ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Πούλμαν της «Δράσης»

Χρήσιμες πληροφορίες για τους διαδηλωτές από την Αθήνα

Οι διαδηλωτές που θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο από την Αθήνα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:

Η ώρα αναχώρησης όλων των λεωφορείων που δρομολογεί η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει καθοριστεί για τις 5.30 π.μ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη στις 2 το μεσημέρι. Παρότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προβλέπονται δύο ημίωρες στάσεις, όλοι οι διαδηλωτές καλό θα είναι να εφοδιαστούν με νερό και σάντουιτς για το ταξίδι και για τη διαδήλωση. Οπως, επίσης, και με καπέλα. Τα λεωφορεία θα σταματήσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην πύλη 11, σύμφωνα με τη διάταξη. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην Αθήνα με το 210-5282500 και στη Θεσσαλονίκη στο 2310-286580 και 2310-286546.

Τα σημεία αναχώρησης των λεωφορείων

- Γλυφάδα: Πλατεία Αγίου Τρύφωνα

- Αργυρούπολη: Δημαρχείο

- Ελληνικό: Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

- Αλιμος: Πλατεία Καραϊσκάκη

- Ηλιούπολη: Δημαρχείο

- Αγιος Δημήτριος: Δημαρχείο

- Δάφνη: Γυμναστική Ακαδημία

- Καισαριανή: Πλατεία Καισαριανής

- Βύρωνας: Πλατεία Ταπητουργείου

- Ζωγράφου: Πλατεία Γαρδένιας

- Ιλίσια: Πλατεία Κύπρου

- Χολαργός: Πλατεία Κύπρου

- Αγ. Παρασκευή: Οδός Σουλίου

- Χαλάνδρι: Πλατεία Αγίου Νικολάου

- Γαλάτσι: Παλιό τέρμα λεωφορείων

- Αγ. Ανάργυροι: Κεντρική πλατεία - Δημαρχείο

- Καματερό: Δημαρχείο

- Πετρούπολη: Δημαρχείο

- Ιλιον: Κεντρική πλατεία

- Ν. Κόσμος: Φραντζή 68

- Πλατεία Αμερικής: Εργαζόμενοι 5ου και 6ου Διαμερίσματος

- Αμπελόκηποι: Σταθμός Μετρό

- Περιστέρι: Πλατεία Δημαρχίας

- Μαρούσι: Σταθμός ΗΣΑΠ

- Μεταξουργείο: Πλατεία Καραϊσκάκη

- Πλατεία Βάθης: Βιομηχανικοί εργάτες

- Πλατεία Λαυρίου: Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

- Μουσείο: ΑΕΙ - ΤΕΙ

Από τον Πειραιά

Ολα τα πούλμαν για Θεσσαλονίκη φεύγουν από τον Πειραιά το Σάββατο στις 6 το πρωί. Τα σημεία αναχώρησης είναι:

- Η πλατεία Κοραή (Πειραιάς)

- Ο ηλεκτρικός σταθμός του Πειραιά

- Η πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια

- Η πλατεία Λαού στο Κερατσίνι

- Το Πνευματικό Κέντρο Πλειάδες του Κορυδαλλού (επί της Γρηγ. Λαμπράκη).

Η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί τα μέλη της να πάρουν μαζικά μέρος στη διαδήλωση - διαμαρτυρία ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου θα αποφασιστούν νέα σκληρά μέτρα κατά των κατακτήσεων λαών και υπέρ των πολυεθνικών. Η διαδήλωση - τονίζει σε ανακοίνωσή της - πρέπει να πάρει και αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα ενάντια στην κατοχή των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους στο Ιράκ, καθώς και χαρακτήρα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς και τους λαούς που απειλούνται από τους ιμπεριαλιστές.

Η ΕΕΔΥΕ δρομολογεί πούλμαν για τη μεταφορά των μελών της στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, 21 Ιούνη, στις 6 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος (κάτω από τα Συνδικάτο Οικοδόμων). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 - 3844853 και 210 - 3844854 ή απευθείας στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα. Η τιμή της συμμετοχής είναι 15 ευρώ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Θεσσαλονίκη 2003: Ηφαίστειο αγώνων

«... Δεν είμ' εγώ σπορά της Τύχης / ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ 'μαι τέκνο της Ανάγκης / κι ώριμο τέκνο της Οργής.

Δεν κατεβαίνω από τα νέφη / γιατί δε μ' έστειλε κανείς πατέρας, τάχα παρηγόρια / για σένα, σκλάβε που πονείς...».

Μ' αυτούς τους στίχους του «Οδηγητή», ο Κώστας Βάρναλης έκλεισε το νόημα της διαλεκτικής που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες. Διαλεκτική που χαρακτηρίζει και τη σύγχρονη πορεία αντίστασης των λαϊκών δυνάμεων, απέναντι στις ποσοτικές συσσωρεύσεις της εκμετάλλευσης, της βίας και της ανθρωποφαγικής εκμετάλλευσης που εξαπολύει το κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι πολλές χιλιάδες των αγωνιστών που κλιμακώνουν, αυτές τις μέρες, τις κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη και περιορίζουν στο χρυσό κλουβί της απομόνωσής τους, στη Χαλκιδική, τους εκπροσώπους της ΕΥΡΩ-σύναξης. Αυτοί οι αγωνιστές δεν είναι οι μοιραίοι κι άβουλοι, αλλά «ώριμα τέκνα της οργής», που επιδρούν ενεργητικά στην ιστορική εξέλιξη.

Ενα εκρηκτικό ηφαιστειακό κοινωνικό «μάγμα» σωρεύεται και τινάζει στον αέρα τις συνταγές της συναίνεσης, δηλαδή της υποταγής και ξεσκεπάζει τις «δικλείδες ασφαλείας», δηλαδή της τεχνητής εκτόνωσης που χρησιμοποιεί το διεθνοποιημένο κεφάλαιο για να ευνουχίσει τους αγώνες.

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι λαϊκές δυνάμεις, περικυκλώνουν τους νέους παρθητές, εκεί στο λαγούμι τους, στο «Πόρτο» της Χαλκιδικής, που μαζί με το σχέδιο ενός αυταρχικότερου ευρωπαϊκού Συντάγματος δέχονται να παραδίδουν ακόμη και τους υπηκόους τους στην αγριότητα του αφέντη - «Γκουαντανάμο», όπου προετοιμάζεται όχι μόνο αίθουσα εκτάκτου δικαστηρίου, αλλά και χώρος εκτελέσεων.

Το ηφαίστειο αντίστασης κοχλάζει.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΜΕ
Με όλες τις δυνάμεις για τη Θεσσαλονίκη

Αποφασιστικά και με όλες της τις δυνάμεις αποφάσισε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή της συνεδρίαση της, να δώσει τη μάχη τις μέρες που απέμειναν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ώστε όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι να γεμίσουν τα πούλμαν του ΠΑΜΕ. Να κάνουν ακόμα πιο μαζικά τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις που θα γίνουν εκεί και να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή αντίστασης στα αντιλαϊκά - αντεργατικά σχέδια των ηγετών της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά, καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και όχι μόνο να συμβάλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση και να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό «παρών».

ΓΣΕΒΕΕ
Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα

Να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» τους «στην παλλαϊκή διαδήλωση διαμαρτυρίας», στις 21 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, καλεί «τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους ΕΒΕ», η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

Κεντρικό σύνθημα θα είναι η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωσή της και τονίζει: «Διεκδικούμε 35 χρόνια συνταξιοδότησης ανεξαρτήτου ηλικίας, να ισχύσει η διαδοχική ασφάλιση, αύξηση της επιχορήγησης του κράτους. Υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των ΕΒΕ από τις αντιλαϊκές πολιτικές συρρίκνωσης που επιχειρούνται με το φορολογικό, το ωράριο, τη χρηματοδοτική ασφυξία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συγκέντρωση των ΕΒΕ θα γίνει στη συμβολή των οδών Νίκης (παραλιακή) και Αριστοτέλους στις 5 μ.μ. Προηγούμενα, στις 2.30 μ.μ. θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 3).

ΧΑΝΙΑ
Επιχείρηση φίμωσης του λαϊκού κινήματος

Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Επιχείρηση φίμωσης κάθε φωνής, που καλεί σε αντίσταση στη βάρβαρη - αντιλαϊκή πολιτική του ιμπεριαλισμού, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της υποτακτικής ελληνικής κυβέρνησης, αναπτύσσει ο δήμαρχος Χανίων, με απόφαση του οποίου τα τελευταία 24ωρα συνεργεία του Δήμου επιδίδονται σε "αποκαθήλωση" των πανό του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003», που καλούν το λαό να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει στο χανιώτικο λαό την αντιδημοκρατική - αυταρχική ενέργεια της δημοτικής αρχής ενάντια στη δράση συνολικότερα του λαϊκού κινήματος. Κι αυτό, όπως τονίζεται, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συναποφάσισε με τους υπόλοιπους του ΝΑΤΟ τη χρησιμοποίηση της Σούδας ως κέντρου τρομοκρατικών επιχειρήσεων κατά των λαών της περιοχής.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, αφού υπογραμμίζει πως κανένα αυταρχικό - αντιδημοκρατικό μέτρο δεν πρόκειται να περιορίσει την πολιτική δράση του ΚΚΕ, καλεί το χανιώτικο λαό και τη νεολαία να δώσουν την πρέπουσα απάντηση: Να ορθώσουν κίνημα αντίστασης ενάντια στις μεθοδεύσεις φίμωσης του λαϊκού κινήματος από τη δημοτική αρχή. Να δυναμώσουν την πάλη τους να κλείσει η βάση της Σούδας, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για ν' αλλάξει συνολικά η κατάσταση υπέρ του λαού.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΣΑΜΟΣ
Νέα κρούσματα ασφαλιτών που ζητούν πληροφορίες

Λεπτομερή πληροφόρηση για τους διαδηλωτές που θα μεταβούν από τα Γιάννενα στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη ζητούσε ασφαλίτης από πρακτορείο ταξιδίων στα Γιάννενα την Τρίτη 17/6/2003, σύμφωνα με πληροφορίες. Οπως έγινε και στο Εργατικό Κέντρο της Θεσπρωτίας στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο ασφαλίτης προσπαθούσε να μάθει με κάθε λεπτομέρεια πότε και πώς θα φύγουν οι διαδηλωτές, πότε θα γυρίσουν κλπ. επικαλούμενος τον «αγαθό» σκοπό της Ασφάλειας, που δήθεν ενδιαφέρεται για την ασφαλή μετακίνηση των διαδηλωτών!

Και στις δύο περιπτώσεις οι ασφαλίτες δήλωσαν ότι μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης για να «προσέχει» τους διαδηλωτές και αυτή. Ωστόσο, χτες, 18/6/2003, σε επικοινωνία με στέλεχος του ΚΚΕ από τα Γιάννενα, ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Κατσαρός, είπε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εντολές και πως δε γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό». Ποιος θα απαντήσει λοιπόν τι συμβαίνει και ασφαλίτες γυρίζουν και ζητούν στοιχεία για τους διαδηλωτές;

Ανάλογο κρουσμα σημειώθηκε και στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου ασφαλίτης προσπάθησε να μάθει πόσοι Σαμιώτες θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ