ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Μήνυμα ζωής και αγώνα

Για ζωή με ανθρωπιστικές αξίες και χωρίς ναρκωτικά διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
«Ούτε σκληρά, ούτε μαλακά - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Αυτό ήταν το μήνυμα ζωής και αγώνα, που έστειλαν δεκάδες νέοι χθες το απόγευμα από τα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, κάνοντας ξεκάθαρο: Τα νιάτα θέλουν όμορφη ζωή, χωρίς ουσίες και υποκατάστατα!

Για «μάχιμη και δημιουργική στάση ζωής, χωρίς ναρκωτικά. Με αξίες ανθρωπιστικές και οράματα» διαδήλωσαν με το δικό τους τρόπο τα παιδιά του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ», που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για να πραγματοποιήσουν τις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις τους.

«Η Παγκόσμια Μέρα βρίσκει τη χώρα μας μέσα σε ένα βαρύ κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Ενα κλίμα που δημιουργήθηκε έντεχνα και μεθοδευμένα. Εισάγουν παραπλανητικές, κοινωνικά επικίνδυνες και ύποπτες προτάσεις, όπως την ιδιωτική πρωτοβουλία στην απεξάρτηση, τη νομιμοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης και την απαράδεκτη προσπάθεια κατάργησης του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα και το ρόλο του ΚΕΘΕΑ», επισήμανε ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Και πρόσθεσε: «Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών με οποιοδήποτε τρόπο έχει σαν σκοπό να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων τα κοινωνικά αίτια που παράγουν, αναπαράγουν και συντηρούν το πρόβλημα της τοξικομανίας».

«Το ΕΣΥΝ υποστηρίζει και διεκδικεί για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης μια συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Η πρόληψη είναι το κυριότερο όπλο. Μόνη μας ελπίδα είναι η δημιουργία ενός αντίπαλου δέους όπου θα συγκροτηθεί μόνο μέσα από τη συσπείρωση και τον καθημερινό αγώνα μας για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση», κατέληξε ο Ν. Μπουντούρογλου.

Το αίτημα για δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα ενισχύει τις αντιστάσεις της νεολαίας, θα στηρίζει τα «στεγνά» προγράμματα και θα φροντίζει για την κοινωνική επανένταξη, υπογράμμισε η Τασία Λουδάρου, εκ μέρους της ΟΓΕ. «Οι επιταγές της ΕΕ έχουν χαρίσει στο λαό μας κι ιδιαίτερα στις γυναίκες μια ζωή πλούσια σε υποκατάστατα. Υποκατάστατα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τη μάστιγα των ναρκωτικών. Υποκατάστατα παντού. Και η πρόληψη; Δε χωράει στον κρατικό προϋπολογισμό γιατί κοστίζει», επισήμανε.

Στην ανάγκη να κινητοποιηθεί «η πολιτεία με στόχο την πραγματική απεξάρτηση και απελευθέρωση των παιδιών μας», αναφέρθηκε ο Χρήστος Παύλου, εκ μέρους του Συλλόγου Αντιμετώπισης Τοξικοεξάρτησης. «Αγωνιζόμαστε, είπε, για μια νεολαία χωρίς ναρκωτικά. Για μια νεολαία με οράματα, ιδανικά. Μα πάνω απ' όλα για μια νεολαία που θα αγαπάει και θα χαίρεται τη ζωή».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία του ΕΣΥΝ με δεκάδες νέους να στέλνουν το μήνυμα: «ΟΧΙ υποκατάστατα και υποταγή, τα νιάτα θέλουν όμορφη ζωή». Η πορεία φτάνει στη Βουλή και οι διαδηλωτές φωνάζουν ακόμη πιο δυνατά: «Σημίτη, Στεφανή ακούστε το καλά. Τα υποκατάστατα είναι ναρκωτικά».

Λίγο πιο κάτω, εκεί όπου πέρυσι κρατώντας το πανό του ΕΣΥΝ, «έφυγε» ο Γιώργος Μωραΐτης, υπεύθυνος του Τμήματος Μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι συναγωνιστές του άφησαν λίγα λουλούδια. «Τον γνωρίσαμε στην καθημερινή μας πάλη για την πρόληψη. Ηταν πάντα κοντά μας. Τα γραπτά του όμως, μας επιτρέπουν να πούμε ότι δε μας άφησε ορφανούς. Είναι και σήμερα και πάντα στο πλευρό μας», είπε ο Γιώργος Παπαντωνίου, μέλος του ΕΣΥΝ.

Λαμπαδηδρομία στην Πάτρα

Το Παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ με κεντρικό σύνθημα «η ζωή και η δράση αρνούνται όλα τα ναρκωτικά», διοργάνωσε χτες το βράδυ λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε από το Μόλο του Αγίου Νικολάου και κατέληξε στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, όπου ακολούθησε συναυλία με ερασιτεχνικά σχήματα.

  • Μήνυμα για καθαρή ζωή, μακριά από τις εξαρτήσεις των ναρκωτικών έστειλαν περισσότερα από 40 άτομα της θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» στην Πάτρα, που για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά χθες - Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών - διέσχισαν κολυμπώντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο, χτίζοντας τη δική τους γέφυρα ζωής.
Από ράκη πρωταθλητές

Δυο εκπαιδευτικοί του Θεραπευτικού Προγράμματος «Ιθάκη» περιγράφουν τις επιτυχίες των αθλητών της Κοινότητας

Τα παιδιά και το προσωπικό της «Ιθάκης» για τα μετάλλια
Τα παιδιά και το προσωπικό της «Ιθάκης» για τα μετάλλια
Ο Χρήστος Γρεβενάρης και ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης είναι εκπαιδευτικοί στο θεραπευτικό πρόγραμμα της «Ιθάκης» και με επιστολή τους στο «Ρ» παρουσιάζουν την προσφορά των «στεγνών προγραμμάτων στη ζωή». Φέτος, η «Ιθάκη» συμπλήρωσε 20 συνεχούς προσπάθειας για την απεξάρτηση.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Μόλις πρόσφατα είχαμε και νέα εξέλιξη στο μέτωπο των ναρκωτικών. Πριν λίγες μέρες διέρρευσε επιμέρους τροπολογία σε νομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο αφορά στην κατάργηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η παραπάνω τροπολογία αναφέρεται στο διορισμό δύο επιπλέον μελών του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), από το πουργείο Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα γίνεται πλέον η αναγνώριση - συγκρότηση του ΔΣ από το υπουργείο Υγείας.

Βέβαια, προχτές, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δήλωσε ότι θα επαναδιατυπώσει την «περιβόητη τροπολογία». Μένει, όμως, να αποδείξει στην πράξη ότι δε θα καταργήσει το εκλεγμένο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ότι δε θα το συγκροτεί ο ίδιος σε σώμα και ότι δε θα επιτρέψει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον προσανατολισμό του ΚΕΘΕΑ.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Παλιότερα είχαν συστηματικά αγνοηθεί οι φορείς των στεγνών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών (βλ. πριν από μερικούς μήνες συνέδριο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, στο οποίο δε συμμετείχαν φορείς που χρόνια αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά μόνο ο κυβερνητικός ΟΚΑΝΑ). Είναι γνωστός, επίσης, ο προσανατολισμός του συγκεκριμένου οργανισμού, του οποίου βασικός στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η συντήρηση και διαχείρισή του. Τα αμφισβητούμενης αξίας προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων π.χ. μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αλλά αντίθετα το διαιωνίζουν. Ο παραπάνω προσανατολισμός δεν είναι άσχετος και με το συνολικότερο προσανατολισμό που έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πολιτικές, που έχουν στόχο τη συντήρηση της βλάβης και όχι τη ριζική αντιμετώπιση - λύση.

Ετσι, λοιπόν, η παραπάνω τροπολογία πέρα από την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ έχει ως στόχο την αλλαγή του προσανατολισμού του συγκεκριμένου φορέα, έτσι ώστε δίπλα στα στεγνά προγράμματα να υπάρχουν και τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης. Επιχειρείται, δηλαδή, μια άλωση από τα μέσα των φορέων ή των τελευταίων αντιστάσεων που παλεύουν ενάντια στις θεωρίες της ναρκοϋποταγής και της ναρκω-κουλτούρας. Η συγκεκριμένη, επίσης, κίνηση έχει στόχο να εκφυλίσει στα μάτια της κοινής γνώμης το χαρακτήρα, την αποτελεσματικότητα και την πάλη του συγκεκριμένου φορέα, ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Οπως αναφέραμε παραπάνω, τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, χρόνια τώρα, έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους και αυτή έχει βάλει στο στόχαστρό της η κυβέρνηση.

Η φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων είναι ο συνεχής αγώνας για απεξάρτηση, για μια ζωή χωρίς ουσίες ελεύθερη από τα ναρκωτικά. Αυτό το συνεχή αγώνα δίνουν με μεγάλη επιτυχία τα μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων μέσα από τη δράση τους, στη μάθηση, στον αθλητισμό και στην καλλιτεχνική έκφραση. Πρόσφατα, στον τομέα της εκπαίδευσης, τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη» που είχαν παρακολουθήσει τις τάξεις του Εναλλακτικού Μεταβατικού Σχολείου, συμμετείχαν και στις Πανελλαδικές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές και αθλήτριες της «Ιθάκης», που συμμετέχουν στο άθλημα του judo, αν και καταπονημένοι από τη χρόνια χρήση των ουσιών και χωρίς προηγούμενες κινητικές εμπειρίες πάνω στο άθλημα, καταφέρνουν να συμμετέχουν ισότιμα με κορυφαίους αθλητές σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και μάλιστα να σημειώνουν νίκες, πετυχαίνοντας διακρίσεις που λίγο απέχουν από τις πρώτες θέσεις. Επίσης, λίγο καιρό πριν συγκεκριμένα στις 14.6.2003 στο ομαδικό κύπελλο Ελλάδος Judo Masao lizima δύο αθλήτριες που συμμετείχαν με το Εθνικό Κλιμάκιο Κεντρικής Ελλάδος κατέκτησαν από ένα ασημένιο μετάλλιο. Ενώ στους άντρες, η ομάδα πάλεψε για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Στο προηγούμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών η αθλήτρια της «Ιθάκης», που συμμετείχε για πρώτη φορά, κατέκτησε την πέμπτη θέση. Ακόμη, η ομάδα ποδοσφαίρου της «Ιθάκης» συμμετείχε σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεραπευτικών Κοινοτήτων και κατέκτησε την 3η θέση.

Αυτή είναι η συμβολή των στεγνών προγραμμάτων στη ζωή. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι σε πρόσφατη συνάντηση των αρμόδιων φορέων με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών το ΚΕΘΕΑ ήταν ο μόνος φορέας που είχε υλοποιήσει όλους τους στόχους που του είχαν τεθεί. Δόθηκαν γι' αυτό το λόγο και συγχαρητήρια. Τον αγώνα, λοιπόν, των μελών των Θεραπευτικών Κοινοτήτων για ζωή επιχειρεί να ακυρώσει η συγκεκριμένη διάταξη που προωθεί τα προγράμματα μεθαδόνης, τα οποία καθιερώνουν την εξάρτηση ως τρόπο ζωής και επιβάλλουν τη ναρκω-κουλτούρα. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις λειτουργίας προγραμμάτων χορήγησης μεθαδόνης γίνεται παράλληλα χρήση ναρκωτικών.

Η υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι κρίσιμης πολιτικής σημασίας ζήτημα μια και το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να αποσυρθεί και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, να παλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά συνέπεια, πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούν σ' αυτό το ζήτημα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΧΑΝΙΑ
Να δημιουργηθεί κέντρο απεξάρτησης

Σε 3.000 υπολογίζονται οι χρήστες

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην πόλη των Χανίων, που με βάση στοιχεία της Αστυνομίας υπολογίζονται γύρω στις 3.000.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στα Χανιά, Γιάννης Σιφοδασκαλάκης, κάλεσε τον χανιώτικο λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής. Απευθυνόμενος ειδικότερα στους φορείς, τους κάλεσε να συμβάλουν στη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης στην πόλη των Χανίων.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σιφοδασκαλάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η χορήγηση υποκαταστάτων ως μέσων γενικής θεραπευτικής αγωγής των τοξικομανών και ζήτησε να καθιερωθεί σύστημα θεραπείας με στεγνά προγράμματα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Επίσης ζήτησε να θεσμοθετηθεί στρατηγικό σχέδιο πρωτογενούς πρόληψης των ναρκωτικών σε πανελλήνιο επίπεδο και να προχωρήσει η υλοποίησή του για κάθε νομό της χώρας με την εξασφάλιση των ηθικών, κοινωνικών και οικονομικών προϋποθέσεων που θα κάνουν δυνατή και αποτελεσματική την εφαρμογή του.

Παρέμβαση έκανε και το μέλος του Παραρτήματος ΕΣΥΝ, Ευτύχης Παλλήκαρης, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά βήματα στο ζήτημα της πρόληψης ξεκινώντας μέσα από τα σχολεία, καθώς και τις συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών.

Προφυλακίστηκε ο Γρ. Μιχαλόπουλος

Στη φυλακή οδηγήθηκε χθες, μετά από τρίωρη απολογία στον ανακριτή Νικόλαο Μίλιο, ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση κατά συρροή τετελεσμένη και απόπειρα απάτης κατά συρροή, σε βαθμό κακουργήματος. Ο Γρ. Μιχαλόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, πρότεινε στον ανακριτή την εξέταση δύο μαρτύρων υπεράσπισης και κατέθεσε υπόμνημα 40 σελίδων. Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τον περασμένο Φλεβάρη, μετά από καταγγελίες επιχειρηματιών και του μητροπολίτη Ζακύνθου.

Δεν ορίζεται εφέτης - ανακριτής για Κόκκαλη

Απορρίφθηκε χτες με συντριπτική πλειοψηφία 115 ψήφων έναντι 67 από την Ολομέλεια Εφετών, το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη για ορισμό εφέτη-ανακριτή που θα εξετάσει την υπόθεση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Να σημειωθεί ότι πολύ σπάνια αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απορρίπτεται με τέτοια πλειοψηφία.

Ο προϊστάμενος του Εφετείου Χαρίδημος Παπαδάκης εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος, υποστήριξε ότι αφού ο ανακριτής που έχει χειριστεί την υπόθεση έχει ήδη προτείνει να κλείσει διαπιστώνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις επιβεβαίωσης των κατηγοριών σε βάρος του Σ. Κόκκαλη, ο φάκελος δεν μπορεί να ξανανοίξει. Την άποψη αυτή δέχτηκαν 115 Εφέτες. Από τους μειοψηφίσαντες οι 62 πρότειναν να μη ληφθεί απόφαση και το θέμα να μείνει σε εκκρεμότητα και μόνο 5 τάχτηκαν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η απόφαση της Ολομέλειας Εφετών είναι αμετάκλητη.

  • Οσον αφορά το θέμα της πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία απέρριψε τη σχετική παραγγελία του Ε. Κρουσταλάκη για ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή ο οποίος θα εξετάσει τον τρόπο που η πρωτοδίκης χειρίστηκε τη δικογραφία με τις μετοχές- φούσκες. Οι εφέτες έκριναν ότι την ανάκριση πρέπει να αναλάβει πρωτοδίκης και όχι εφέτης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ