ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και πάλι «εκκαθαρίζουν» οι κατοχικές δυνάμεις

Με το δάκτυλό στη σκανδάλη

Associated Press

Με το δάκτυλό στη σκανδάλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αυτή τη φορά σε περιοχές ανάμεσα στη Βαγδάτη και τη Σαμάρα, άρχισαν, από την Κυριακή το πρωί, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να καταστείλουν «τον πυρήνα» των αντιστασιακών επιθέσεων που εκτιμούν ότι βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μέσα σε ένα 48ωρο έχουν γίνει περισσότερες από 20 επιδρομές και έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 άτομα, χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί ο αριθμός αυτός, αλλά ούτε και οι ακριβείς τοποθεσίες των επιδρομών.

Αμερικανοί επιτελείς άφηναν να εννοηθεί ότι αυτός ο νέος γύρος εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, που διατείνονται ότι τους έχει αποφέρει σειρά «πολύτιμων και αποκαλυπτικών στρατιωτικών εγγράφων», μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. Ασχέτως αν είναι αληθινά ή όχι αυτά τα στοιχεία, ο Κόλιν Πάουελ επέμενε, χτες, ότι οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις δεν είναι συντονισμένες και πραγματοποιούνται από απομεινάρια του καθεστώτος.

Ανάλογους ισχυρισμούς διατύπωσε και ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «λαϊκή δυσαρέσκεια για τα αμερικανικά στρατεύματα» και καταλήγοντας ότι «πολύ σύντομα θα εντοπιστεί ο Σαντάμ, ζωντανός ή νεκρός». Χτες, όμως, ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ, ο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, επικεφαλής του ιερού οίκου της Χάουζα της Νατζάφ, εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα -φάτουα- με το οποίο αποκαλεί ανεπίτρεπτο το ενδεχόμενο να διοριστεί από τον Μπρέμερ συμβούλιο διακυβέρνησης της χώρας που θα επεξεργαστεί και το νέο σύνταγμα. Η κίνηση επιβεβαιώνει ότι μετά το σουνιτικό και ο σιιτικός πληθυσμός αρχίζει να εξοργίζεται.

Τα παιδικά μάτια παρατηρούν το στρατό κατοχής, που κάνει μπλόκο στη γειτονιά τους

Associated Press

Τα παιδικά μάτια παρατηρούν το στρατό κατοχής, που κάνει μπλόκο στη γειτονιά τους
Παρ' όλα αυτά, οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Σάββατο, βρέθηκαν νεκροί οι 2 Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν στην περιοχή Μπαλάντ, ενώ στη Βαγδάτη μετά από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον αυτοκινητοπομπής σκοτώθηκε 1 και τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Την Κυριακή, επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα, στόχος έγινε άλλη μια αυτοκινητοπομπή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Την ίδια ώρα, ρουκέτες εκτοξεύονταν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο κέντρο της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας «ενσωματωμένος» δημοσιογράφος του NBC και να σκοτωθούν, από ατύχημα, 3 Ιρακινοί που επέβαιναν σε όχημα που ακολουθούσε.

Τέλος, χτες, οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τις μαρτυρίες κατοίκων της Χαντίθα, 240 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με τις οποίες ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, το Σάββατο, σε αποθήκη πυρομαχικών έξω από την πόλη, όπου σκοτώθηκαν 30 Ιρακινοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «πλιατσικολόγοι».

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκδημοκρατισμός» με βασανιστήρια

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας με τα 106 κόκκινα φέρετρα, στα χέρια των συναγωνιστών και των συγγενών όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων για τα «λευκά κελιά», εξελίχθηκε σε επίδειξη δύναμης και βίας των αστυνομικών αρχών.

Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αγκυρα ήταν σφοδρότατη, όπως και στην Κωνσταντινούπολη και στη Σαμψούντα. Τουλάχιστον 28 οι συλληφθέντες μόνον από τις δύο διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Σαμψούντα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Η απεργία πείνας συνεχίζεται, σύμφωνα με τουρκικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα «λευκά κελιά» παραμένουν, καθώς και η αστυνομική βία, αλλά και τα βασανιστήρια, όπως στην περίπτωση της Γκιουλνταχάρ Γκιουντούζ, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Επιτροπής Γυναικών του DEHAP. Σύμφωνα με τις καταγγελίες γυναικείων οργανώσεων, η Γκιουντούζ «απήχθη» από την αστυνομία στις 14 του Ιούνη, βασανίστηκε άγρια, βιάστηκε και, τέλος, αφέθηκε να αιμορραγεί θανάσιμα σε κάποια άκρη της λεωφόρου Γκαζιοσμανπασά ΤΕΜ.

Βέτο Σεζέρ

Τα περιστατικά βίας και κατάπνιξης οποιασδήποτε φωνής έλαβαν χώρα στη σκιά της συζήτησης «περί κατάργησης ορισμένων άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου» που εγκρίθηκαν από το τουρκικό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιούνη. Το θέμα συζητήθηκε εμπεριστατωμένα την Παρασκευή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), καθώς και αξιωματούχων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού, δήλωσε ότι ο νόμος «Περί Επανένταξης στην Κοινωνία», όπως ονομάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, έλαβε την Πέμπτη την έγκριση και του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ωστόσο, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, άσκησε βέτο σε ορισμένες διατάξεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζει αντιρρήσεις για την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 8 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου, βάσει του οποίου έχουν υποστεί διώξεις χιλιάδες άτομα για την πολιτική τους δράση. Ο Σεζέρ υποστηρίζει ότι το νομικό κενό που θα δημιουργηθεί δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από την υφιστάμενη νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα από το άρθρο 312 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV.

Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του Προέδρου, εάν ψηφίσει εκ νέου το εν λόγω 6o Πακέτο Μεταρρυθμίσεων, όμως η κίνηση αυτή του Σεζέρ καθυστερεί τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει εγκαίρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο, έβδομο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προβλέπει τον περιορισμό της επιρροής των στρατιωτικών στα πολιτικά πράγματα.

ΙΤΑΛΙΑ
Επισήμως απαλλαγμένος ενόψει της «ευρω-προεδρίας»

ΜΙΛΑΝΟ.- Οι δικαστές του Μιλάνου που εξέταζαν την υπόθεση δωροδοκίας δικαστών από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέταξαν χτες την επίσημη αναστολή των εργασιών της δίκης σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο περί ασυλίας που υπερψήφισε το ιταλικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το δικαστήριο ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να κρίνει τη συνταγματικότητα του εν λόγω νόμου. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από αρκετούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να απαντήσει «κατάλληλα» λέγοντας: «Στην Ιταλία έχουμε έναν καρκίνο, ο οποίος πρέπει να θεραπευτεί. Την πολιτικοποίηση των δικαστικών αρχών. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης για να διαβεβαιώσουμε το λαό ότι έχει δικαστές αμερόληπτους και όχι δικαστές της Αριστεράς»...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι (εν μέσω επικρίσεων και από τον ευρωπαϊκό αστικό Τύπο) αναλαμβάνει από σήμερα την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, ενώ αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πιζάνου, αναμένεται να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Λιβύη σχετικά με «τις κοινές ενέργειες για τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών». Θέμα που αναμένεται να είναι από τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ