Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ, φθάνει και ο Πάουελ

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τρίωρη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό είχε, χτες, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί, την Παρασκευή, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του «οδικού χάρτη». Επί του πρακτέου, πάντως, οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, καθώς η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση δεν κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια εκεχειρία από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται «να κάνει καμία υποχωρήσει προς τους Παλαιστινίους, αν δε συνθλίψουν την τρομοκρατία».

Επί τρεις ώρες συνομίλησαν ο Τζον Γουλφ με τον Μαχμούντ Αμπάς, στην πόλη της Γάζας, χωρίς μετά να γίνει τίποτε γνωστό. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπεύθυνος γενικής ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη, Μοχάμαντ Ντάχλαν και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμίν αλ Χίντι. Ο Γουλφ, τη Δευτέρα το βράδυ, είχε συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν, ενώ για χτες βράδυ προγραμματιζόταν μια νέα συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, πιθανότατα, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ.

Ο Ντάχλάν συναντήθηκε και το Σάββατο με ισραηλινή αντιπροσωπεία, που φέρεται να του πρότεινε τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένα σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ντάχλαν συναντήθηκε, επίσης, με προξένους χωρών της ΕΕ, στην Ιεριχώ, από τους οποίους ζήτησε έκτακτη βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας.

Αλλεπάλληλες αδιέξοδες συνομιλίες

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν, το βράδυ της Κυριακής, οι συνομιλίες ανάμεσα σε αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και εκπροσώπους 13 ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωναν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός γιατί, όπως τόνισαν, δεν επιθυμούν να εμπλέκονται απλοί πολίτες στις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις είναι έτοιμες να συναινέσουν σε εκεχειρία, αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις δολοφονίες ακριβείας και τις επιδρομές, αν αποσύρει τις δυνάμεις του στα όρια που βρίσκονταν πριν την έναρξη της Ιντιφάντα, και αν απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Τους εκπροσώπους των οργανώσεων αναμενόταν να συναντήσει, αργά χτες, και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Αν η εξέλιξη αυτή εμπεριέχει κάποια ρανίδα αισιοδοξίας, η πορεία δε μοιάζει καθόλου εύκολη καθώς ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στην Κνεσέτ την Κυριακή, κατέστησε σαφές ότι «όσο υπάρχει βία και υποδαύλιση βίας, όσο δε διαλύονται πλήρως οι τρομοκρατικές υποδομές, το Ισραήλ δε θα δώσει τίποτε στους Παλαιστινίους, αλλά θα κυνηγήσει τους τρομοκράτες όπου και αν βρίσκονται. Δε θέλουμε λόγια, αλλά να κηρύξει η Παλαιστινιακή Αρχή ολοκληρωτικό πόλεμο στην τρομοκρατία». Οι θέσεις του Σαρόν εγκρίθηκαν με 57 ψήφους υπέρ και 42 κατά από το ισραηλινό Κοινοβούλιο.

Ο μοναδικός «κρυφός παράγοντας» στο συγκεκριμένο θέμα είναι η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει εκφράσει ανοιχτά άποψη για το κατά πόσο συμφωνεί στην τακτική του Αμπάς για επίτευξη εκεχειρίας με τις παλαιστινιακές οργανώσεις ή αν συμμερίζεται την ισραηλινή άποψη για ολοκληρωτική διάλυσή τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, έστειλε στην αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές τον επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών, Αβί Ντίχτερ, για να εκθέσει τις διαφωνίες της κυβέρνησης Σαρόν με την προοπτική κατάπαυσης πυρός.

Προτάσεις, διαφοροποιήσεις

Την πρόταση ανάπτυξης διεθνούς δύναμης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς έθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Η γαλλική πρόταση χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τη Βρετανία και από τον Χαβιέ Σολάνα, που αντέτεινε, όμως, ότι θα πρέπει να κριθεί αν οι «συνθήκες είναι ώριμες».

Την ίδια στιγμή, ενόψει της συνάντησης του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, στο Αμμάν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος, Αντρέι Βντόβιν, υποστήριζε ότι «ο "οδικός χάρτης", για να είναι αποτελεσματικότερος και να εκπληρώνει τα κριτήρια της διάσκεψης της Μαδρίτης στις αρχές του '90, θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά την ισραηλινο-αραβική διένεξη και να αναφέρεται και στη συριο-λιβανική πτυχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ