ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι συγκεντρώσεις

Σε αντίσταση στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό και να υπερασπίσουν δικαιώματα και ελευθερίες καλεί λαό και μαζικούς φορείς η «Δημοκρατική Συσπείρωση», τονίζοντας ότι παραβιάζεται ανοιχτά το κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Τα ΜΑΤ διαλύουν συγκέντρωση των κατοίκων Βριλησσίων που δε θέλουν σταθμό της ΔΕΗ αλλά πάρκο στο χώρο της ναυτικής βάσης

Eurokinissi

Τα ΜΑΤ διαλύουν συγκέντρωση των κατοίκων Βριλησσίων που δε θέλουν σταθμό της ΔΕΗ αλλά πάρκο στο χώρο της ναυτικής βάσης
Χτες στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τον ΕΟΤ, οι κάτοικοι του Οίτυλου Λακωνίας, που διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων Διρού, γεύτηκαν την ωμή αστυνομική βία των ΜΑΤ και γνώρισαν τι εστί χημικά αέρια. Πήραν σειρά από τους «αυθαίρετους» πρόσφυγες του Ασπρόπυργου, που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν για να μην τους γκρεμίσουν τα σπίτια. Οπως και οι κάτοικοι της Αν. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας και της Δυτ. Αττικής στην Αθήνας - Κορίνθου για τις χωματερές, ή οι αυτοί της Ηλιούπολης που δε θέλουν το ΚΥΤ της ΔΕΗ μέσα στα σπίτια και τα σχολεία, ή οι Βριλησσιώτες που επίσης διεκδικούν για πάρκο το χώρο της πρώην ναυτικής βάσης...

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που καταγράφτηκαν μόλις τους δύο τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις καταστολής, με κυβερνητική εντολή, επιτίθενται με σφοδρότητα ενάντια στους διαδηλωτές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων χημικών αερίων, αυτών των «εκσυγχρονισμένων» που δε συγκρίνονται με τίποτα με τα παλιά δακρυγόνα. Τα κρούσματα αυτά δεν είναι μεμονωμένα και τυχαία. Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί επιχειρούν να υποτάξουν με τη βία το λαό και γι' αυτό με το παραμικρό δείχνουν τα δόντια τους. Το σύστημα και η κυβέρνησή του θέλουν να δείξουν ότι όποιος αντιδρά και αντιστέκεται στην πολιτική τους, θα έχει την ίδια τύχη. Οτι δεν ανέχονται πλέον ούτε απλές συγκεντρώσεις, και γι' αυτό με την παραμικρή αφορμή, είτε και εντελώς απρόκλητα θα διαλύονται.

Διάλυση συγκέντρωσης κατοίκων Δυτ. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους

Eurokinissi

Διάλυση συγκέντρωσης κατοίκων Δυτ. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους
«Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν ανοιχτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και υπονομεύουν το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται δημόσια και να διεκδικούν τα αιτήματά τους», υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Επισημαίνει ότι «οι πρακτικές αυτές αποτελούν συνέχεια του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που συγκροτούν ο τρομονόμος, η συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο θεσμός του "αστυνομικού της γειτονιάς" κλπ.», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», αφού καταδικάζει την αστυνομική βία, τονίζει ακόμη ότι η πρακτική της απαγόρευσης των διαδηλώσεων με αστυνομική διαταγή και η χρήση απίστευτης βίας σε βάρος των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά απ' τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δικηγόροι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» θα επισκεφθούν τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, στις 10 π.μ. τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας και τον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, προκειμένου να τους θέσουν υπόψη τις σοβαρές αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν, με πρωτοφανή μάλιστα αγριότητα, σε βάρος των διαδηλωτών.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς να αντισταθούν στην αστυνομοκρατία και στον αυταρχισμό, να υπερασπίσουν με μαζικούς αγώνες τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και ελευθερίες.

ΜΑΤ επιτίθενται με σφοδρότητα στους «αυθαίρετους» του Ασπρόπυργου

Eurokinissi

ΜΑΤ επιτίθενται με σφοδρότητα στους «αυθαίρετους» του Ασπρόπυργου
Ο Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ» με μια οργισμένη ανακοίνωση καταλογίζει τις ευθύνες για τα προχθεσινά επεισόδια εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, στην πολιτική και υπηρεσιακή υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στους αστυνομικούς που έδρασαν κατά αυτό τον τρόπο, προχτές στον Ασπρόπυργο. Απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τους ξυλοδαρμούς, καθώς και τη δημόσια συγνώμη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη. «Δε θα αποδεχτούμε την απλή παραπομπή της υπόθεση σε ΕΔΕ και συνεπώς σε συγκάλυψη, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης», αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Αργώ».

Διατάχτηκε η συνήθης ΕΔΕ

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τα συγκεκριμένα επεισόδια, ώστε να «διενεργηθεί σε βάθος έρευνα». Πρόκειται για μια συνήθη τυπική διαδικασία, όπως έχει αποδειχτεί από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος. Γιατί προφανώς η ΕΔΕ δεν πρόκειται να στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση, που έχει δώσει την εντολή στην Αστυνομία να εμποδίζει τους διαδηλωτές με οποιονδήποτε τρόπο να κλείνουν δρόμους ή να «σπάνε» αυτό που ορίζεται κάθε φορά ως «κόκκινη γραμμή».

Πάντως, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παραδέχεται πως η συμπεριφορά «ορισμένων αστυνομικών ήταν ανάρμοστη» και υπόσχεται ότι... θα εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω απ' τις οποίες συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και... «θα αποδοθούν με αυστηρότητα ευθύνες στο βαθμό και όπου υπάρχουν». Μάλιστα στην ανακοίνωσή της προκλητικά δηλώνει ότι «τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, δε συνάδουν με το σύγχρονο πνεύμα της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι κατακριτέες απ' το σύνολο των αστυνομικών».

Νέα αδίστακτη και άγρια επίθεση ΜΑΤ σε διαδηλωτές

Θύματα οι κάτοικοι του Οιτύλου Λακωνίας, που διαμαρτύρονταν χτες έξω από την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» για το ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού

Την εξαιρετικά βίαιη επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν χθες και οι κάτοικοι του Οιτύλου Λακωνίας, που συγκεντρώθηκαν έξω από την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ ΑΕ) στην Αθήνα, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των σπηλαίων του Διρού!!! Οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί ηλικιωμένοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, ξυλοκοπήθηκαν άγρια και δέχτηκαν σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων χημικών αερίων, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!

Η συγκέντρωση των κατοίκων του Οιτύλου είχε οριστεί για τις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΤΑ ΑΕ, προκειμένου να αποτραπεί η κατάθεση προσφορών για την εκμετάλλευση από ιδιώτη του μοναδικού στον κόσμο, ανυπολόγιστης φυσικής αξίας σπηλαίου της Βλυχάδας στο Διρό.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συγκεντρωμένων - που έφτασαν από το Οίτυλο με πούλμαν - από την Κόρινθο τέθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία. Οταν έφτασαν στο προορισμό τους, αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδο της στοάς, που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στο συγκρότημα γραφείων όπου στεγάζεται και η ΕΤΑ ΑΕ, στην οδό Βουλής κοντά στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, Τ. Χωμενίδη. Την ίδια ώρα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Η Μάνη δεν πουλιέται», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν πανό που έγραφαν «Οχι στο ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού», «Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική μας κληρονομιά», «Τα σπήλαια δεν είναι ξενοδοχεία».

Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν χωρίς οίκτο. Στον προθάλαμο της ΕΤΑ ΑΕ, έξι ορόφους ψηλότερα, ο Τ. Χωμενίδης επέμενε, μιλώντας στην αντιπροσωπεία, ότι θα πάρει προσφορές για το ξεπούλημα των σπηλαίων. Στο πεζοδρόμιο, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να προχωρήσουν μέσα στη στοά για να φτάσουν στην είσοδο του συγκροτήματος γραφείων, στο οποίο βρίσκεται και η εταιρία. Αρχίζει τότε η χρήση των ροπάλων και στη συνέχεια οι διαδηλωτές «ψεκάζονται» με τα χημικά, που ίσως για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και τρεις ώρες αργότερα, όποιος διέσχιζε τη στοά αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με κάψιμο στα μάτια, αλλά και στο δέρμα του προσώπου, ενώ ανάλογο ήταν το πρόβλημα ακόμη και στο δρόμο!

Περίπου μία ώρα αργότερα, όταν η κατάσταση είχε ηρεμήσει, ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και τον Τ. Χωμενίδη. Ο δήμαρχος Οιτύλου Π. Ανδρεάκος και δημοτικοί σύμβουλοι, με την «πολύτιμη» συμβολή των βουλευτών της ΝΔ Α. Δαβάκη, Π. Σκανδαλάκη και Π. Μαντούβαλου, δέχτηκαν την κατάθεση προσφορών και το ξεπούλημα των σπηλαίων του Διρού, με την προϋπόθεση ότι οι προσφορές θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή, με πρόεδρο τον δήμαρχο και άλλα δύο μέλη της δημοτικής αρχής. Το αντάλλαγμα υποτίθεται ότι θα είναι η μεγάλη «επένδυση» από τον ιδιώτη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η χορήγηση στο δήμο του 12% του μισθώματος.

  • Η «Αγωνιστική Συνεργασία» του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ. Απαιτεί να σταματήσει το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, που ανήκει στον ελληνικό λαό και να επιστραφούν όλα τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στην ΕΤΑ ΑΕ.
Κυβέρνηση και οι «άνδρες» της έτοιμοι για όλα!

ΠΡΟΧΤΕΣ τους είδαμε, στην Εθνική Οδό, να σέρνουν σα σακί και να κλοτσούν σα σκυλί έναν ηλικιωμένο, ανήμπορο άνθρωπο, να κυνηγούν γυναίκες, να βρίζουν αισχρά και να δέρνουν άγρια όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Χτες, στην Αθήνα, επιτέθηκαν, με βιαιότητα, σε άλλους αθώους κι ανύποπτους πολίτες. Τούτοι εδώ που κάνουν σαν τρελοί, είναι αστυνομικοί.

ΔΕΝ κάνουν έτσι γιατί είναι υπό την επήρεια φαρμάκων, ή άλλων ουσιών. Δε συμπεριφέρονται σα λυσσασμένα σκυλιά γιατί είναι θυμωμένοι. Δε δρουν εν θερμώ. Εφαρμόζουν, κατά γράμμα, επιχειρησιακά σχέδια. Εκτελούν άνωθεν εντολές. Τον τελευταίο καιρό είναι όλο και πιο άγριοι, όλο και πιο βίαιοι. Με το παραμικρό σηκώνουν τα ρόπαλα κι ανοίγουν κεφάλια. Με το παραμικρό ρίχνουν τόνους χημικών, χωρίς να υπολογίζουν ότι κινδυνεύουν ζωές.

ΤΟ ΠΟΙΟΣ και γιατί μετατρέπει νέα παιδιά σε «τιμωρούς γερόντων» και «κυνηγούς γυναικόπαιδων», το ξέρουμε. Είναι οι κυβερνώντες που επιχειρούν να φτιάξουν μια «νέα Αστυνομία», ικανή και πανέτοιμη ν' ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Ν' ανταποκριθεί στην ανάγκη ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στην ανάγκη καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», αλλά και στην ανάγκη αναχαίτισης του λαϊκού κινήματος, που ξαναφαίνεται απειλητικό στον ορίζοντα. Μια «νέα Αστυνομία» που ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης».

ΠΟΙΟΙ ήταν οι εχθροί που οι «άνδρες» των ΜΑΤ στάλθηκαν να κατατροπώσουν, προχτές, στον Ασπρόπυργο; Δεν ήταν «αναρχικοί». Αν ήταν τέτοιοι, θα βλέπαμε ό,τι είδαμε στη Θεσσαλονίκη: «Μάχες» εκ του μακρόθεν, ώστε ο «εχθρός» να κάνει ανενόχλητος τη «δουλιά» του. Δεν ήταν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Στον Ασπρόπυργο ήταν γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ, που ήρθαν στην πατρίδα παρασυρμένοι από το νόστο. Εδώ ξόδεψαν ό,τι είχαν σε απόθεμα από την υλική, την πνευματική και ψυχική περιουσία τους, για να χτίσουν ένα φτωχόσπιστο. Αυτό το φτωχόσπιστο, όπου στέγασαν τα όνειρά τους, το ελληνικό κράτος θεωρεί αυθαίρετο και θέλει να το πάρει. Κι ας είναι το κράτος που τους κάλεσε εδώ και τους επέτρεψε να χτίσουν εκεί.

ΒΓΗΚΑΝ στο δρόμο για να βρουν το δίκιο τους. Και βρήκαν μπροστά τους το βάρβαρο πρόσωπο της εξουσίας. Το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο που βλέπουν όλοι όσοι θελήσουν να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους. Οι άνεργοι που ζητούν δουλιά κι οι εργάτες που διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα. Οι αγρότες που αντιδρούν στο ξεκλήρισμά τους και οι ΕΒΕ που παλεύουν για να μην βάλουν λουκέτο. Οι μαθητές που αγωνίζονται για μόρφωση, οι γέροντες που διαδηλώνουν για ανθρώπινες συντάξεις.

ΦΤΑΙΝΕ, λοιπόν, οι κυβερνώντες που φτιάχνουν μια Αστυνομία, εχθρό του λαού και διώκτη του φτωχού κι αδικημένου, σύμμαχου και προστάτη του πλούσιου και του ισχυρού. Ναι, αλλά αυτή είναι η δουλιά τους, αφού τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των ξένων δυναστών της Ελλάδας είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Ευθύνη έχει, όμως κι ο κάθε «μπάτσος» ξεχωριστά, που νομίζει πως αυτός είναι το κράτος και ο νόμος κι έχει το δικαίωμα να δέρνει πολίτες και να κάνει ό,τι γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό. Αυτά, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ