ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών

Με τη μηχανοκίνητη πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, «άνοιξε» η αυλαία των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της Αντισυνόδου της Θεσσαλονίκης

Περιχαρείς οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες...

Eurokinissi

Περιχαρείς οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες...
Μαύρα φέρετρα μπροστά στους θύτες. Νεκροί εργάτες - θύματα των αφεντικών και των πολιτικών τους υφισταμένων, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και το ξέρουν όλοι, το έκανε... εικόνα, χτες το ΠΑΜΕ!

Διοργάνωσε συμβολική μηχανοκίνητη πορεία από την Εγνατία προς το υπουργείο, με αυτοκίνητα να μεταφέρουν μαύρα φέρετρα με πανιά που έγραφαν πάνω τους τα ονόματα των επιχειρήσεων και των χώρων δουλιάς, στους οποίους έχουν πέσει νεκροί εργάτες. «ΣΑΜΙΝΑ», Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, «Σωληνουργεία Κορίνθου», ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Μεγάλα Εργα, Εργοτάξια - Οικοδομές. 2002-2003, 381 εργάτες νεκροί. Και το πανό που οδηγούσε την πορεία έγραφε: «Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών».

Με την πρωτοβουλία αυτή (με την οποία άνοιξε η αυλαία των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της Αντισυνόδου της Θεσσαλονίκης) οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ ήθελαν να καταδείξουν την έξαρση των εργατικών ατυχημάτων ή μάλλον των εγκλημάτων διαρκείας σε βάρος της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής από το ΠΑΜΕ και μια υπόσχεση αγώνα ότι τα μέλη του θα είναι καθημερινά στο δρόμο του αγώνα για να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Την πολιτική που χαράσσουν τις μέρες αυτές οι ηγέτες της ΕΕ στα πολυτελή ξενοδοχεία του «Πόρτο Καρράς».

...συζητούν στο «Πόρτο Καρράς» για τους τρόπους έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων

Eurokinissi

...συζητούν στο «Πόρτο Καρράς» για τους τρόπους έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση ήταν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Φτώχεια και πολέμοι, η ίδια η αιτία, με Μέτωπο απαντάμε στην πλουτοκρατία».

Πολιτική που «γεννά» νεκρούς εργάτες

«Σαν ΠΑΜΕ ξεκινούμε σήμερα και από τη Θεσσαλονίκη τις διαδηλώσεις του τριήμερου με μια συμβολική μηχανοκίνητη πορεία, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, δήλωσε ο Γιώργος Μαυρίκος, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Μια πολιτική που "γεννά" δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας, που για πολλούς πατεράδες και μανάδες σημαίνει ότι χώροι δουλιάς γίνονται πραγματικά κρεματόρια. Εμείς αγωνιζόμαστε έτσι που ο κάθε εργαζόμενος να φεύγει σώος το πρωί από το σπίτι του, να γυρίζει και το μεσημέρι στην οικογένειά του, να γυρίζει το βράδυ στα παιδιά του και στη γυναίκα του. Αυτό το νόημα έχει η σημερινή αγωνιστική πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες στο ίδιο πνεύμα».

Την πορεία προς το υπουργείο προσπάθησαν να σταματήσουν λίγο πριν την κεντρική είσοδο του υπουργείου οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Μετά από την επιμονή των διαδηλωτών επετράπη τελικά να πλησιάσουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ την πύλη του υπουργείου, ενώ αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του ΠΑΜΕ όπου καταγγελλόταν η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Εξω στο δρόμο η αλήθεια βοά!
Εξω στο δρόμο η αλήθεια βοά!
Μετά την επίδοση του ψηφίσματος, ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, δήλωσε στους συγκεντρωμένους:

«Η εργατική τάξη καθημερινά θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, όλα αυτά δηλαδή που έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση στο όνομα των δεικτών και της σταθερότητας της ΟΝΕ. Σ' αυτά τα εργατικά εγκλήματα - ατυχήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι σε έξαρση, καθημερινά θυσιάζονται εργάτες, χύνεται αίμα εργατών. Στο όνομα των κερδών των λίγων, οι πολλοί να θυσιάζονται. Το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ, που στο όνομα της ορκίζονται κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ευρωκόμματα του μονόδρομου, τα εργατικά ατυχήματα έχουν έξαρση. Στη χώρα μας κάθε δεκαπέντε λεπτά γίνεται ένα ατύχημα και κάθε τρεις ώρες ένας εργάτης σκοτώνεται, αυτό το έγκλημά τους είναι καθημερινό, είναι οι παράπλευρες απώλειες, είναι ένας πόλεμος που γίνεται καθημερινά σε βάρος της εργατικής τάξης. Κι αυτό τον πόλεμο δεν έχει κανείς την ευαισθησία να τον καταγγείλει και μόνο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το καταγγέλλει», κατέληξε.


Πόσα φέρετρα ακόμα θα «γεννήσει» η πολιτική τους;
Πόσα φέρετρα ακόμα θα «γεννήσει» η πολιτική τους;

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ
Χρώματα, ιδέες, νιάτα

Ενα πάντρεμα χρωμάτων και γλωσσών, με νιάτα από τη Δύση έως την Ανατολή συνιστά από προχθές το κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Δάσος του Σέιχ Σου, στο Δήμο Αγίου Παύλου. Αντιπροσωπείες νεολαιίστικων οργανώσεων από την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο, το Ιράκ και το Μπαχρέιν έφτασαν από την Τετάρτη το πρωί μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι, ενώ αναμένονταν ακόμα νέοι διαδηλωτές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία. Απλωσαν τα πανό τους, έστησαν τις σκηνές τους και, μαζί, ένα αέναο βήμα διαλόγου για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους, που δε χωρούν στα στενά και γκρίζα καλούπια που τους επιβάλλουν οι ηγέτες της ΕΕ. Ολα αυτά τα παιδιά γνωρίστηκαν, έγιναν μια παρέα και βρήκαν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους πολύ εύκολα, αφού μιλούν με τη γλώσσα των αναγκών τους και όχι με την ξύλινη ορολογία του ιμπεριαλισμού και των αντιθέσεών του.

Κάτω από τα έγχρωμα μηνύματα υπέρ της σοσιαλιστικής Κούβας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ξεκίνησε χθες το πρωί το «Τραπέζι Εργασίας» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αντιπολεμικό κίνημα. Οι νέοι από κάθε χώρα είχαν να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες από την κατάσταση στις χώρες τους, που είναι προσδεδεμένες στο άρμα του ιμπεριαλισμού και τη θέση τους για τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και γενικότερα τους λαούς - προαναγγελθέντα θύματα του ιμπεριαλισμού.


Αργά το απόγευμα, η παρέα μεγάλωσε. Στο κάμπινγκ κατέφθασαν τα πρώτα πούλμαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πήραν τη δική τους θέση στο δάσος του Σέιχ Σου, οι σκηνές αυξήθηκαν, κόκκινες σημαίες αναρτήθηκαν στα δέντρα. Κι αυτή ήταν μόνον η αρχή. Σήμερα, η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο μαζική και δυναμική. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της 12ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή 20 του Ιούνη

  • Στις 10 π.μ. θα αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» πολύμορφα χάπενινγκ στο Δήμο Αγίου Παύλου.
  • Στις 12 μ. αναχώρηση για το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, για συμμετοχή στη συγκέντρωση της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Στις 8 μ.μ. καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη με έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τους «Φωνή Βοώντος».
  • Στις 9 μ.μ. αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Στις 10 μ.μ. θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.
  • Στις 10.30 μ.μ. έντεχνη και παραδοσιακή μουσική από τους «Δάρνακες».
  • Στις 11.30 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Σάββατο 21 του Ιούνη

  • Στις 12 το μεσημέρι προσυγκέντρωση στο κάμπινγκ και πορεία προς τις εξέδρες στην παραλία Θεσσαλονίκης.
  • Στις 5 μ.μ. συμμετοχή στη μεγάλη πορεία της «Δράσης» ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Στις 8 μ.μ. συναυλία της «Δράσης» στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Στις 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι στο Θέατρο Δάσους με τον Βασίλη Κασούρα.


Κυριακή 22 του Ιούνη

  • Στις 11 π.μ. συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης με τους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ιράκ, της ΛΔ Κορέας, που θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους.

Διαδηλώνουμε μαζί

Τι είναι αυτό που κάνει τα νέα παιδιά, τους αντιπροσώπους των ξένων οργανώσεων να ταξιδεύουν από διάφορες μεριές του κόσμου για να διαδηλώσουν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη; Γιατί ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετέχουν στη 12η Αντιιμπεριαλιστική της Κατασκήνωση;

Την απάντηση μας έδωσαν με το δικό τους τρόπο τρεις νέοι κατασκηνωτές - διαδηλωτές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ο Μπιορν Μπλαχ, εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Εργατικής Γερμανικής Νεολαίας, μας είπε για την παρουσία του στο κάμπινγκ: «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ με την πολιτική τους δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα των λαών τους, αλλά τον ιμπεριαλισμό. Η χώρα μου είναι από αυτές που κατ' εξοχήν ακολουθούν αυτή την πολιτική. Με τη συμμετοχή μας, λοιπόν, εδώ θέλουμε να δείξουμε το διαφορετικό πρόσωπο της Γερμανίας, δηλαδή των νέων ανθρώπων που και εκεί παλεύουν για το σοσιαλισμό. Παράλληλα, με τις εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις αυτών των ημερών ολοκληρώνουμε την καμπάνια που ξεκινήσαμε από το Γενάρη στο Βερολίνο ενάντια στον Ευρωστρατό».

Ο Ομάρ Μινίτι, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Επανίδρυσης (Ιταλία) και δημοσιογράφος του περιοδικού «Ερνέστο», δήλωσε: «Αποφασίσαμε χωρίς δισταγμούς να συμμετέχουμε στο κάμπινγκ της ΚΝΕ, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πρότυπο οργάνωσης. Είναι σημαντικό να διαδηλώσουν όλες οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης, να πουν ένα μεγάλο "όχι" στο μοντέλο της ΕΕ που στηρίζεται στο κεφάλαιο, τους οικονομικούς μηχανισμούς και τον ιμπεριαλισμό. Αυτή την περίοδο γίνεται υποτίθεται μια προσπάθεια να αποτελέσει η ΕΕ το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ. Ομως εμείς δε δεχόμαστε την Ευρώπη του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης. Παλεύουμε για μια Ευρώπη των λαών, που θα σέβεται τους εργαζόμενους και δε θα διώχνει τους μετανάστες, για μια Ευρώπη Σοσιαλιστική. Σημαντικό βήμα γι' αυτή την Ευρώπη αποτελεί κι ο αγώνας ενάντια στον Ευρωστρατό, που μια μέρα θα χτυπήσει τους ανθρώπους που αντιστέκονται, θα χτυπήσει τους κομμουνιστές, τους ίδιους τους λαούς».

Ο Νέλσον Σίλβα, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας, τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις με τους συντρόφους από την ΚΝΕ και τις άλλες οργανώσεις. Θέλουμε παράλληλα να δείξουμε την αντίθεσή μας στην ΕΕ και την πολιτική της που πλήττει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα δικαιώματά τους στην παιδεία και την εργασία. Είμαστε αντίθετοι στην ΕΕ ως ιμπεριαλιστικό μηχανισμό - αφού τέτοιος είναι - και στη στρατιωτικοποίησή της. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, το ξερίζωμα της κοινωνικής ασφάλισης, παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό και σε εθνικό επίπεδο και συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ