ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χαράτσι» και για το... «Ολυμπιακό λίφτινγκ»!

Την ώρα που λιώνουμε στο κυκλοφοριακό και στο νέφος, το... «λίφτινγκ» μας μάρανε!
Την ώρα που λιώνουμε στο κυκλοφοριακό και στο νέφος, το... «λίφτινγκ» μας μάρανε!
Ενα νέο «χαράτσι» θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών που έχουν την... ατυχία τα ακίνητά τους να βρίσκονται σε οδικούς άξονες και περιοχές που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πρόκειται για χρήματα που θα πληρώσουν προκειμένου να γίνει η αισθητική αποκατάσταση και η συντήρηση των όψεων των κτιρίων - το λεγόμενο «Ολυμπιακό λίφτινγκ» - μόνο και μόνο για να μην... προσβληθεί η αισθητική των επισκεπτών της Ολυμπιάδας!

Το πρόγραμμα αυτό παρουσίασε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, η οποία - προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» - δήλωσε ότι το κόστος του «λίφτινγκ» θα επιδοτηθεί μέχρι 35% για τα συνήθη κτίρια, έως και 50% για τα διατηρητέα και ότι για το λόγο αυτό θα διατεθούν πιστώσεις 5 δισ. δρχ. Τα υπόλοιπα, δηλαδή πάνω από 7 δισ. δρχ. θα πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή οι ενοικιαστές!.. Η υπουργός κάλεσε μάλιστα τους δήμους να συνδράμουν στο πρόγραμμα αφήνοντας, προφανώς, στο περιθώριο άλλα έργα, πολύ πιο χρήσιμα στους δημότες τους. Επιπλέον κατηγόρησε τους δημάρχους ότι δεν έχουν κατεβάσει τις διαφημιστικές πινακίδες από τις στέγες κτισμάτων, όπως είχαν υποχρέωση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2002 και προανήγγειλε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η μόνη που ενστερνίστηκε απόλυτα το πρόγραμμα για το «ολυμπιακό λίφτινγκ» ήταν - ποιος άλλος; - η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι δημιούργησε και κοινοπραξία που θα αναλαμβάνει την αισθητική αναβάθμιση όσων κτιρίων οι ιδιοκτήτες τους προστρέξουν σ' αυτήν, αλλά και την έκδοση, σε συνεργασία με τράπεζες, δανείων για την κάλυψη της δαπάνης τους για την ανάπλαση των προσόψεων!

Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι δήμαρχοι που έλαβαν το λόγο εστίασαν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις τους και έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους δημότες από τον καλλωπισμό των κτιρίων. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Νίκαιας, Στ. Μπενετάτου, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του: «Πριν δώσουμε χρώμα, να δώσουμε χρήμα». Προηγούμενα σημείωσε τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του εξαιτίας των χρεών που άφησε η προηγούμενη διοίκηση, συμπληρώνοντας πως αυτό που «καίει» τη Δημοτική Αρχή είναι πώς θα πληρώσει τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Κατάληψη του δημαρχείου για τη χωματερή

Κατάληψη του δημαρχείου των Ανω Λιοσίων έκαναν, χθες, οι κάτοικοι της πόλης με πρωτοβουλία της Διαδημοτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Απομάκρυνση της Χωματερής, αντιδρώντας στη χωροθέτηση των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή τους.

Η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής επί πολλά χρόνια από τη λειτουργία της χωματερής στα Ανω Λιόσια και παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, στις 12 Ιούνη με νομοθετική ρύθμιση χωροθέτησε ΧΥΤΑ στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής, που βρίσκεται δίπλα στη σημερινή χωματερή και στη θέση νταμάρι Μουσαμά, δίπλα ουσιαστικά στα σπίτια στη Ζωφριά.

«Η Διαδημοτική Επιτροπή μέσα απ' τις ενέργειες της, όπως και σήμερα με την κατάληψη, θέλει να δείξει την πλήρη αντίθεση στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική και να καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά και το Δήμο Ανω Λιοσίων και Φυλής, που με τη στάση τους το τελευταίο διάστημα δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο, παρά να δεχτούν την ύπαρξη των χωματερών.

Οι τελευταίες πυρκαγιές στη χωματερή δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για την πόλη μας και ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι μια ταφόπλακα στο δήμο μας. Ζητάμε από το λαό της περιοχής και από τους δημότες των γύρω δήμων να στηρίξουν τον αγώνα μας. Η Διαδημοτική Επιτροπή δηλώνει ξεκάθαρα πως δε θα δεχτεί τη νέα χωροθέτηση», δήλωσε στο «Ρ» ο Χάρης Κωστόπουλος, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής.

Νέος πρόεδρος στο ΤΕΕ

Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ - στη θέση του εκλιπόντος Κ. Παναγιωτόπουλου - αναδείχτηκε το περασμένο Σάββατο ο Γιάννης Αλαβάνος, μέχρι τώρα Α' αντιπρόεδρος και επικεφαλής της παράταξης «Νίκος Κιτσίκης». Κατά την ψηφοφορία που έγινε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ έλαβε 71 ψήφους, έναντι 56 της Τώνιας Μωροπούλου (ΠΑΣΚ) και 47 του Κώστα Σαββίδη (ΠΑΣΚ - Συνεργ.), ενώ υπήρξαν 10 λευκά και 3 άκυρα. Η παράταξη ΔΚΜ της ΝΔ, αν και πρώτη δύναμη, δεν κατέβασε υποψήφιο.

Ο Γ. Αλαβάνος μετά την εκλογή του δεσμεύτηκε ότι οι προσεχείς εκλογές στο ΤΕΕ θα γίνουν κανονικά στις 30 Νοέμβρη 2003. Σημειώνουμε ότι η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ θα συνεδριάσει στις 9 Ιούλη - ή αν υπάρξει έλλειψη απαρτίας στις 12 Ιούλη - για να εκλέξει τον Α' αντιπρόεδρο.

Εκποιεί ακίνητα ο Δήμος Καλαμαριάς

Επαναλαμβάνεται αύριο στις 12 το μεσημέρι η δημοπρασία εκποίησης ακινήτων του Δήμου Καλαμαριάς μετά τη ματαίωση της 7ης του Μάη, ύστερα από τη μεγάλη αντίδραση των κατοίκων της Καλαμαριάς, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν όταν κινδύνεψε να περάσει σε χέρια ιδιωτών τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

Τα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν αφορούν σε έξι διαμερίσματα και τρία οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση αναγκών του οικοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Καλαμαριάς.

Στο μεταξύ, για το θέμα της μη επίλυσης του προβλήματος των αποζημιώσεων για τη διάνοιξη της οδού Πόντου θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 του Ιούλη στις 8.30 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου. Σημειώνεται ότι ενώ η οδός Πόντου χαρακτηρίζεται ως υπερτοπικής σημασίας και εντάσσεται στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, καλείται μόνος ο Δήμος Καλαμαριάς να πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη διάνοιξη, αποζημιώσεις που φτάνουν σε τρομακτικά ύψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ