ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης τεσσάρων κατηγορουμένων

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Π. Τσελέντη, Θ. Ψαραδέλλη, Κ. Καρατσώλη και Χρ. Ξηρού, εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα της δίκης της «17 Ν» στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Υπέρ του Π. Τσελέντη κατέθεσαν ο εκδότης Γιώργος Κουρής, η σύζυγος του κατηγορουμένου Αλεξάνδρα Δάφνη - Τσελέντη, καθώς και οι Αγγελος Λευκαδίτης, Ανδρέας Πεταλάς, Αλέξανδρος Ευγενίας, Μηνάς Τσελέντης και η Χριστίνα Χριστίδου.

Ο εκδότης Γ. Κουρής χαρακτήρισε την οικογένεια του κατηγορούμενου υπόδειγμα στην Κεφαλονιά και πρόσθεσε: «Αν ήμουν δικαστής, θα του έδινα μία ευκαιρία. Διότι σας επαναλαμβάνω, ξέρω την οικογένεια. Ξέρω τον άνθρωπο και πιστεύω πως έκανε ένα λάθος». Αναφερόμενος στη «17 Ν», χαρακτήρισε τα μέλη της κορόιδα, γιατί, όπως είπε, δε γίνεται τίποτα με τα όπλα. Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε: «Εάν αυτά που έκαναν τα μέλη της "17 Ν" τα είχαν κάνει 3-4 χρόνια προηγουμένως, επί χούντας, ο κ. Κουφοντίνας ίσως ήταν υπουργός Τύπου, στη θέση του κ. Πρωτόπαππα».

Η σύζυγος του Π. Τσελέντη, Αλεξάνδρα Δάφνη - Τσελέντη, παρουσίασε τον κατηγορούμενο ως άνθρωπο σοβαρό και κοινωνικά ευαίσθητο, που έχει συναίσθηση των ευθυνών του και τις αναλαμβάνει. Στην κοινωνική του ευαισθησία απέδωσε την ένταξή του στη «17 Ν» και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το αδιέξοδο και αποχώρησε, ενώ τώρα έχει μετανιώσει για όλα.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες παρουσίασαν τον κατηγορούμενο ως καλό και αξιόλογο άνθρωπο, που έκανε ένα λάθος και έμπλεξε.

Υπέρ του Θ. Ψαραδέλλη, κατέθεσαν ο καθηγητής της Παντείου Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο δημοσιογράφος Χαρ. Γεωργούλας, ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιάννης Φελέκης και από την οικογένεια του κατηγορούμενου η σύζυγός του Νάντια, η κόρη του Μαριάνα και η αδελφή του Ελένη. Οι μάρτυρες υποστήριξαν πως η πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση του Θ. Ψαραδέλλη, αλλά και η ιστορία του ήταν ασύμβατες με τη «17 Ν».

Τον Κώστα Καρατσώλη υπερασπίστηκαν η Μαρία Σαμοθράκη, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και ο Περικλής Μήτσης, συνάδελφοί του, όταν ο κατηγορούμενος δούλευε ως τυπογράφος. Ολοι οι μάρτυρες τόνισαν ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Κ. Καρατσώλης είχε σχέση με τη «17 Ν».

Τέλος, για τον Χρ. Ξηρό κατέθεσε ο ποτοποιός Λεωνίδας Πυρούδης, που ζει στην Ικαρία. Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη ότι ο Χρ. Ξηρός δεν είναι άνθρωπος που θα μπορούσε να σηκώσει όπλο και να σκοτώσει άλλον άνθρωπο.

Στην αρχή της διαδικασίας, το λόγο πήρε ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος μίλησε για μάρτυρες από «πιστολάδες έως ανιστόρητους προς το επαναστατικό κίνημα που καταθέτουν στο δικαστήριο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αμφισβητήσει την αξία επικριτικών σχολίων προς τη «17 Ν». Επίσης, πρόσθεσε πως στο εδώλιο κάθονται και άνθρωποι, που είναι, όπως είπε, αθώοι, εννοώντας ότι δεν έχουν σχέση με την οργάνωση και τη δράση της.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καθυστερεί το πρόγραμμα της σχολικής στέγης

Μέσα στα τρία χρόνια από το εξαετές πρόγραμμα σχολικής στέγης (2000-2006) για το Νομό Θεσσαλονίκης, μόνο το 10% των κονδυλίων έχουν διατεθεί, δηλαδή από τα 70 δισ. χρηματοδότηση του προγράμματος που προβλέπονταν, τα 7 δισ.έχουν δοθεί και αυτά όμως δεν έχουν απορροφηθεί!

Αυτό κατήγγειλαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ Μιχ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είχε και το πρόγραμμα της Σχολικής Στέγης έτους 2003. Οπως τόνισαν η κυβέρνηση παρ' όλο που διακήρυξε ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια, στην πραγματικότητα προσπαθεί να αποσείσει τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες που επί μια 20ετία εμπαίζει το λαό της Θεσσαλονίκης με ανέξοδες υποσχέσεις και επικοινωνιακά τρικ.

«Πιστεύουμε ότι η ΝΑ πρέπει να διατηρήσει την αποκλειστική ευθύνη για τη σχολική στέγη. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και δημοπρατήσεις. Ας χορηγήσει τα αναγκαία κονδύλια για να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος. Θα δοκιμαστεί η ετοιμότητα και ικανότητα της νέας διοίκησης της Νομαρχίας στο συγκεκριμένο πρόβλημα, η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι ούτε η ετοιμότητα στην εκπόνηση των μελετών ούτε οι καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης για τη λειψή χρηματοδότηση, θα της εξασφαλίσουν άλλοθι. Θα κριθεί από την ικανότητα να συνεγείρει, να συσπειρώσει όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και ευρύτερα το λαό της Θεσσαλονίκης στην αγωνιστική διεκδίκηση και τη λύση του προβλήματος. Καμιά αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ότι το υπουργείο Παιδείας, η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να εντάσσουν και το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δικομματικό παιχνίδι των εντυπώσεων και των εκλογικών σκοπιμοτήτων», υπογράμμισαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ.

Από την πλευρά τους οι παριστάμενοι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι της ΤΑ και των συλλόγων γονέων μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να αγοραστούν τα απαραίτητα. Πρόσθεσαν ότι «χάνονται» συνεχώς οικόπεδα καθώς αλλεπάλληλες είναι οι δικαστικές αποφάσεις για αποχαρακτηρισμό οικοπέδων για σχολική στέγη. Ζήτησαν ακόμη να αντικατασταθούν άμεσα τα προκατασκευασμένα σχολεία και να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις σχολικών μονάδων.

  • Στην αρχή της συνεδρίασης του ΝΣΘ, τιμήθηκε για την εν γένει κοινωνική του προσφορά, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Γιάννης Μπουτάρης.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαζικοί φορείς κατά ιδιωτικοποιήσεων

Σε μία μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Κέρκυρας το βράδυ της Τετάρτης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων που προωθεί η διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δήμου Κέρκυρας (ΑΝΕΔΚ) συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, αποτελούμενη από εκπροσώπους 16 μαζικών φορέων. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν τα προεδρεία των φορέων αυτών, ανάμεσά τους και το Σωματείο των Εργαζομένων στην ΑΝΕΔΚ.

Η Επιτροπή θα καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων να πάρει τις ευθύνες του και να συζητήσει την από εδώ και πέρα πορεία της ΑΝΕΔΚ. Επίσης να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους εργαζόμενους της ΑΝΕΔΚ και να αγωνιστεί για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και να παραμείνουν οι εκμεταλλεύσεις του Βίδου (νησάκι που βρίσκεται στο λιμάνι της Κέρκυρας) στα χέρια των δημοτών.

Σε σχετικό ψήφισμα της σύσκεψης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων του Βίδου εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική εκποίησης των εκμεταλλεύσεων της ΑΝΕΔΚ που διαπνέεται από την αντίληψη αλλαγής χρήσης των δημόσιων χώρων. Ωστόσω, προστίθεται, έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού αρχίζει να χρησιμοποιείται από τον ιδιώτη Φωκά σα συμπληρωματικός χώρος του ξενοδοχείου «Corfu Palace» (ιδιοκτησία του ίδιου). Ενώ τονίζεται ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποκλειστούν τα λαϊκά στρώματα από το συγκεκριμένο χώρο.

«Βούτηξαν» στο κενό για να αποφύγουν τη σύλληψη!

Μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε τελειώσει αλλιώς και όχι να στοίχιζε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους - μπορεί και σε έναν ακόμα, που χαροπαλεύει σε νοσοκομείο της Αθήνας - συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο ξενοδοχείο «Σερραίον», της οδού Σοφοκλέους.

Συγκεκριμένα, στην Αστυνομία - όπως ανακοίνωσε η ίδια - έφτασαν πληροφορίες για σημαντική διακίνηση ηρωίνης στο εν λόγω ξενοδοχείο. Ενας αστυνομικός απ' το Τμήμα Ομονοίας και δύο ειδικοί φρουροί έφτασαν στο δωμάτιο 7, του 2ου ορόφου του ξενοδοχείου, και πραγματοποίησαν έφοδο στο προαναφερόμενο δωμάτιο. Πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις νεαροί Ιρακινοί, που βρίσκονταν μέσα, πανικοβλήθηκαν και προσπάθησαν να διαφύγουν απ' το μοναδικό παράθυρο του δωματίου, που «έβλεπε» στον ακάλυπτο χώρο. Το ύψος, ωστόσο, ήταν μεγαλύτερο των 10 μέτρων, με αποτέλεσμα ο 20χρονος Μ. Η. να χάσει επί τόπου τη ζωή του. Ο δεύτερος Ιρακινός, ο 22χρονος Μ. Α., υπέκυψε λίγο αργότερα, ενώ ο 21χρονος Σ. Α. νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι τρεις Ιρακινοί είχαν στην κατοχή τους 75 γραμμάρια ηρωίνης. Στο δωμάτιο όπου έγινε ο έλεγχος, βρέθηκε επίσης μια ζυγαριά ακριβείας και σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ