ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε καθεστώς ομηρίας παραμένουν οι μετανάστες

Με τις ουρές της ντροπής να μην έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, έληξε χτες η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών για άδειες παραμονής. Βέβαιο θεωρείται ότι οι περισσότεροι δε θα κατορθώσουν να «νομιμοποιηθούν» και άρα θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με μαύρα, ανασφάλιστοι και χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα

Eurokinissi

Με τις τεράστιες ουρές μεταναστών σε συνθήκες καύσωνα να προσπαθούν να πετύχουν την κατάθεση των δικαιολογητικών για άδεια παραμονής στη χώρα μας, έληξε χτες τυπικά η σχετική προθεσμία. Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, που είτε δεν πρόλαβαν, είτε δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της σκόπιμα διογκωμένης γραφειοκρατικής διαδικασίας, θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς παρανομίας και άρα να αποτελούν εύκολη λεία στις εκμεταλλευτικές ορέξεις των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση πήρε «άριστα» στην υλοποίηση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες. Τα πρώτα δείγματα γραφής που έδωσε και αφορούσαν στη διαδικασία - υποτίθεται - νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, ήταν θετικά για τους «εμπνευστές» της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δείχνει ή το καθεστώς παρανομίας, ή το δρόμο της απέλασης σε όσους μετανάστες δεν εξυπηρετούν τις τοπικές οικονομίες ως φτηνή εργατική δύναμη. Ενδεικτικό είναι πως από τους περίπου 1.000.000 μετανάστες που ζουν στη χώρα, η κυβέρνηση υπολογίζει να ανανεώσουν ή να αποκτήσουν άδεια παραμονής μόνον 400.000. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση φρόντισε να ορθώσει μια σειρά εμποδίων στους μετανάστες που επιθυμούσαν, είτε να ανανεώσουν, είτε να αποκτήσουν άδεια παραμονής.

Με χτεσινή εγκύκλιο προς τους δήμους και τις νομαρχίες, που υπογράφουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, δίνεται μια σιωπηρή παράταση για την ανανέωση της άδειας μέχρι τις 30 του Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι δε θα απελαύνεται κανείς αλλοδαπός μέχρι τις 30 του Οκτώβρη, εφόσον όμως είναι κάτοχος: α) ισχυρού διαβατηρίου, β) άδειας παραμονής για την οποία έχει ζητήσει ανανέωση, γ) βεβαίωσης ότι έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά είτε για την έκδοση της άδειας εργασίας είτε για την έκδοση της άδειας παραμονής ή σε περίπτωση ανυπαρξίας των βεβαιώσεων αυτών, προηγούμενης άδειας εργασίας. Στο διάστημα αυτό - σημειώνεται στην εγκύκλιο - οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι «οι αλλοδαποί θα τελούν υπό καθεστώς αναμονής έκδοσης των αδειών τους», δηλαδή θα αργήσουν να λάβουν την κάρτα παραμονής στα χέρια τους, μέχρι να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες τον έλεγχο.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «φορτώσει» στους μετανάστες τις ουρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, με το «επιχείρημα» ότι απέκτησαν τη νοοτροπία του Ελληνα να διεκπεραιώνει τελευταία στιγμή τις υποθέσεις του, στόχο έχει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι τόσο σε αυτή τη φάση της νομιμοποίησης όσο και στην προηγούμενη, οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων διαμαρτύρονταν είτε για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είτε για τη δυσκολία αυτά να συγκεντρωθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μόλις πέντε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα στο μετανάστη να εξαγοράσει όσα ένσημα του λείπουν μέχρι τα 150 που απαιτούνται.

Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών δε γίνεται σε μία υπηρεσία ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μετανάστες. Αρχικά οι μετανάστες κλήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια εργασίας στις νομαρχίες και ακολούθως να καταθέσουν το σύνολο των δικαιολογητικών στους δήμους, όπου θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου για να παραλάβουν τις άδειες παραμονής. Τα γραφεία εξυπηρέτησης που συστήθηκαν στις νομαρχίες και στους δήμους αποδείχτηκαν πολύ λίγα για να εξυπηρετήσουν τους μετανάστες, ενώ το προσωπικό που υποσχέθηκε το υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο σκοπό δεν έχει δοθεί. Πολλοί δε υπάλληλοι δεν ήταν ενήμεροι σχετικά με το ποια δικαιολογητικά απαιτούνται ακριβώς, με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, η οποία δε φρόντισε από νωρίς για την επιμόρφωσή τους, ενώ με εγκυκλίους άλλαζε τον ίδιο το νόμο, χωρίς να ενημερώνει ούτε υπηρεσίες, ούτε βέβαια και μετανάστες.

Και χτες πάντως σημειώθηκαν ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν έλειψαν και οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μετανάστες που προσήλθαν στο Γραφείο Εξυπηρέτησης της Νομαρχίας Αθηνών, στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Λιοσίων.

«Μας θέλουν σκλάβους»

Η προβληματική διαδικασία ανανέωσης των αδειών παραμονής μεταναστών στη χώρα μας έχει στόχο να εξαναγκάζει πολλούς από αυτούς να εξακολουθούν να παραμένουν παράνομοι και άρα εύκολη λεία στους εργοδότες. Αυτό κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού μεταναστευτικών συλλόγων, κοινοτήτων και ενώσεων σε εκδήλωση - σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Οι Χασάζ Μοχάμετ από το Σουδάν, Φεϊν Οσμάντ από την Αλβανία, Γιουσέφ Αζέρ από την Τουρκία και Αρνολντ Ολέκο από το Κογκό υπογράμμισαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών να μην καταφέρουν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται οι ίδιοι. Αναφερόμενοι στα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέχρι και χτες που έληξε τυπικά η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών, επισήμαναν ότι και στην ανάλογη διαδικασία του 1998, όταν ο αριθμός των μεταναστών που είχαν καταγραφεί στη χώρα μας ήταν 465.000, μόνο οι 114.000 κατάφεραν να νομιμοποιηθούν. Σήμερα, όπως είπαν, που ο αριθμός φτάνει περίπου στο ένα εκατομμύριο, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.

«Εχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά όχι και τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους», τόνισαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών, τονίζοντας ότι αυτό το καθεστώς ομηρίας τούς καθιστά απόλυτα εξαρτημένους από τους εργοδότες.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως κατήγγειλαν, είναι να μην μπορούν οι μετανάστες να νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα, να ζουν παράνομοι και να αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστοι. «Η κυβέρνηση θέλει τους μετανάστες σκλάβους», είπαν χαρακτηριστικά.

Επισήμαναν ότι δε φταίνε οι ίδιοι οι μετανάστες, που δεν μπορούν να καταθέσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς είναι πολλά και δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ανέφεραν χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταναστών που βρίσκονται 10 χρόνια στην Ελλάδα, με άδεια εργασίας και παραμονής, με ένσημα όλα τα χρόνια, αλλά είχαν την ατυχία να μείνουν άνεργοι τη χρονική περίοδο που πρέπει να ανανεώσουν την άδεια. Είπαν ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, γιατί έχουν φύγει κυνηγημένοι από τις χώρες τους. Σημείωσαν, επίσης, ότι για την εξυπηρέτησή τους υπήρχαν λίγα γραφεία, με κακή οργάνωση και ελλιπές προσωπικό, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο για πολλούς, παρότι έχασαν μεροκάματα και στήθηκαν στις ουρές, δοκιμάζοντας απίστευτη ταλαιπωρία.

Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους, να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας χορήγησης άδειας εργασίας και παραμονής, ώστε να μη χρειάζεται να καταθέτουν δύο φορές τα χαρτιά τους και η άδεια εργασίας και παραμονής να είναι διάρκειας δύο χρόνων τουλάχιστον.

Συνελήφθησαν Κινέζοι δουλέμποροι

Διεθνής εγκληματική οργάνωση, που δρούσε στη χώρα μας και, μέσω συνεργατών που διέθετε σε Κίνα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Ιράν, Ιορδανία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά, προωθούσε Κινέζους μετανάστες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στον Καναδά, εξαρθρώθηκε απ' την Αστυνομία το περασμένο Σάββατο.

Τα μέλη της οργάνωσης, ουσιαστικά, εκβίαζαν τους «πελάτες» τους για να λάβουν τις 15.000 ευρώ (τόσο κοστολογούσαν το κάθε κεφάλι), ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βασάνισαν ή απείλησαν ευθέως μετανάστες ή τις οικογένειές τους! Αναζητούσαν νεαρά άτομα από φτωχές περιοχές της Κίνας, τους υπόσχονταν μεταφορά και εξεύρεση εργασίας σε χώρες της Ευρώπης. Ακολούθως, τους προμήθευαν με πλαστά διαβατήρια και τους συνόδευαν μέχρι την Ελλάδα, όπου τους φυλάκιζαν σε σπίτια και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή μέχρι και 15.000 ευρώ για τον καθένα, ώστε να τους απελευθερώσουν! Σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης καταβολής των χρημάτων απ' τους συγγενείς τους στην Κίνα ή στη χώρα μας, τους εκβίαζαν, τους βασάνιζαν και απειλούσαν αυτούς και τις οικογένειές τους...

Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν σε διαμερίσματα των περιοχών Μεταξουργείου και Καλλιθέας συνολικά 10 Κινέζοι, από 23 έως και 37 ετών και χτες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ