ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «γαλαντόμος» ελληνική εξωτερική πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση «επιχορηγεί» με 250.000 ευρώ το χρόνο το αμερικανικό «παιχνίδι» στα Βαλκάνια

Οι τρόποι με τους οποίους καταβάλλεται το κόστος της «προστασίας» είναι πολλοί. Χτες ήρθε στην επιφάνεια ένας ακόμη, καθώς έγινε γνωστό ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα «επιχορηγήσει» το αμερικανικό ινστιτούτο «Μάρσαλ» με 750.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι «κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στο "Μάρσαλ Fund", στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με ποσό ύψους 250.000 ευρώ ετησίως και για 3 χρόνια, του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά χρήματα από τους Αμερικανούς. «Οι χρηματοδοτήσεις του Ιδρύματος και το ποσό που θα δοθεί για 3 χρόνια από την ελληνική πλευρά, είπε ο εκπρόσωπος, θα προσανατολιστούν στη χρηματοδότηση έργων υποδομών, κυρίως στον τομέα των δημοκρατικών θεσμών του institution building - όπως λέγεται, και έργων που θα ενισχύσουν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Οταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου ρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά, τουλάχιστον μέσω ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είπε πως «το Ινστιτούτο "Μάρσαλ", και βεβαίως ο οργανισμός που έχει ιδρυθεί, έχει μια πολύ σημαντική παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων, μια ισχυρή παρουσία στον τομέα της ανασυγκρότησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οπως πολλές άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει σε χρηματοδότηση έργων μέσω του Ταμείου, έτσι και η Ελλάδα συμμετέχει με αυτή τη χρηματοδοτική συνεισφορά. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που συμμετέχει στις χρηματοδοτήσεις, αλλά και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της ΕΕ».

Οπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς αποδέχεται το πολυποίκιλο αμερικανικό παιχνίδι στην περιοχή που τόσο οδυνηρά αποτελέσματα έχει προκαλέσει, αλλά το χρηματοδοτεί κι από πάνω!

Συγχαρητήρια Πάουελ

Τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για το έργο της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών χθες το απόγευμα.

Ο Κόλιν Πάουελ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, τα οποία χαρακτήρισε ως «πολύ θετικά» για τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον τόσο για την απόφαση των παλαιστινιακών οργανώσεων για εκεχειρία όσο και για τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Στο τελευταίο αυτό θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η εκεχειρία αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του «οδικού χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Απολογισμός και αυτοθαυμασμός για την Προεδρία της ΕΕ

Συνοπτικό απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δίνοντας και το στίγμα της επικοινωνιακής αξιοποίησης των «επιτυχιών» της Προεδρίας, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε πέντε ζητήματα: Τη διεύρυνση, το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και κοινωνική Ευρώπη, την κοινή πολιτική στα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και σε θέματα ασφαλείας και άμυνας.

Φυσικά, για καθεμία από τις «επιτυχίες», για τις οποίες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν, οι εργαζόμενοι, οι λαοί των χωρών-μελών της ΕΕ έχουν λόγους να ανησυχούν και να ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Απαριθμώντας τα «επιτεύγματα» της Ελληνικής Προεδρίας, ο Κ. Σημίτης σημείωσε και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ. Μια επιδρομή που νομιμοποιήθηκε, εκ των υστέρων, από τους «είκοσι πέντε» με ένα κείμενο της Προεδρίας για το οποίο «απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια». Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή η εξέλιξη παγιώνει την «ευρωδιχοτόμηση».

Σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο θέμα», τόνισε ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Σύνοδος της Χαλκιδικής υιοθέτησε το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Δεν ανέφερε, όμως, ότι οι «είκοσι πέντε» παρέπεμψαν το θέμα προς συζήτηση, ουσιαστικά από μηδενική βάση, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (Οκτώβρη του 2003).

Στις «επιτυχίες» της Προεδρίας περιέλαβε και τις Συμφωνίες για την έκδοση υπόπτων και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, τις διαβόητες «τρομοσυμφωνίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εκθείασε την απόφαση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και απένειμε να εύσημα στον υπουργό Γεωργίας και στον εαυτό του για μια απόφαση που συνιστά «χαριστική βολή» για χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στη χώρα μας, αφού μεταξύ των άλλων αποσυνδέει την επιδότηση από την παραγωγή.

Τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας θα παρουσιάσει σήμερα ο Κ. Σημίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα παραδώσει τη σκυτάλη στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή των βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος

Εγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία πιστεύουν ότι το καθοριστικό γεγονός για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα Κατεχόμενα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Νίκη του σημερινού συνασπισμού που μετέχει στην ψευδοκυβέρνηση και κατά συνέπεια παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στο πηδάλιο, όσον αφορά στο χειρισμό του Κυπριακού, σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν σε καμιά περίπτωση προοπτικές λύσης του Κυπριακού μέχρι την καθοριστική ημερομηνία πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαΐου, 2004.

Αντίθετα, νίκη της αντιπολίτευσης θα βελτιώσει τις προοπτικές λύσης, γιατί πέραν της αλλαγής του προσώπου που θα χειρίζεται το Κυπριακό, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πάψει να διαπραγματεύεται το Κυπριακό, θα σημαίνει και ριζική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Και αυτό, όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, γιατί χωρίς ανάμειξη της Τουρκίας, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς μάλλον είναι δύσκολο να χάσουν τις εκλογές, δεδομένου ότι θα είναι καθοριστική η ψήφος των εποίκων, που κατευθύνονται από το κατοχικό καθεστώς.

Διάσταση Ντενκτάς - Γκιούλ

Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται δηλώσεις που έκαναν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για το «σχέδιο Ανάν». Οπως γράφει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι ασχέτως από το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει πως το «σχέδιο Ανάν» είναι νεκρό, σημασία έχει το γεγονός ότι υπάρχει και οι πρόνοιές του είναι ικανοποιητικές.

Αντίθετα, ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε στην απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», δηλώνοντας ότι αν το αποδεχόταν, μεγάλος αριθμός εποίκων θα ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη Κύπρο. Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, βρίσκονται στην Κύπρο, γιατί δεν υπέγραψα το σχέδιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εντάξει την Κύπρο, μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό μεταξύ των δύο ισότιμων, κατά την έκφρασή του, πλευρών.

Εξάλλου, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα στέλνει διφορούμενα μηνύματα, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη μη λύση του Κυπριακού ως λύση, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δε θεωρεί ότι η μη λύση είναι λύση.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 12 και 13 Ιούλη για Λίμνη Πλαστήρα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Νεοχώρι, Φράγμα και πλαζ Λαμπερού. Αναχώρηση το Σάββατο 12 Ιούλη στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56 - 1ος όροφος) και στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

Στις 22.00 στα πλαίσια της ενημερωτικής πολιτικής εκπομπής «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»: Ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με τους: Γιάννη Σφυρή, υπεύθυνο Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Διαμαντή, βουλευτή Θεσ/κης του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρο Σκρέκα, βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ, με θέμα: «Η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η στάση των κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ