Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σύγκρουση» ενόψει

ΑΓΚΥΡΑ.- Αρκετή φιλολογία εξακολουθεί να αναπτύσσεται γύρω από το «πακέτο μίνι εκδημοκρατισμού» που η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) θα καταθέσει στην τουρκική Βουλή προς έγκριση αυτήν τη βδομάδα. Πρόκειται για μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στα «κριτήρια» που έχει θέσει η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της (υποτιθέμενης) ενταξιακής της πορείας, αλλά σκοντάφτουν στις ισχυρές αντιρρήσεις των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι επικαλούμενοι τις «ειδικές συνθήκες» της χώρας - το ισλαμιστικό και το κουρδικό πρόβλημα - εξακολουθούν να αξιώνουν τη διατήρηση του απολύτως κρίσιμου ρόλου των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, το «πακέτο» προβλέπεται να έχει εγκριθεί πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, ώστε να «ικανοποιηθούν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ωστόσο η φύση των μέτρων - κατά τον τουρκικό Τύπο προβλέπεται μείωση του αριθμού των στρατιωτικών που μετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), ακόμη και το διορισμό πολίτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ, θέση - κλειδί στο πολιτικό σκηνικό, αφού αυτός «ελέγχει» τον κρατικό μηχανισμό ως προς την εφαρμογή των πολιτικών κατευθύνσεων, και ακόμη ο έλεγχος του στρατιωτικού προϋπολογισμού από τη Βουλή - θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αν μη τι άλλο σθεναρές αντιδράσεις από την πλευρά του Α/ΓΕΣ Χιλμί Οζκιόκ και των υπολοίπων στρατηγών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «έλλειμμα δημοκρατικής σταθερότητας» που δεσμεύεται να «αγωνιστεί» ώστε η χώρα του να κατακτήσει. Αστοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη και «καθοριστική» για τη φύση του «πολιτεύματος» στη γείτονα - το περιοδικό Economist στο τελευταίο τεύχος του εκτιμά, κάπως αισιόδοξα, ότι η επιρροή των στρατηγών «ίσως αρχίσει να φθίνει» προοδευτικά. Το θέμα είναι πως το πρόβλημα είναι ψευδεπίγραφο για τον ίδιο τον τουρκικό λαό, όπως και αυτό της ένταξης στην ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ