ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγαλώνει η «στρατιά» των ανυπότακτων

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των ηθοποιών
Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των ηθοποιών
Πρόσκληση συμμετοχής στη μεγάλη λαϊκή Αντι-Σύνοδο, το Σάββατο, απευθύνει σε όλους τους ηθοποιούς το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα το ΣΕΗ μισθώνει το πούλμαν που θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 5 το πρωί μπροστά από τα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 33).

«Οι Ελληνες ηθοποιοί», τονίζεται στην ανακοίνωση, «πρέπει να συμπαραταχτούν με όλους τους Ελληνες και ξένους εργαζόμενους και τη νεολαία και να πάρουν μέρος στη λαϊκή Αντι-Σύνοδο, καταδικάζοντας όλους αυτούς που με τις αποφάσεις τους θέλουν να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις μας, να εμποδίσουν την καλλιτεχνική μας έκφραση, να εμπορευματοποιήσουν τον πολιτισμό, να μας υποτάξουν στους οικονομικούς τους μηχανισμούς. Δεν πρέπει να σιωπήσουμε, δεν πρέπει να συνηγορήσουμε στα μεγάλα εγκλήματα που δρομολογούνται σε βάρος του πολιτισμού, της εργασίας, της ζωής μας. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη μιζέρια, τη φιλανθρωπία και τη ζωή με το κομμάτι».

Υπογραμμίζει επίσης: «Οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου των υπουργών Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 - 24 Μαΐου και έγινε ερήμην των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, ερήμην των λαών της Ευρώπης και από τις οποίες αποφάσεις απουσιάζουν οι λέξεις καλλιτέχνης, δημιουργός, έργο τέχνης, γλώσσα, ιστορική μνήμη, ενώ κυριαρχούν λέξεις όπως: μάρκετινγκ, αγορά, πολιτιστικό προϊόν, πολιτιστική βιομηχανία. Το διαρκώς ανακυκλούμενο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των καλλιτεχνών, η ανεργία που θεριεύει, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς κ.ά. θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου (21-22 Ιούνη)».

Και καταλήγει: «Ολοι μαζί να γιγαντώσουμε τη Στρατιά των ανυπότακτων για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και το λειτούργημά μας».

Εργο υψηλού ήθους

Μια έμμεση «επιστροφή» της ψυχής και της μνήμης σε ιδέες και αγώνες, πάθη και πόθους, καημούς, όνειρα και συναισθήματα των γενεών του '60 και '70, των Λαμπράκηδων, του «114», του αντιδικτατορικού αγώνα, ήταν η συναυλία του Χρήστου Λεοντή, την Κυριακή το βράδυ, στο θέατρο Λυκαβηττού. Συναυλία «αναδρομή» στα σαράντα χρόνια της συνθετικής δημιουργίας του, στην οποία παραβρέθηκε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το κοινό, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως όμως της γενιάς του '60 και '70, ευτυχώς, όμως και αρκετοί νεολαίοι, «έσμιξαν» με το υψηλού περιεχομένου - ιδεολογικού και αισθητικού - και σπανιότατου ήθους έργο του Χρήστου Λεοντή, ο οποίος από τα 23 του χρόνια (1963), μέσω του έργου του συμπορεύτηκε με το λαό μας και εξέφρασε τους πόθους και τα πάθη του.

Γιατί τι άλλο από συμπόρευση και έκφραση των αγώνων και πόθων του λαού μας είναι το μελοποιημένο από τον Λεοντή «Καπνισμένο τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, με το οποίο άνοιξε η συναυλία, η «Καταχνιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου, το «Πού να χωρέσει τ' όνειρο» (κλασικός «θησαυρός» του έντεχνου λαϊκού μας τραγουδιού) και τόσα άλλα πολυαγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια του Λεοντή; Υψηλό ήθος και έκφραση λαού, όμως, είναι και το σπουδαίο και πληθωρικό έργο του για το θέατρο - αρχαίο δράμα, σύγχρονο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο - χαρακτηριστικά δείγματα του οποίου περιέλαβε η συναυλία, την οποία αφιέρωσε ο συνθέτης στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Ξυλούρη. Η συναυλία αυτή θα έπρεπε να παρουσιαστεί και αλλού. Το δικαιούται και το αξίζει το έργο του Χρήστου Λεοντή.

Πολιτισμός και περιφέρεια

Υπό την αιγίδα του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το σοβαρό, καλλιτεχνικού περιεχομένου περιοδικό «highlights», οργανώνει το 1ο Συνέδριο φορέων πολιτιστικών εντύπων της ελληνικής περιφέρειας, με θέμα «Τοπικές κοινωνίες και σύγχρονη πολιτιστική έκφραση». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21/6 (10.30π.μ.-1.30μ.μ., 6-8μ.μ.) στο Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων στο Μονοδέντρι Ζαγορίου. Στόχος του συνεδρίου είναι η προβολή και ανάλυση των στόχων των πολιτιστικών εντύπων και οι τρόποι, με τους οποίους συμβάλλουν και επηρεάζουν τη σύγχρονη πολιτιστική έκφραση.

Μεταξύ των συνέδρων είναι οι: Ερατοσθένης Καψωμένος (κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κωνσταντίνα Τζουβάρα, Γιώργος Παντής, Ελένη Κουρμαντζή (καθηγητές του ίδιου πανεπιστημίου), εκδότες τοπικών περιοδικών (Ευρυδίκη Μακρή (λαογράφος), Κώστας Βαλέτας, Ανδρέας Τσιλίρας, Κατερίνα Πολύζου Αίγλη Δημόγλου, Αγγελος Πετρουλάκης, κ.ά.), Κωνσταντίνος Νούλας και Αφροδίτη Παναγιωτάκου (διευθυντής και αρχισυντάκτρια, αντίστοιχα του «haghlights»), ποιητές, φιλόλογοι, και άλλοι καλλιτέχνες.

Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι στο τελευταίο τεύχος (Ιουνίου) του «highlights», εκτός από μεγάλο αφιέρωμα στον αρχαίο πολιτισμό και στις σύγχρονες τέχνες της Κύπρου, περιλαμβάνονται αξιοσημείωτα θέματα για την αρχιτεκτονική, για εικαστικούς καλλιτέχνες (λ.χ. Χρ. Καπράλο, Ζωρζ Μπρακ), τον Τόμας Μαν, τον Ευγένιο Ο' Νηλ, τον πρόωρα χαμένο Μίμη Κουγιουμτζή, τον πολιτισμό της Πράγας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Γιώργο Κουμεντάκη, την προσπάθεια της Βάσως Παπαντωνίου να αποκτήσει στέγη η Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλα ελληνικά και ξένα πολιτιστικά γεγονότα.

Για τη Μ. Ασία, με Καλδάρα

Στη μουσική της Μικράς Ασίας, είναι αφιερωμένη η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (21/6), στις 9 μ.μ., στο Ηρώδειο, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την Γλυκερία. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μια επιλογή από παραδοσιακά τραγούδια της M. Ασίας, ενώ δεσπόζουσα θέση σ' αυτό κατέχουν τα τραγούδια από τους «λουσμένους» ηχοχρώματα και μνήμες κύκλους «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» του Απόστολου Καλδάρα.

Δύο έργα, λαϊκά αριστουργήματα, εξαίσιες «χημείες» μουσικής και λόγου, και καρπός του δημιουργικού σμίξιμου Δύσης και Ανατολής, που ο αξέχαστος συνθέτης έγραψε την περίοδο 1972-1973. Στη συναυλία θα συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με παραδοσιακά όργανα, μπουζούκια, ούτια, βιολιά, κανονάκι, ακορντεόν, κιθάρες (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη), χορωδία, καθώς και η μικρή Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της. Την ενορχηστρωτική επιμέλεια υπογράφει ο Κώστας Γανωσέλης και τη σκηνοθετική ο Πάνος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, θα γίνουν αναφορές, αλλά και προβολές με κεντρικό θέμα τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.

Στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, σήμερα στις 8.30μμ, θα υποδεχτεί τα νέα μέλη της η Εταιρεία Συγγραφέων. Στη φιλικής ατμόσφαιρας συνάντηση παλιών και νέων μελών θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τους Ελληνες συγγραφείς και το λογοτεχνικό βιβλίο.

ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (Σίνα 31) αύριο (7.30μμ) οι εκδόσεις «Εξάντας» θα παρουσιάσουν το νέο, πολύ ενδιαφέρον, πρωτότυπο, γλωσσολογικού περιεχομένου μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Οι ξένες λέξεις», το οποίο απέσπασε μεγάλους κριτικούς επαίνους στη Γαλλία. Ενα μυθιστόρημα που μας «εισάγει» σε μια απειλούμενη με εξαφάνιση αφρικανική γλώσσα. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθεί η ταινία του Β. Αλεξάκη «Είμαι κουρασμένος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ