑ.- Αρκετή φιλολογία εξακολουθεί να αναπτύσσεται γύρω από το «πακέτο μίνι εκδημοκρατισμού» που η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) θα καταθέσει στην τουρκική Βουλή προς έγκριση αυτήν τη βδομάδα. Πρόκειται για μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στα «κριτήρια» που έχει θέσει η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της (υποτιθέμενης) ενταξιακής της πορείας, αλλά σκοντάφτουν στις ισχυρές αντιρρήσεις των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι επικαλούμενοι τις «ειδικές συνθήκες» της χώρας - το ισλαμιστικό και το κουρδικό πρόβλημα - εξακολουθούν να αξιώνουν τη διατήρηση του απολύτως κρίσιμου ρόλου των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, το «πακέτο» προβλέπεται να έχει εγκριθεί πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, ώστε να «ικανοποιηθούν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ωστόσο η φύση των μέτρων - κατά τον τουρκικό Τύπο προβλέπεται μείωση του αριθμού των στρατιωτικών που μετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), ακόμη και το διορισμό πολίτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ, θέση - κλειδί στο πολιτικό σκηνικό, αφού αυτός «ελέγχει» τον κρατικό μηχανισμό ως προς την εφαρμογή των πολιτικών κατευθύνσεων, και ακόμη ο έλεγχος του στρατιωτικού προϋπολογισμού από τη Βουλή - θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αν μη τι άλλο σθεναρές αντιδράσεις από την πλευρά του Α/ΓΕΣ Χιλμί Οζκιόκ και των υπολοίπων στρατηγών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «έλλειμμα δημοκρατικής σταθερότητας» που δεσμεύεται να «αγωνιστεί» ώστε η χώρα του να κατακτήσει. Αστοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη και «καθοριστική» για τη φύση του «πολιτεύματος» στη γείτονα - το περιοδικό Economist στο τελευταίο τεύχος του εκτιμά, κάπως αισιόδοξα, ότι η επιρροή των στρατηγών «ίσως αρχίσει να φθίνει» προοδευτικά. Το θέμα είναι πως το πρόβλημα είναι ψευδεπίγραφο για τον ίδιο τον τουρκικό λαό, όπως και αυτό της ένταξης στην ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ