ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής εκδήλωση αντίστασης και αλληλεγγύης

Στη Χάγη το Σάββατο 28 Ιούνη, διεθνείς οργανώσεις, πολιτικοί φορείς διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλοντας παράλληλα το ρόλο των δικαστηρίων του ΟΗΕ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν και Ιράκ και τα νέα μέτωπα πιέσεων και πολέμου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΧΑΓΗ.-

Την κατάργηση του παράνομου δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και άλλων στημένων «διεθνών» δικαστηρίων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, την άμεση απελευθέρωση του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι για τις φονικές επιδρομές του 1999, θα ζητήσουν χιλιάδες πολίτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης-συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιούνη (Σάββατο) στη Χάγη της Ολλανδίας.

Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αιχμή τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια, θα ξεκινήσουν στις 14.00 το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου μπροστά απ' το «δικαστήριο» Churchill Plein 1 με την παράδοση μνημονίου παραπόνων στις αρμόδιες αρχές και θα συνεχιστεί με την πραγματοποίηση μεγάλης πορείας αλληλεγγύης προς τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μέχρι τις φυλακές ασφαλείας στο Scheveningen (όπου κρατείται ο Μιλόσεβιτς).

Η συγκέντρωση-εκδήλωση διοργανώνεται μεταξύ άλλων απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, τη Διεθνή Επιτροπή Υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (ICDSM), το σερβικό Σύνδεσμο Απελευθέρωσης του Μιλόσεβιτς (SLOBODA), οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη πολλών δεκάδων Ευρωπαίων και Αμερικανών διανοουμένων, δημοσιογράφων και πολιτικών.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χάγη, που υπογράφουν δεκάδες διανοούμενοι και πολιτικοί, υπενθυμίζονται μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς έγινε ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος της επονομαζόμενης "παγκοσμιοποίησης" της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Με την απαγωγή και την ποινική δίκη του πρώην δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου ενός ανεξάρτητου κράτους, το ΝΑΤΟ και το δικαστήριό τους δημιούργησε ένα ύποπτο νομολογιακό προηγούμενο για την καταστροφή της ανεξαρτησίας των κρατών... Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ να εξαναγκάζουν εκβιαστικά και βίαια σε υποταγή άλλα ανεξάρτητα κράτη με οικονομικά μέτρα, απειλές με όπλα μαζικής καταστροφής και προσπάθειες αποσταθεροποίησης με τη βοήθεια "αντιφρονούντων" και "αντιπολιτευτικών" δυνάμεων που οργανώνονται απ' το εξωτερικό... Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο για τους μελλοντικούς αγώνες των κινημάτων ειρήνης και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στην απειλή του πολέμου, να συνεχίσουμε σταθερά και με συνέπεια την αντίσταση ενάντια σ' αυτές τις αποικιοκρατικές δυνάμεις...».

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εντατικές πιέσεις και αντιδράσεις...

Στρατιώτες του νοτιοκορεατικού στρατού κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας

Associated Press

Στρατιώτες του νοτιοκορεατικού στρατού κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τη συγκρότηση ενός περιφερειακού μετώπου με στόχο τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος ζήτησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στην υπουργική σύνοδο του ΑΣΕΑΝ (Σύνδεσμος Χωρών Ασίας και Ειρηνικού) στην Καμπότζη. Ο Αμερικανός υπουργός επιχείρησε δε να πείσει για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου με το επιχείρημα πως οι διαφορές της Ουάσιγκτον με την Πιονγιάνγκ «δεν είναι ζήτημα διμερές αλλά τέτοιο που αφορά σε όλες τις χώρες της περιοχής οι οποίες βρίσκονται στο βεληνεκές των βορειοκορεατικών πυραύλων»... Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζέφρι Χουν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστραλία, ήταν πιο «αποκαλυπτικός». Οπως δήλωσε, «πρέπει να εργαστούμε διεθνώς για την απομόνωση της Βόρειας Κορέας και για να διακηρύξουμε πως δε θα ανεχθούμε τον τρόπο με τον οποίο και αναπτύσσουν και διαδίδουν όπλα μαζικής καταστροφής»...

«Αποτρεπτικά πυρηνικά» απ' τη ΛΔ Κορέας;

Ωστόσο, η εμμονή των ΗΠΑ για διεθνοποίηση της έντασης που προκαλούν - καιρό τώρα... - με τη ΛΔ Κορέας απερρίφθη ασυζητητί - και χτες... - απ' την Πιονγιάνγκ που σημείωσε - σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση - πως «πιέσεις και διάλογος είναι πράγματα ασυμβίβαστα». Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών (που μετέδωσε το πρακτορείο KCNA), η Πιονγιάνγκ εκδήλωσε την πρόθεσή της «να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των αποτρεπτικών πυρηνικών δυνατοτήτων ως μέσου αυτοάμυνας κατά της στρατηγικής των ΗΠΑ για απομόνωση και πίεση της ΛΔ Κορέας»! Η διατύπωση με αυτό τον τρόπο της συγκεκριμένης φράσης (όπως τουλάχιστον αναμεταδόθηκε απ' τα δυτικά διεθνή πρακτορεία) γίνεται για πρώτη φορά καθώς ουσιαστικά - εάν τελικώς αληθεύει... - απέχει ελάχιστα από μία επίσημη παραδοχή ύπαρξης ενός - έστω και «εμβρυακού»... -πυρηνικού οπλικού προγράμματος. Τέλος, σε χτεσινό τηλεγράφημα-σχόλιο του KCNA έγινε αναφορά στην οικοδόμηση αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης «καθώς τα πεπραγμένα στο Ιράκ έδειξαν πως ο πόλεμος έρχεται με τον αφοπλισμό»...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η λαιμητόμος της ανεργίας θα συνεχίσει...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, η λαιμητόμος της ανεργίας θερίζει. Εντούτοις, για τους Αμερικανούς το φως στο τούνελ που θα προσδιορίζει το τέλος, κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν έχει φανεί ακόμη και οι προοπτικές μάλλον δυσοίωνες... Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζον Σνόου, όπου τόνισε σαφώς πως μπορεί να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας στη χώρα του πριν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας.

«Περιμένουμε πως και οι άλλοι θα λάβουν δραστικά μέτρα, θα προχωρήσουν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, όπου χρειάζεται, για να υπάρξει ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να γνωρίσει η υφήλιος ευημερία», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Σνόου, αναγνωρίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο τον περασμένο μήνα έφτασε το 6,1%, είναι «απαράδεκτα υψηλό». Αλλά... «μπορεί ν' αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, στο 6,2 ή στο 6,3%, πριν αρχίσει να μειώνεται», κατά τον Σνόου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι προοπτικές στην αγορά εργασίας θα βελτιωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στην ανάπτυξη που θα γνωρίσει, όπως είπε, η οικονομία των ΗΠΑ. Ο Σνόου εκτιμά πως η μείωση των φόρων, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μπους, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ τέλος δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στα άλλα βιομηχανικά κράτη τα οποία, είπε, θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
«Οχι, δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΣΑΟΥΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ αρνήθηκε χτες τις ινδικές κατηγορίες ότι προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ινδία, διαβεβαιώνοντας ότι «θέλει να υπάρξουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης». Ο υπουργός Πληροφόρησης της κυβέρνησης, σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ, δήλωσε χτες ότι το Πακιστάν «δεν προετοιμάζεται για έναν τέταρτο πόλεμο με την Ινδία (και) δεν τον θέλει».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είχε πει πως το Πακιστάν «προετοιμάζεται για έναν ακόμη πόλεμο εναντίον μας, που θα χάσει». Κατά την επίσκεψη τού Μουσάραφ στο Λονδίνο υπήρξε μια οξύτατη φραστική σύγκρουσή του με τον αναπληρωτή Ινδό πρωθυπουργό Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, που επίσης βρισκόταν στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο Μουσάραφ διέψευσε ότι γίνονται «διεισδύσεις» Πακιστανών στο ινδικό Κασμίρ, εξοργίζοντας τον Αντβάνι ο οποίος τον κατηγόρησε πως «συνεχίζει να στηρίζει την τρομοκρατία».

  • Εναν 27χρονο άραβα ο οποίος φέρεται να είναι από τα «σημαντικότερα στελέχη» του δικτύου οργανώσεων «Αλ Κάιντα», συνέλαβαν χτες οι αρχές του Πακιστάν. Πρόκειται για τον Αμπού Αντέλ Αλ-Τζαζίρι, ο οποίος σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξε «σημαντικός αγγελιοφόρος» του Οσάμα μπιν Λάντεν. Μέχρι στιγμής ο Αλ-Τζαζίρι, που πιστεύεται ότι είναι Αλγερινός, ανακρίνεται από Πακιστανούς πράκτορες. Το αν θα παραδοθεί στους Αμερικανούς παραμένει ανοιχτό ερώτημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ