ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Ωριμα για πετσόκομμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση των σοβαρών θεμάτων, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και όχι των όσων μας παρουσιάζουν ως βιτρίνα οι εδώ κυβερνητικοί αρμόδιοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα από την κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύτηκε προχτές, ταυτόχρονα, σε μια σειρά μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες: «Καθώς η Ευρώπη προσεγγίζει τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι σαφές ότι προσεγγίζουμε παράλληλα, ολοένα και περισσότερο, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών... δεσμευόμαστε να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας, ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους, που θέσαμε στη Λισαβόνα προ τριετίας... Οι αγορές εργασίας, τα συνταξιοδοτικά και τα συστήματα υγείας είναι πλέον ώριμα προς μεταρρύθμιση...».

Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε τι εννοούν ακριβώς οι τρεις υπουργοί, όταν μιλούν για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, των συνταξιοδοτικών και συστημάτων υγείας. Αλλωστε, τα προωθούμενα ήδη μέτρα στις χώρες τους δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία...

Και πάλι μαζί..;

«Παρών» δηλώνει και το ΠΑΣΟΚ στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Μέσα απ' τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ βέβαια, ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος κατέστησε σαφή ο Κ. Λαλιώτης, προχτές, σε συνάντησή του με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως γράφτηκε σε χτεσινές εφημερίδες.

Ετσι, δεν αποκλείεται να πορευτούν και πάλι πλάι πλάι ο Κ. Λαλιώτης και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως έγινε στην περίοδο του πολέμου κατά του Ιράκ. Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς, συνυπάρχουν και συμπορεύονται στο Φόρουμ...

Το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»

«Θέλουμε την Ευρώπη να διευρύνει το Κοινωνικό Μοντέλο της πλήρους απασχόλησης, της ασφάλειας και της ασφάλισης», έλεγε προχτές, σε δήλωσή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Και χθες, ο Τ. Γιαννίτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και η Μαρί - Νοέλ Λενουάρ, αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Ζ. Σιράκ, σε κοινό άρθρο τους στο «Βήμα», υπογραμμίζουν: «Η Ελλάδα και η Γαλλία θέλουν να τονίσουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση αυτής της κοινωνικής δυναμικής, αυτού του περίφημου "ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου" που αποτελεί μία από τις πρωτοτυπίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Και για να μη σας μείνει και η παραμικρή αμφιβολία, για το περιεχόμενο του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» - το οποίο «διεκδικεί» ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι άλλοι δυο - σας θυμίζουμε, ότι την περίοδο αυτή η Γαλλία σείεται από μεγάλες απεργίες εργαζομένων, ενάντια στις αντιδραστικές ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι μοιρασιές

Μέχρι πρόσφατα τους έφταιγε ο διαβόητος «μαθηματικός τύπος», σύμφωνα με τον οποίο γίνονταν οι διαγωνισμοί των μεγάλων έργων. Υποτίθεται πως αυτός αποτελούσε τη βασική - αν όχι την αποκλειστική - αιτία της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, που κυριαρχούν στον συγκεκριμένο τομέα. Πολύ πρόσφατα και κατόπιν παρεμβάσεων της Κομισιόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε αλλαγές του «μαθηματικού τύπου», οι οποίες εκτιμήθηκαν ως θετικές απ' όλους όσοι ασκούσαν την προαναφερόμενη κριτική.

Διαβάστε τώρα, λοιπόν, πώς έγιναν οι προχτεσινές «προσφορές», με το νέο «μαθηματικό τύπο», για τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ), όπως σημειώνεται στο χτεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»: «Σε ένα μπαρ της Πανόρμου, δίπλα από τα γραφεία της ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ (της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ), ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής "Θεμελιοδομή" μοίρασε χθες τις οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν οι 18 από τις 19 τεχνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Σκάρφια - Λαμία). Η συμφωνία για τη μοιρασιά των έργων σε Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ (συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ), μεταξύ των ομίλων που ανήκουν στην ανώτατη τάξη του εργοληπτικού πτυχίου, επήλθε ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και τώρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα το αναλάβει η "Θεμελιοδομή". Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τέσσερα τμήματα της Εγνατίας Οδού».


Τα αντισυνοδικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΙΝΔΥΝΟ... «δυσφήμισης» αντιμετωπίζει τώρα η χώρα, όπως μας είπε ο πρωθυπουργός χτες από τη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις. Αραγε, χειρότερη δυσφήμιση από την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ και σε όλες τις παρόμοιου τύπου επιλογές υπάρχει;

Ας είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι δε δυσφημίζεται μια χώρα, που οι κάτοικοί της αντιδρούν στη φτώχεια, στους πολέμους, στην ανεργία, στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εγκλήματα. Αντιθέτως...

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θέλει, όπως λέει, τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί, άραγε, θυμήθηκε τώρα να σεβαστεί την όποια θέληση των ευρωπαϊκών λαών; Οταν υπογράφονταν οι «υποχρεωτικού χαρακτήρα» συνθήκες που οδήγησαν στο σημερινό ευρωπαϊκό μόρφωμα δεν είδαμε παρόμοια ευαισθησία...

Ούτε, βέβαια, τη βλέπουμε, να εκδηλώνεται στη διαβόητη «τρομο-συμφωνία» έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ούτε καν στη Βουλή δε θα φέρει την τελευταία η κυβέρνηση, για την τυπική έστω κύρωσή της...

Αλλωστε, και η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική είναι ...ενδεικτική της «δημοκρατικότητας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχηγοί κρατών που τους φυλάνε οι μισές ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μόνο με την αποδοχή του κόσμου δεν μπορούν να έχουν σχέση.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ να συγχαρούμε και ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια για τον τρόπο παρουσίασης, χτες, της έναρξης των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Αν είναι όπως τα λένε, τότε η πόλη αποτελείται αποκλειστικά από τρομαγμένους περιπτεράδες και ψιλικατζήδες, που θεωρούν πως δέχτηκαν εισβολή.

Προφανώς, δε βρήκαν τον κατάλληλο χώρο στα τηλεοπτικά παράθυρα και δεν τυγχάνουν ανάλογης προβολής, όλοι όσοι, όχι απλά συμπαρίστανται, αλλά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Δε συμβάλλουν στην εικόνα που ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρ.Σωμερίτη του «Βήματος», που θεωρεί τις διαδηλώσεις «μόδα»: Ευτυχώς, η αντίσταση των λαών υφίσταται πάνω από κάμποσους αιώνες τώρα - τουλάχιστον - ώστε να μιλάει κανείς απαξιωτικά. Δυστυχώς, βέβαια, εξίσου σταθερό φαινόμενο είναι και οι αρθρογράφοι του είδους του...

Η παράδοση του Οτσαλάν

Η δίκη γύρω από την υπόθεση της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν από τις ελληνικές αρχές, δηλαδή από την κυβέρνηση Σημίτη, στους Τούρκους διώκτες του, το 1999, έρχεται με τρόπο πανηγυρικό να αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε συνειδητά και με βάση οργανωμένο σχέδιο για την παράδοσή του. Ισως πει κάποιος ότι η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούρια, αφού ο κόσμος βοούσε, τότε που έγινε το ανοσιούργημα της παράδοσης στους διώκτες του και μάλιστα αφού προηγήθηκε παραπλάνησή του πως δήθεν θα του παρασχεθεί άσυλο.

Ετσι έχουν τα πράγματα, όμως αυτό που δίνει η ακροαματική διαδικασία είναι η επιβεβαίωση και η τεκμηρίωση της συγκεκριμένης εκτίμησης, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και άλλες πλευρές που δείχνουν τους πραγματικούς κατηγορούμενους. Οι μαρτυρίες και οι απολογίες δίνουν σε μεγάλο βαθμό την άκρη του νήματος για να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Η κυβέρνηση ούτε προ τετελεσμένων βρέθηκε, ούτε εξαναγκάστηκε από τους Αμερικανούς. Εκανε ό,τι έκανε έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεών της. Μπήκε με τη θέλησή της σε ένα παιχνίδι που η τελευταία του πράξη, αυτή της παράδοσης, ήταν προσχεδιασμένη. Ηταν μια συνωμοσία, όπου συμμετείχαν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, μυστικές υπηρεσίες, στελέχη του κρατικού μηχανισμού και άλλοι κρατικοί και παρακρατικοί παράγοντες.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό ήταν η χτεσινή απολογία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του απόστρατου αρχιπλοιάρχου Αντώνη Ναξάκη, που είπε ότι χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να παραδοθεί ο Κούρδος ηγέτης στους Τούρκους. Εξάλλου, η ίδια η εξέλιξη της δίκης έφερε στην επιφάνεια διάφορα επεισόδια που δείχνουν ότι όλα εξελίσσονταν βάσει σχεδίου με στόχο την παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το Ναϊρόμπι της Κένιας είχε προετοιμαστεί το Βουκουρέστι ως τόπος όπου θα γινόταν η παράδοση, πάντα με τη συμβολή των ελληνικών αρχών, αλλά τελικά εφαρμόστηκε το εναλλακτικό σενάριο του Ναϊρόμπι. Επίσης υπήρξαν και επιχειρήσεις αντιπερισπασμού περί δήθεν μεταφοράς του Α. Οτσαλάν στην Ολλανδία.

Ο «μεγάλος κατηγορούμενος», λοιπόν, κατά το «μεγάλος τραγουδιστής», που ήταν τότε το κωδικό όνομα του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, είναι η κυβέρνηση Σημίτη. Είναι η πολιτική της ενεργούς υπαγωγής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το γεγονός αυτό, που τότε σοκάρισε τον ελληνικό λαό, σηματοδοτεί μια γενικότερη στάση στα πλαίσια της παγκόσμιας επιβολής του «δικαίου» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Από τότε που παραδόθηκε ο Α. Οτσαλάν κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Υπήρξε η 11η Σεπτέμβρη του 2001, η κήρυξη από τους Αμερικανούς της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», στην οποία συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, η θέσπιση τρομονόμων και άλλα, μέχρι που φθάσαμε στις μέρες αυτές στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την Ελληνική Προεδρία, με τις ΗΠΑ περί δικαστικής συνδρομής, που προβλέπει την έκδοση ακόμα και πολιτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αλλωστε η περίπτωση Οτσαλάν φαίνεται ότι ήταν προπομπός.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ