ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Εκφυλίζεται η πρόληψη, ενισχύεται η υποκατάσταση

Με δραματικό τρόπο εκδηλώνεται η «υποτροπή» της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης

Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις της θεραπευτικής κοινότητας «Διάβαση» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις της θεραπευτικής κοινότητας «Διάβαση» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Στην ενίσχυση της πολιτικής της «μείωσης της βλάβης» και την εγκατάλειψη της πρόληψης επικεντρώνεται η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Μάλιστα, η χώρα μας, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, πρωταγωνίστησε στα πλαίσια της Προεδρίας, ώστε τα κράτη - μέλη και τα συνδεμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρουσιάσουν κοινή θέση στα πλαίσια του ΟΗΕ για τη «σημαντικότητα της μείωσης της βλάβης».

Οι χαμηλές απαιτήσεις της κυβέρνησης και ο συμβιβασμός της με τη διαχείριση του προβλήματος αποτυπώνονται και στο μήνυμα του Κ. Στεφανή: «Οσα, αναφέρει, κι αν έχουν γίνει, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, δεν αποτελούν παρά μία δυσανάλογα μικρή συμβολή απέναντι στο εξελισσόμενο απειλητικά φαινόμενο των ουσιοεξαρτήσεων. Η πρόληψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπισή του. Ομως και η πρόληψη αποτελεί σοβαρό εγχείρημα που δεν πρέπει να στηρίζεται στον ερασιτεχνισμό και την αυτοπροβολή, αλλά χρειάζεται συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια στο πλαίσιο ενός Εθνικού Προγραμματισμού».

Η «περιβόητη τροπολογία»

Σ' αυτή τη λογική φαίνεται να εντάσσεται και η προωθούμενη απ' την κυβέρνηση χειραγώγηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καταργείται η αυτοτέλεια και η αυτοδιοίκησή του.

Πάντως, χτες, ο Κ. Στεφανής απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για «περιβόητη τροπολογία» -κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού- επιχείρηση μερική ανασκευή. «Ετσι όπως τίθεται το θέμα, είπε ο υπουργός, είναι σαν να υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνιστική σχέση που δεν υπάρχει τέτοια ανταγωνιστική διάθεση και ιδιαίτερα από εμένα, έναν άνθρωπο που συνδέθηκε με την ίδρυση του ΚΕΘΕΑ. Απλούστατα υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει οριστικοποιηθεί και περιλαμβάνει ορισμένες ρυθμίσεις με τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Εγινε και μια συζήτηση προχτές. Οταν τελικά θα δείτε αυτή την περιβόητη τροπολογία τότε θα είστε σε θέση να την κρίνετε και ενδεχομένως να την επικρίνετε. Ελπίζω όμως ότι δε θα την επικρίνετε. Διότι θα είναι μια τροπολογία η οποία θα διασφαλίζει ακόμα περισσότερο το κύρος του ΚΕΘΕΑ και αποτελεί μια ασπίδα έναντι οποιωνδήποτε απειλών της αυτονομίας και της αυτοδυναμίας του.

Τα κόμματα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι πρέπει το «πρόβλημα των ναρκωτικών να αντιμετωπιστεί ως ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα», αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στις κοινωνικές αιτίες, όπως η ανεργία. Απευθύνει προσκλητήριο πανστρατιάς για όλους μαζί «πολιτεία, κόμματα, Εκκλησία, Αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενεργοί πολίτες οφείλουμε να κηρύξουμε πανστρατιά κατά των ναρκωτικών».

Στο «όλοι μαζί» χωρά και η «ιδιωτική πρωτοβουλία» όπως φρόντισε να διευκρινίσει ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κιλτίδης, που είναι και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά.

Ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στα κοινωνικά αίτια, αλλά σταματά μόνο στη διαπίστωση. Μεταξύ των άλλων ζητά «θεραπευτικό πλουραλισμό, ενίσχυση των κοινοτήτων και επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης» και την αποποινικοποίηση του χρήστη και εξασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Το ΔΗΚΚΙ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τα ναρκωτικά είναι «σύμπτωμα ασθένειας της κοινωνίας που ζούμε» και ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος «δε λύνεται με μεμονωμένες διορθωτικές αλλαγές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά με την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΚΚΕ
«Ζωή με δικαιώματα και χωρίς ουσίες»

«Ο αγώνας του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών, η καθημερινή διεκδίκηση μιας ζωής με δικαιώματα, χωρίς ουσίες και υποκατάστατα, του επιτρέπει να στέλνει και σήμερα το μήνυμά του, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών» τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση, συνεχίζει, και άλλες πολιτικές δυνάμεις με την πολιτική τους επιδιώκουν, μέσα από λογικές νομιμοποίησης και διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, να γίνουν αποδεκτά τα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα και ο ελληνικός λαός να συνηθίσει να ζει μ' αυτό. Την ίδια στιγμή που η πρόληψη παραμένει λέξη κενή περιεχομένου, η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο για να νομοθετήσει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, τοποθετώντας εγκάθετους από τον ΟΚΑΝΑ, με σκοπό να μπουν προγράμματα υποκατάστατων και στα στεγνά προγράμματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να παλέψει για την ανατροπή των αιτίων που παράγουν το πρόβλημα, αλλά και για άμεσα μέτρα πρόληψης και παροχής βοήθειας στους εξαρτημένους, ώστε να επανενταχθούν καθαροί στην κοινωνία. Καλεί όλο το λαό να καταδικάσει όσους με ιδεολογήματα και τερτίπια σπέρνουν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό. Ο μόνος δρόμος που θα κρατήσει μακριά τη νεολαία από την εξάρτηση και την εξαθλίωση, είναι ο δρόμος του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, ο δρόμος της πραγματοποίησης των ονείρων των νέων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας και η πρόληψη είναι το κυριότερο μέσο για τη μείωση του φαινομένου», τονίζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τα στοιχεία της τελευταίας 7ετίας αποκαλύπτουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την έξαρση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη καθώς οξύνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, οι 7 στους 10 είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε περιστασιακή εργασία. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός αποτελούν και την αναγκαία συνθήκη για την εμφάνιση και την έξαρση του φαινομένου.

Η επίσημη κυβερνητική πολιτική δεν είναι προσανατολισμένη σε μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ούτε στο επίπεδο της πρωτογενούς πρόληψης, ούτε στο επίπεδο της θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αλλά υποτάσσεται στις οδηγίες της ΕΕ με βασικό άξονα της πολιτικής της "τον περιορισμό της βλάβης". Παρατηρείται ένας συμβιβασμός με το ίδιο το πρόβλημα και απουσία πολιτικής βούλησης για τη λήψη δραστικών μέτρων σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας. Ετσι, στο επίκεντρό της μπαίνει το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των ναρκωτικών, του διαχωρισμού τους, της χορήγησης υποκαταστάτων, της δημιουργίας κέντρων ελεγχόμενης χορήγησης ναρκωτικών και μέσα από νοσοκομεία και της δημιουργίας και επέκτασης προγραμμάτων συντήρησης ναρκομανών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για άρση της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ, με το διορισμό από τον ΟΚΑΝΑ, δυο μελών στο ΔΣ.

Για την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας και η πρόληψη είναι το κυριότερο μέσο για τη μείωση του φαινομένου. Η πρόληψη δεν περιορίζεται στην ενημέρωση, αλλά αφορά στην εξασφάλιση όλων των όρων, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών, ώστε να μπορεί ο νέος άνθρωπος να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας προτείνει στους νέους ανθρώπους τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση για να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν, όχι μόνον τα καθημερινά, αλλά συνολικά τους όρους ζωής τους, συνειδητά, ακολουθώντας έναν αισιόδοξο, αγωνιστικό τρόπο ζωής. Αυτή είναι η μόνη απάντηση απέναντι στη φυγή, στη μιζέρια, στην απογοήτευση. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι το μέλλον μάς ανήκει».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάμε κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά

«Το πρόβλημα της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών χτυπάει κύρια τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης. Χτυπά την ίδια την εργατική τάξη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ιατρικό, ούτε ατομικό και οικογενειακό. Είναι πρόβλημα κοινωνικό και έχει τις ρίζες του στο καπιταλιστικό σύστημα. Το κεφάλαιο, για την αύξηση των κερδών του δολοφονεί λαούς, εξαπλώνει τη φτώχεια, την ανεργία, δημιουργεί κοινωνικά αδιέξοδα. Από την άλλη μεριά, γνωρίζει ότι τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει για την επιβίωσή του γεννούν πεισματικές αντιδράσεις στην εργατική τάξη. Για το λόγο αυτό έχει κάθε συμφέρον να δημιουργεί ανθρώπους ζωντανούς - νεκρούς, ανθρώπους ανίκανους να συγκρουστούν με τις επιλογές του. Στο ίδιο δρόμο η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προσκυνητές και εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών ουσιαστικά δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών».

«Ως Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, συνεχίζει, επισημαίνουμε ότι η σύγκρουση με το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ζήτημα μιας μέρας. Είναι καθημερινή σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου που γεννά και συντηρεί το πρόβλημα, που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την έκπτωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επιμένουμε στην ουσιαστική πρωτογενή πρόληψη και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων. Στην ολόπλευρη υποστήριξη των οικογενειών τους και στη στήριξη και επέκταση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Για το ΠΑΜΕ είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να δυναμώσουν με τη δράση τους τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ. Γιατί ο πιο σίγουρος δρόμος για να μη μας ακουμπήσει ο συμβιβασμός, η ηττοπάθεια, τα κοινωνικά και ψυχολογικά αδιέξοδα του καπιταλισμού είναι ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης και της ανυπακοής. Είναι ο δρόμος που ο λαός και τα παιδιά του δε θα κατεβάσουν τους διακόπτες της συνείδησής τους σε μια κοινωνία που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Θα την ανατρέψουν».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

«Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που σπρώχνει τα παιδιά μας στην αμορφωσιά, στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, τους "κόβει τα φτερά", τους τσαλαπατάει τις ελπίδες, τα γεμίζει πίκρα, απογοήτευση, ανασφάλεια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Την ανάγκη για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Μαραζώνουν τα κέντρα πρόληψης

Σε μαρασμό οδηγούνται τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση Κέντρα Πρωτογενούς Πρόληψης και όπως αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η πρόληψη μένει στα χαρτιά, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Από το 1996 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 63 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ με συγχρηματοδότηση 50%-50%. Η συσσώρευση προβλημάτων κατά τη λειτουργία τους, οδήγησε το 1999 στη δημιουργία του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης. Το 2003 συγκροτήθηκε Επιτροπή με στόχο την εξεύρεση της λύσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων.

Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνει το Σωματείο καθώς και η έκθεση της Επιτροπής είναι η μεγάλη διαρροή στελεχών των Κέντρων (πλέον του 50%).

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η χρηματοδότηση των Κέντρων, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη αργοπορία στην καταβολή της μισθοδοσίας, μη καταβολή του ποσοστού από τους τοπικούς φορείς κλπ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν τη δυσλειτουργία που προκαλούν στο έργο των Κέντρων Πρόληψης οι παρεμβάσεις των αιρετών της τοπικής κοινωνίας (πρόσληψη ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο, εποπτεία του επιστημονικού προσωπικού από το ΔΣ της Εταιρίας κ.ά.).

Επίσης προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων των Κέντρων στα σχολεία, αφού όπως αναφέρεται στην Εκθεση, «τα περισσότερα προγράμματα τόσο στην Α'βάθμια όσο και στη Β' βάθμια εκπαίδευση υλοποιούνται με μεγάλες δυσκολίες, είναι βραχύχρονα και αποτελούν περιστασιακές εφαρμογές».

Μερικά από τα βασικά αιτήματα του Σωματείου είναι η ύπαρξη σταθερού εργασιακού πλαισίου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και καθορισμό του μισθολογίου με βάση το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει στο Δημόσιο, την ύπαρξη συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας ή του ΟΚΑΝΑ.

«Οι πόρτες των σχολείων είναι κλειστές, το υπουργείο Παιδείας δε δίνει ώρες για ενημέρωση καθηγητών και μαθητών. Οδηγούμαστε σε μαρασμό και ο ΟΚΑΝΑ υπονομεύει την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των Κέντρων», είπε ο Γεράσιμος Ρεπάσος, μέλος του Σωματείου.

Την ανάγκη να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης, επισήμανε ο Αβραάμ Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Σωματείου και τόνισε: «Ο ΟΚΑΝΑ έχει σοβαρές ευθύνες για τη δυσλειτουργία των Κέντρων. Υπονομεύεται το έργο μας».

Προκλητική προώθηση της εμπορευματοποίησης

Επίδειξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της αποτοξίνωσης με ταρίφα 1,5 - 3 εκατ. δραχμές

Την παραμονή της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, επέλεξαν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Μέριμνα Ζωής», ο Δήμος Πειραιά και ο ΟΗΕ, για να πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία των οπιούχων».

Στην πραγματικότητα, η ημερίδα αποτέλεσε βήμα για την προώθηση των ιδεών για την απάνθρωπη εμπορευματοποίηση της εξαθλίωσης από την εξάρτηση, για το σπονσοράρισμα μεθόδου «αποτοξίνωσης» απ' τα ναρκωτικά που εφαρμόζεται στη χώρα μας σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά που λειτουργεί απ' το 1996, τη «Μέριμνα», με «ταρίφα» 1,5-3 εκατ. δραχμές ανά χρήστη.

Πρόκειται για τη λεγόμενη ταχεία αποτοξίνωση από οπιοειδή υπό γενική νάρκωση, που στηρίζεται στην ουσία ναλτρεξόνη (ανταγωνιστική ουσία), και η οποία εφαρμόζεται στη «Μέριμνα» με την ανοχή της πολιτείας. Τα περιθώρια για τη νομιμοποίηση της κερδοφόρας δραστηριότητας έδωσε και ο Ν. 2995/2001 που ψήφισε η κυβέρνηση και στον οποίο προβλέπεται ότι η χορήγηση ανταγωνιστικών ουσιών για την αποτοξίνωση απ' τα οπιούχα επιτρέπεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Οι προϋποθέσεις χορήγησης των ουσιών αυτών απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δόθηκαν το Μάρτη του 2003, με απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, στην οποία, όμως, υπάρχει και ο εξής περιορισμός: «Η χορήγηση των ανταγωνιστικών στα οπιοειδή ουσιών για ταχεία απεξάρτηση υπό νάρκωση, επιτρέπεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και, μάλιστα, σ' εκείνα στα οποία λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης».

Παρ' όλα αυτά, η «Μέριμνα» εξακολουθεί να εφαρμόζει τη μέθοδο στην κλινική «Αγιος Νικόλαος» του Πειραιά.

Υπέρμαχοι της «υπό όρους και προϋποθέσεις» παράδοσης της ευθύνης και του κερδοφόρου «φιλέτου», όπως αποδεικνύεται, της αποτοξίνωσης στους ιδιωτικούς φορείς, αποδείχτηκαν η πλειοψηφία των ομιλητών στη χθεσινή ημερίδα. Ανάμεσά τους, οι βουλευτές και μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κατά των Ναρκωτικών Δ. Λιντζέρης (ΠΑΣΟΚ) και Κ. Κιλτίδης (ΝΔ) και ο διευθυντής του ΟΚΑΝΑ Χρ. Κόκορης. Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύτηκε και η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη Μπόνι Μίλερ, η οποία έστειλε στην ημερίδα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με γενικόλογες αναφορές στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια.

Ενδιαφέροντα στοιχεία, ακούστηκαν και για τα προγράμματα μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, για τα οποία αναφέρθηκε ότι δε συνιστούν θεραπεία, οδηγούν στην ανάπτυξη ενός νέου τομέα παράνομου εμπορίου και μετατρέπουν τους χρήστες σε «βιορυθμιζόμενα ζόμπι»!

Σήμερα η πορεία του ΕΣΥΝ

Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και τα γραφεία του ΟΗΕ.

Στα Προπύλαια θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα, ώρα 6.30 και η Μονάδα Απεξάρτησης του «18 Ανω» με θέατρο δρόμου, μουσικά και ραδιοφωνικά δρώμενα.

Θα γίνουν ακόμα εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Ενίσχυση της απεξάρτησης

Την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συμβιβασμό με τα ναρκωτικά δηλώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει την υπόθεση του αγώνα κατά των ναρκωτικών στα χέρια του. Παράλληλα, καταγγέλλει και τη μέγιστη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων και των παραγόντων εκείνων που καλλιεργούν την ανάγκη διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και «μαλακά».

Αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (θεραπευτικές κοινότητες) το μαζικό και λαϊκό κίνημα γενικότερα, να συμβάλλει στη δημιουργία αναχωμάτων έτσι ώστε όλο και λιγότεροι νέοι να πέφτουν στους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών».

«Θέλουμε τοπικές αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «που θα ενισχύουν την απεξάρτηση των χρηστών, προβάλλοντας και στηρίζοντας το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων. Διεκδικώντας τη λειτουργία και οικονομική στήριξη από το κράτος τόσων θεραπευτικών μονάδων όσων είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία».

ΠΑΤΡΑ
Ανεργος ο ένας στους 2 χρήστες

Σήμερα οι εκδηλώσεις της «Γέφυρας»

Με κεντρικό σύνθημα «οι ουσίες δεν είναι ανίκητες» τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» θα διασχίσουν κολυμπώντας για πέμπτη συνεχή χρονιά, σήμερα τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο, χτίζοντας τη δικής τους γέφυρα ζωής. Παράλληλα, το Παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα - «η ζωή και η δράση αρνούνται όλα τα ναρκωτικά» - διοργανώνει στις 9 π.μ. στο μόλο του Αγίου Νικολάου λαμπαδηδρομία που θα καταλήξει στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, όπου θα ακολουθήσει στη συνέχεια συναυλία με ερασιτεχνικά σχήματα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» τόνισαν πως «ο κολυμβητικός διάπλους συμβολίζει την προσπάθειά μας να παραμείνουμε καθαροί στη ζωή».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα, το 47,1% των χρηστών δηλώνουν άνεργοι, το 16,6% εργάζονται περιστασιακά, ενώ μόνο το 18,6% εργάζεται σταθερά. Η πλειονότητα των χρηστών είναι από 15 - 29 χρονών.

ΚΕΘΕΑ
Να αναζητήσουμε τα αίτια

«Η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

«Ταυτόχρονα, συνεχίζει, αποτελεί για όλους μας, γονείς, παιδιά, ειδικούς, φορείς, ΜΜΕ, τοπικές κοινωνίες, πολιτεία, μια ευκαιρία, για να μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Μιλώντας για το πρόβλημα, είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε στη ζοφερή εικόνα της χρήσης, αλλά να προάγουμε ένα διάλογο που θα αναζητά τα αίτια του προβλήματος και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή του. Η κοινωνική αλληλεγγύη, η ενεργή στάση απέναντι στα κοινά, η συνεργασία και η επικοινωνία είναι οι σημαντικές προϋποθέσεις αυτής της προσπάθειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ