ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Στη Θεσσαλονίκη!

Αύριο χαράματα θα ανάψουν τα φώτα σε χιλιάδες σπίτια της Αθήνας και άλλων πόλεων. Θα είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι μετανάστες που θα ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα πούλμαν και να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Να δηλώσουν «παρών» στο μεγάλο προσκλητήριο αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Να συναντηθούν με τους συναδέλφους και συναγωνιστές τους που ήδη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, Ελληνες και μη, να σμίξουν τις γροθιές, να ενώσουν τις φωνές σε μία, τόσο δυνατή που να διαπεράσει το σιδερένιο «κέλυφος» μέσα στο οποίο θα συνεδριάζουν και θα χαράσσουν πιο βαθιά την αντιλαϊκή τους ρότα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αύριο χαράματα ξυπνάμε όλοι. Για να συμμετάσχουμε όλοι στη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Οι εργάτες για τα δικαιώματα που τους στερούν, για το μεροκάματο που εξανεμίζεται γρηγορότερα κι από τον ιδρώτα που έχυσαν για αυτό, για τις ανάγκες που μένουν ανεκπλήρωτες. Θα είναι εκεί διεκδικώντας δουλιά με δικαιώματα, υπερασπίζοντας την κοινωνική ασφάλιση. Θα είναι κάτω απ' τα πανό του ΠΑΜΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, εκεί όπου πρέπει να είναι για να πιάσει τόπο το «κατηγορώ» και το «καταδικάζω» που θα απευθύνουν στην κυβέρνηση και την ΕΕ.

Δίπλα τους οι άνεργοι. Γιατί δεν ξεχνούν πως την ώρα που οι «εταίροι» θα συζητούν το Ευρωσύνταγμα, το δικό τους συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δουλιά παραβιάζεται βάναυσα. Γιατί ξέρουν πως αυτό το δικαίωμα με αγώνες κατακτιέται και περιφρουρείται. Αγώνες σκληρούς ταξικούς κόντρα στους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, κόντρα σε κυβέρνηση και ΕΕ, κόντρα στα κόμματα και τις δυνάμεις που τους καλούν να αποδεχτούν «μονόδρομους», να αναφωνήσουν «σφάξε με πασά μ' ν' αγιάσω».

Εκεί θα είναι και οι νέοι. Για το μέλλον που τους αξίζει και ονειρεύονται, για το μέλλον που χωρίς πάλη αντιιμπεριαλιστική θα παραμείνει στη σφαίρα των ονείρων τους, παραχωρώντας τη θέση του σε πολλαπλασιαζόμενους καθημερινούς εφιάλτες. Εκεί θα είναι και οι μικρομεσαίοι γιατί ξέρουν καλά πως έχουν πολλούς λόγους να είναι εκεί. Εκεί και οι μετανάστες, ξέροντας πως οι «κύριοι» στο «Πόρτο Καρράς», αφού πρώτα τους στέρησαν βίαια ό,τι πολυτιμότερο είχαν, πατρίδες και οικογένειες, τους «ανταμείβουν» τώρα με «σκούπες» ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ολοι μαζί θα είμαστε εκεί, γιατί κοινός είναι ο εχθρός μας, κοινές οι αιτίες των προβλημάτων μας. Μία η μήτρα που γεννά ασταμάτητα πολέμους και καταστροφές, πείνα και εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ολοι κάτω απ' τα πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», συγκροτημένα, μαζικά και μαχητικά διατρανώνουμε: STOP σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Ολοι μαζί για να «μεθύσουμε» για μια ακόμα φορά τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, τον κόσμο και τους λαούς του με το ελπιδοφόρο «νέκταρ» της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Γνώριζε ή δε γνώριζε;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γνώριζε ή δε γνώριζε ο πρωθυπουργός το πλήρες περιεχόμενο του πορίσματος Θωμαδάκη και, ιδιαίτερα, την αναφορά στο συνολικό ποσό χρηματιστηριακού τζόγου των δύο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, πριν την παρουσίασή του στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις χτεσινές αναλύσεις και ρεπορτάζ των εφημερίδων. Και μπορεί, ο κ. Πρωτόπαππας, να επιμένει επισήμως, ότι ο κ. Σημίτης έλαβε γνώση, μετά την επίμαχη συνεδρίαση της Βουλής, αλλά οι περισσότεροι δε φαίνεται να τον πιστεύουν, γνωρίζοντας τις άριστες σχέσεις του πρωθυπουργού και του πρώτου τη τάξει υπουργού του. Αλλωστε, από κανέναν δεν ξέφυγε η... λεπτομέρεια, ότι στις απαντητικές επιστολές του κ. Σημίτη, προς τα δύο παραιτηθέντα στελέχη, δε γίνεται η παραμικρή αναφορά σε σκευωρίες, συνωμοσίες και συκοφαντικά δημοσιεύματα, που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, παρότι αυτά επικαλούνται οι κύριοι Νεονάκης και Μανίκας και τα ίδια ακριβώς είχε επικαλεστεί ο πρωθυπουργός, όταν κάλυπτε τους προαναφερόμενους στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγες μόνο βδομάδες.

Προφανώς, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει επιλέξει την... αρχαιοπρεπή συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης, που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, το βασικό στοιχείο της συνταγής αυτής είναι οι ανθρωποθυσίες...

Η νέα διάσταση

Πάντως, είτε γνώριζε ο Κ. Σημίτης είτε όχι και η δημοσιοποίηση του πορίσματος Θωμαδάκη ήταν μια «γκάφα ολκής» του υπουργού Οικονομίας - όπως λένε ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - η διά των ανθρωποθυσιών επιχείρηση διεξόδου από την κρίση, προσδίδει πλέον νέα διάσταση στις αναμενόμενες για τις αρχές Ιούλη πρωτοβουλίες του Κ. Σημίτη. Διάσταση, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση, βέβαια, με τις βασικές κατευθύνσεις και την ουσία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Αλλωστε, η τελευταία δεν αμφισβητείται από κανέναν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι τους ορκίζονται στους γνωστούς «ευρω-μονόδρομους». Η νέα διάσταση έχει να κάνει, κυρίως, με τους αναπόφευκτους πλέον ανακαταμερισμούς ισχύος, μεταξύ των διαφόρων ομάδων, κέντρων και παράκεντρων (των «εκσυγχρονιστών», των «παλαιο-ΠΑΣΟΚ», κλπ. κλπ.) και με το ότι οι ανακαταμερισμοί αυτοί συνεπάγονται, για τις αντίστοιχες διασυνδέσεις και σχέσεις των ομάδων αυτών με οικονομικά ισχυρούς. Κι όλ' αυτά, μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση - όπως όλα δείχνουν - για το κυβερνών κόμμα.

Το τι ακριβώς θα γίνει τελικά, μάλλον, θα το δούμε στα μέσα Ιούλη περίπου. Μέχρι τότε, όλες οι προαναφερόμενες ομάδες και όσοι υπάρχουν από πίσω τους, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να μας πείσουν πως παλεύουν για το καλό μας...

Ενα ακόμη... επίτευγμα

Σημειώνουμε το παρακάτω γεγονός, γιατί πρέπει να καταγραφεί στο έργο της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και στην καθιέρωση της ΟΝΕ και, ιδιαίτερα, του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρίας «Μέρσερ», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και κατατάσσει τις πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη, ανάλογα με το κόστος ζωής, η Αθήνα ανέβηκε κατά σαράντα (40) ολόκληρες θέσεις και από την 111η πήγε στην 71η. Η Αθήνα πλέον είναι ακριβότερη από πόλεις, όπως η Γλασκόβη, το Μπέρμιγχαμ, το Τορόντο, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Αμβούργο και η Λισαβόνα.

Αντε, κάνα δυο τετραετίες ακόμη εφαρμογής των μέχρι σήμερα πολιτικών - είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ - και θα βάλουμε υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...

Εντυπωσιακά νούμερα...

Το ποσό των 64 εκατ. ευρώ (21,8 δισ. δρχ.) «δημιουργεί πράγματι εντυπώσεις», παραδέχεται ο κ. Μ. Νεονάκης στη δήλωσή του. Χαρακτηρίζει, όμως, τις εντυπώσεις αυτές «άδικες», αφού «το ποσό αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κεφάλαιο επένδυσης, αλλά αποτελεί το λογιστικό άθροισμα όλων των πράξεων αγορών και πωλήσεων που έγιναν με επώνυμο και διαφανή τρόπο».

Σημειώνουμε το παραπάνω, για τον εξής λόγο: Σύμφωνα με το πόρισμα Θωμαδάκη το 80% του προαναφερόμενου τεράστιου ποσού «παίχτηκε» σε μια χρονιά και συγκεκριμένα το 1999. Γεγονός το οποίο σημαίνει, ότι ο κ. Νεονάκης «έπαιζε» κάθε μέρα και για όλες τις 250 εργάσιμες μέρες του 1999 περίπου 70 εκατ. δραχμές. Ε, λοιπόν και το νούμερο αυτό είναι εξίσου εντυπωσιακό. Αν μη τι άλλο, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή για να βγάλουν τόσα χρήματα. Και πάλι, αν έχουν πάντα δουλιά...

Οι «φούσκες»

Κοίτα κοσμάκη μου να δεις

πώς στο ΠΑΣΟΚ παίζουν τα δισ.

στη Σοφοκλέους σαν χαρτάκια

τα ρίχναν κάποια του τσιράκια

και με «ουρά» έβγαλαν χρήμα,

εσέ μαδώντας κόσμε θύμα!

***

Κοίτα, κοσμάκη φουκαρά,

πού ακουμπάς κάθε φορά,

κάθισε λίγο και στοχάσου

πού επενδύεις τα όνειρά σου,

κοίτα πώς δίχως να εξετάζεις

τι «φούσκες» πας και «αγοράζεις»!

***

Κροίσοι αυτοί κι εσύ φτωχός

και τους πιστεύεις δυστυχώς,

σιγά μη φέρουν «αλλαγή»

αυτοί οι Μίδες «λοχαγοί»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ