ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπλοκάρουμε την ακρίβεια

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή το αίτημα της ΔΕΗ για αυξήσεις 4% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και άλλα παρόμοια αιτήματα

Στην ενίσχυση του ΚΚΕ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, ώστε οι λαϊκές δυνάμεις να μπλοκάρουν την ακρίβεια, να χαράξουν μια νικηφόρα πορεία του λαού, όπου ο τομέας της ενέργειας να γίνει λαϊκή περιουσία, καλεί τον ελληνικό λαό η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Με αφορμή το αίτημα της ΔΕΗ να επιβάλει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού κατά 4%, καθώς και άλλα αιτήματα για ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η ΚΟΑ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές επιβάλλονται με στόχο την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και σε όλα τα είδη οικιακής κατανάλωσης θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Οι φετινές αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων πλήττουν σοβαρά το λαϊκό καταναλωτή, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Οι αυξήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των κερδών της ΔΕΗ, τα οποία, μόνο για το πρώτο τρίμηνου του 2003, ανήλθαν στα 104 εκατομμύρια δραχμές, αυξημένα κατά 52,3%.

Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ - υπογραμμίζει η ΚΟΑ - βάζουν αυξήσεις στη λαϊκή κατανάλωση και πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους στα μεγάλα μονοπώλια π.χ. ΠΕΣΙΝΕ. Ετσι επιβάλλουν στον ελληνικό λαό τσουχτερές αυξήσεις, πριμοδοτώντας μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τα κέρδη της ΔΕΗ τα καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι, ενώ την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της ΔΕΗ προς τον ελληνικό λαό χειροτερεύουν, οι συχνές βλάβες λόγω έλλειψης συντήρησης των δικτύων, οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης υλικών και οι κακοτεχνίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Τα προβλήματα αυτά θα οξύνονται όσο προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ και στηρίζει ανοιχτά η ΝΔ».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει ότι «το κύριο σήμερα είναι να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συμβιβασμένων κομμάτων με την ΕΕ. Τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στις εκλογές όποτε και να γίνουν».

BIOMHXANIEΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Μποναμάδες για τα «αφεντικά», φιλοδώρημα για τους εργαζόμενους

Προνόμια και ευνοϊκές ρυθμίσεις με τη σέσουλα μοιράζει τελικά στους μεγαλοβιομηχάνους της κομπόστας στην Πέλλα και την Ημαθία η κυβέρνηση, αφήνοντας τους μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα της μεταποίησης να κρέμονται από ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα και επιδόματα - φιλοδωρήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Ετσι, οι επιχειρήσεις παραγωγής κομπόστας, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εξασφαλίζουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, αφού προβλέπεται η ρύθμιση των τραπεζικών τους χρεών, την ίδια στιγμή που για το μόνιμο προσωπικό, ο δρόμος της επιβίωσης περνάει μέσα από τη γνωστή συνταγή των επιδοτούμενων προγραμμάτων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η προοπτική είναι ακόμα χειρότερη για το εποχιακό προσωπικό στον τομέα της μεταποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει μέσα στις επόμενες μέρες να καθορίσει το ποσό του επιδόματος για τους εποχιακούς υπαλλήλους, ενώ η ανακοίνωση των προϋποθέσεων για τους δικαιούχους θα γίνει το Σεπτέμβρη. Παρατείνεται έτσι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά στην Πέλλα και την Ημαθία, καθώς δεν προβλέπεται άμεσα η οικονομική τους ανακούφιση. Την ίδια στιγμή, καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει για το αν θα τους καταβληθεί το ταμείο ανεργίας για τη χρονιά που έρχεται καθώς και για το ποιοι τελικά θα καταφέρουν να πάρουν το επίδομα, με δεδομένη την «αποψίλωση» των δικαιούχων που από την αρχή φάνηκε ότι επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Νάουσας, Βέροιας, Εδεσσας και Γιαννιτσών, ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χ. Τρεμπελής κατέθεσε πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δυο νομούς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει άμεσα ικανοποιητικά μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των μόνιμων και εποχιακών εργαζομένων στη μεταποίηση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους προέδρους των υπολοίπων εργατικών κέντρων, οι οποίοι επέλεξαν να βάλουν πλάτες στην κυβέρνηση ώστε να περάσει ανώδυνα τα μέτρα - κοροϊδία που ετοιμάζει για τους εργαζόμενους της περιοχής.

Την Τετάρτη εξάλλου, νέα ξαφνική χαλαζόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε κεράσια και καπνά στα βόρεια της Εδεσσας και στην περιοχή της Αριδαίας. Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει μέχρι στιγμής εκτιμηθεί.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Δρομολογείται το ξεπούλημα

Στα σκαριά βρίσκεται η μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καθαρά τραπεζικό οργανισμό και η παράδοσή του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στους τραπεζίτες. Στο πλαίσιο αυτό η Bank of America (που με το αζημίωτο παίζει το ρόλο του ανεξάρτητου συμβουλάτορα) παρέδωσε χτες στην Τράπεζα Αττικής το κατά παραγγελία πόρισμα που αφορά μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα συγχώνευσής της με το ΤΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής η μελέτη αυτή «θα αποτελέσει τη βάση για την επιλογή της στρατηγικής, η οποία θα κριθεί πιο επωφελής για την τράπεζα και τους μετόχους της». Σήμερα το ΤΤ (που ανήκει ολοκληρωτικά στο Ελληνικό Δημόσιο) κατέχει το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, στην οποία μετέχουν το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ με 41,2% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 18,8%.

Στάση εργασίας στον ΕΟΤ

Συνεχίζουν τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 11 το πρωί. Χτες πραγματοποίησαν την πρώτη στάση από τις 11 το πρωί μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

Από το πλαίσιο διεκδικήσεων (θέματα που έχουν να κάνουν με το νέο κτίριο του Οργανισμού και το ζήτημα της χορήγησης δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού σε όλους τους υπάλληλους), απουσιάζουν ωστόσο ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων, τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του ΕΟΤ και την πολιτική που εφαρμόζει κατ' εντολή της κυβέρνησης.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Χρεώνουν τον «κούκο για αηδόνι»

«Χέρι» στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζόμενων νοικοκυριών της χώρας επιχειρούν να βάλουν οι διάφορες τράπεζες, οι οποίες σε αυτή τη φάση εκμεταλλεύονται και την κατάργηση του πλαφόν που υπήρχε στα καταναλωτικά δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank (όμιλος Λάτση) ανακοίνωσε χτες την «προσφορά» μιας... «νέας γενιάς καταναλωτικών δανείων», τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους επιτρέπουν στους πελάτες τους να «αντλούν όσα κεφάλαια χρειάζονται και όταν τα χρειάζονται».

Η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας που στάλθηκε στον Τύπο ακροβατεί ανάμεσα σε διάφορα τέτοια τεχνάσματα και μεγαλοστομίες. Για παράδειγμα ότι μπορεί να επιλέξει τη συχνότητα αποπλωρωμής και το ύψος των δόσεων. «Παραλείπουν» όμως να αναφέρουν το παραμικρό για το ύψος των επιτοκίων που χρεώνουν. «Παράλειψη» που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Οπως πληροφορηθήκαμε από αναγνώστη μας, τα δάνεια μέχρι τα 3.000 ευρώ χρεώνονται με 12,75%. Από κει και πέρα και προκειμένου να βάλουν στο χέρι τους δανειολήπτες χρεώνουν με 11% (1,75 μονάδα χαμηλότερα) τα ποσά από 3.000 μέχρι 6.000 ευρώ. Και μιλάμε βέβαια για τα συμβατικά επιτόκια. Γιατί αν κάποιος επειδή δυσκολεύεται, ή για άλλο λόγο, επιλέξει να πληρώνει κάθε δίμηνο ή τρίμηνο και να μειώσει τις δόσεις τότε θα πληρώσει τον κούκο για αηδόνι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ