ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Ολοι στη Θεσσαλονίκη, όλοι στο δρόμο του αγώνα!

«Γνώμες, καρδιές, όσοι Ελληνες, όσοι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν θα 'ρθουνε θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί».

Ο στίχος του Κωστή Παλαμά, θέτει ολοκάθαρα το καθήκον. Και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», τον τοποθετεί οδηγό. Για το παρόν, και το μέλλον λοιπόν, είναι ανάγκη να βγούμε όλοι στο δρόμο του αγώνα σήμερα. Να διαδηλώσουμε ανυπακοή στα σχέδια των ευρωιμπεριαλιστών και να κλιμακώσουμε την αντίσταση στα νέα δεσμά που ετοιμάζουν για τους εργάτες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλο το λαό. Ταξικά, μαζικά, παλλαϊκά, σε συντονισμό με τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου που παλεύουν να επιβιώσουν από την επίθεση του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

Χτες, άνοιξε η αυλαία των κινητοποιήσεων με τη μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τους νεκρούς εργάτες - θύματα του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Σήμερα, διαδηλώνουμε μαζικά στην πλατεία του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Η αναχώρηση θα γίνει από το Λευκό Πύργο και το χώρο της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης της ΚΝΕ στον Αγιο Παύλο στις 12 το μεσημέρι. Στις 7 μ.μ., πραγματοποιείται η διεθνής συνάντηση που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αύριο Σάββατο, από νωρίς το πρωί θα αρχίσει να καταφθάνει ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών από κάθε γωνιά της χώρας. Στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Η πορεία θα προχωρήσει από την παραλιακή λεωφόρο, και μέσω της οδού Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, θα περάσει από το Αμερικάνικο Προξενείο και στη συνέχεια θα καταλήξει στο Λιμάνι.

Αύριο πραγματοποιείται και η Διεθνής συνάντηση Κομμάτων και Κινημάτων, ενώ την Κυριακή το πρωί οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Μαζική συμμετοχή με τη «Δράση»

Από τη χτεσινή συνέντευξη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
Από τη χτεσινή συνέντευξη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
«Είναι σίδερο και φωτιά, καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα», σημείωσε, ο Χρ. Κόφφας, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», περιγράφοντας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, την ουσία της πολιτικής που έρχονται να επεξεργαστούν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. Και κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις της Λαϊκής Αντισυνόδου κάτω από τις σημαίες της «Δράσης». Να ενώσει τη φωνή του με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από την υπόλοιπη Ελλάδα, που από σήμερα, σταδιακά, θα αρχίσουν να εισρέουν στην πόλη.

«Ο λαός έχει έννομο συμφέρον να είναι στους δρόμους και να διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που έχει καταστήσει την πόλη μας, πόλη - ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Πόλη της ανεργίας για τους εργαζόμενους. Πόλη της εξάλειψης των μικρομεσαίων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων», σημείωσε ο Γ. Χαβατζάς εκ μέρους της «Δράσης».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» παρουσίασαν το πρόγραμμα των λαϊκών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν χτες με τις εκδηλώσεις της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης της ΚΝΕ και θα κλιμακωθούν σήμερα Παρασκευή με τη διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά, το Σάββατο με τη μεγάλη διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα στην παραλιακή λεωφόρο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τη συναυλία αλληλεγγύης, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή περισσότερων από 70 ξένων αντιπροσωπειών κομμάτων και δεκάδων ακόμη κινημάτων και νεολαιίστικων οργανώσεων. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και κόμματα εξουσίας όπως το ΚΚ Κούβας, το ΚΚ Κορέας, το ΚΚ Νοτίου Αφρικής, εκπρόσωποι των οποίων θα χαιρετίσουν στις εκδηλώσεις της «Δράσης».

Αντιφάσεις...

Ο Χρ. Κόφφας σχολίασε το παράδοξο φαινόμενο: Από τη μια μεριά η κυβέρνηση να συναποφασίζει με τους ηγέτες της ΕΕ μια πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος των λαών και από την άλλη η σοσιαλδημοκρατία με την «προβιά» του Φόρουμ (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) να εναντιώνεται, ενώ στην ουσία συμφωνεί με το μονόδρομο αυτής της πολιτικής.

Και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως είναι η ουσία της πολιτικής που υπηρετούν οι άλλες κινήσεις η οποία δεν επιτρέπει στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να συμπορευτεί μαζί τους.

Κατήγγειλε ακόμα το ιδιότυπο κλίμα φόβου που καλλιεργείται στην πόλη με τις κινήσεις των δυνάμεων καταστολής. Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ξεκαθάρισε πως για να φύγουν οι κάμερες παρακολούθησης των πολιτών που έχουν τοποθετηθεί και να σπάσει το νομικό πλαίσιο έντασης του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απαιτείται να συνεχίσει και να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Πολιτική βαρβαρότητας

Για πολιτική βαρβαρότητας και φακελώματος, που στόχο έχει να φοβίσει τους Θεσσαλονικείς, ώστε να μη συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, με εντολή του οποίου μπήκαν σε λειτουργία 40 κάμερες παρακολούθησης των πολιτών.

«Αυτή η πόλη γνώρισε και τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής. Αυτή η πόλη, λοιπόν, μ' αυτή την ιστορία θα συνεχίσει να αγωνίζεται, όσες κάμερες και αν τοποθετήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Θεωρώ ότι η πόλη δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα που σχετίζεται με την ιστορία της. Οι δημότες θα το απορρίψουν το μήνυμα της μη συμμετοχής. Και θα πάρουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις. Θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές που επιχειρεί να επιβάλει ο κ. Σημίτης μαζί με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ», σημείωσε ο Α. Σαχίνης.

Αφέλεια ή προβοκάτσια;

Ο Χ. Κόφφας, απαντώντας σε όσα έγραψε προχτές το «Βήμα» - που επικαλούμενο ως πηγή το Φόρουμ - εμφάνιζε τον ίδιο ως γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ να δηλώνει σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ότι στη Θεσσαλονίκη θα χυθεί αίμα εάν οι άλλες κινήσεις πλησιάσουν τους πολιτικούς στόχους του ΚΚΕ, ανέφερε:

«Τέτοιο πράγμα δεν ελέχθη. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα. Φυσικά σήμερα, με τις παρεμβάσεις που κάναμε, επανόρθωσε». Και κατέληξε: «αν δεν είναι αφέλεια όποιου το διοχέτευσε, τότε είναι προβοκάτσια».

Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα το ΠΑΜΕ στις 11.30 π.μ. για τις κινητοποιήσεις στο Μαρμαρά Χαλκιδικής και τη Θεσσαλονίκη. Η συνέντευξη θα δοθεί στο κέντρο Τύπου της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» (Εγνατία 69, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ