Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές «εκκαθαριστικές» μάχες

Οι κατοχικές δυνάμεις ερευνούν μια μαθήτρια

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις ερευνούν μια μαθήτρια
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται ανηλεώς οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, που, το τελευταίο τριήμερο, έχουν εστιαστεί στα βόρεια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας και στις περιοχές γύρω από το Τικρίτ και το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 69 επιδρομές και έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 412 Ιρακινοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σκορπιός της Ερήμου». Οι αμερικανικές δυνάμεις μιλούν για «πολλούς τρομοκράτες νεκρούς» χωρίς να δίνουν αριθμό.

Ο «Σκορπιός», όμως, έχει προκαλέσει, άνευ προηγουμένου, αγανάκτηση στους Ιρακινούς, οι οποίοι διαψεύδουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί επιδρομών μόνο σε «στρατόπεδα τρομοκρατών» και καταγγέλλουν εισβολές σε σπίτια και σε καφενεία, προσωρινές κρατήσεις όλων των ανδρών και σοβαρή κακομεταχείριση. Οπως δήλωναν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι φυλών που κατοικούν στον ιρακινό βορρά, «η αμερικανική συμπεριφορά είναι τόσο εξευτελιστική για εμάς, που η υπομονή μας έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στη βόρεια Βαγδάτη, την Κυριακή, ενώ ένα ελικόπτερο «Απάτσι» καταρρίφθηκε, σε σημείο που δε διευκρινίστηκε. Επίσης, χτες, αλλεπάλληλες επιθέσεις με αυτόματα όπλα αλλά και αντιαρματικές ρουκέτες πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών θέσεων αλλά και εναντίον αστυνομικών τμημάτων ή γραφείων Ιρακινών αξιωματούχων που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, τόσο στη Φαλούτζα και στην Καλντίγια όσο και στη Βαγδάτη. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα», μετέδωσε ότι έλαβε ανακοίνωση από μια οργάνωση με την ονομασία «Ταξιαρχίες της Ιρακινής Αντίστασης», η οποία αναλαμβάνει τις ευθύνες για όλες τις επιθέσεις κατά Αμερικανών και προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει «αντάρτικο μέχρι να φύγουν οι κατακτητές».

Το, ήδη, τεταμένο κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο μετά την ανακοίνωση του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ, με την οποία διορίζει μια «νέα δικαστική επιτροπή», η οποία θα αναλάβει «να ξεκαθαρίσει το δικαστικό σώμα αλλά και την ιρακινή νομοθεσία από τα μπααθικά κατάλοιπα». Η ομοσπονδία των Ιρακινών δικαστών αντέδρασε έντονα, θυμίζοντας στον Μπρέμερ ότι στο Ιράκ δημιουργήθηκε η πρώτη νομοθεσία, αυτή του Χαμουραμπί. Ο κατοχικός διοικητής προχώρησε και στη σύσταση «ειδικού ποινικού δικαστηρίου» για την προσαγωγή «εγκληματιών του προηγούμενου καθεστώτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ