ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειροτερεύουν οι δείκτες για τα λαϊκά στρώματα

Μόνο το μεγάλο κεφάλαιο κερδίζει από την αύξηση του ΑΕΠ. Αυξάνει η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μειώνεται το κόστος εργασίας

Μια εξιδανικευμένη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσα από την εξαμηνιαία έκθεση για τις «τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας». Πίσω από την ευμάρεια των αριθμών, που αφορούν κυρίως την αύξηση του ΑΕΠ και τη μάζα των επιχειρηματικών κερδών, καταγράφεται η επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση του ΑΕΠ βαδίζει αντάμα με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της ανεργίας (η Ελλάδα βρίσκεται στους επικεφαλής της ΕΕ). Ταυτόχρονα μαζί με την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταγράφεται ουσιαστική μείωση του «πραγματικού κόστους εργασίας». Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν - με τη γλώσσα των αριθμών - τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ανέφερε ότι: Πρώτον, ο στόχος για «ανάπτυξη» 3,8% το 2003 παραμένει εφικτός. Δεύτερον, οι επενδύσεις τρέχουν με ρυθμό αύξησης 9,5%. Τρίτον, η κατανάλωση αυξάνεται με ρυθμό 3% και ο όγκος των εξαγωγών αγαθών με 4%. Τέταρτον, με βάση τις ενδείξεις ο πληθωρισμός θα κλείσει μεταξύ 2,5% και 3%. Πέμπτον, ο στόχος να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,9% του ΑΕΠ είναι «εφικτός», χωρίς όμως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, να συνυπολογίζονται οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.

Αυτού του τύπου η συνόψιση είναι τόσο επιλεκτικά αφαιρετική, ώστε να κρύβει τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιθέσεις, που όμως διαπερνούν και τα δικά τους στοιχεία.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης προκύπτουν και τα εξής:

  • Η αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του 2003 φτάνει στο 4,3%. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,8% για το 2003 «καθίσταται πλέον επιτεύξιμη, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να υπερβεί την παραπάνω εκτίμηση». Για το 2004 προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 4,1%.
  • Την ίδια στιγμή και παρά τη μεγαλύτερη «ανάπτυξη» σε σχέση με την ευρωζώνη, το ποσοστό της ντόπιας ανεργίας για το 2003 αναμένεται στο 9,1% και όπως αναφέρουν οι ίδιοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη (μετά την Ισπανία). Αναφέρουν επίσης ότι η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα ενισχύεται «από τη δημιουργία 20-30 χιλιάδων θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει στο 9,1%».
  • Στο α΄ τρίμηνο του 2003 ο τζίρος των εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 13,8% και των εκτός χρηματιστηρίου κατά 16,3%. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων αυξήθηκαν με 6% και των εκτός χρηματιστηρίου κατά 7%. Τα κέρδη των βιομηχανιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%.
  • Με βάση και τα παραπάνω προκύπτει - και καταγράφεται στην έκθεση - ότι η αποδοτικότητα του κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 5% ανάμεσα στο 2002 και στο 2001. Για το 2003 εκτιμούν περαιτέρω αύξηση σε ποσοστό 3,7%, έναντι 0,7% στην ευρωζώνη.
  • Η κατάσταση διαγράφεται τελείως διαφορετική σε ό,τι αφορά το πραγματικό κόστος εργασίας. Εδώ σε αντίθεση με την αποδοτικότητα του κεφαλαίου - και εν μέρει ακριβώς γι' αυτό - υπάρχει μείωση 1,6% για το 2000 και περαιτέρω μείωση 1,1% για το 2003. Με δυο λόγια, η θέση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας επιδεινώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
  • Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού καταγράφουν την «ομαλοποίηση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και το ανατιμημένο ευρώ» σαν σημαντικούς αποπληθωριστικούς παράγοντες. Σε μέσα επίπεδα έτους τον εκτιμούν σε 3,3%.
ΕΤΟΙΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πληθώρα κολοβακτηριδίων...

Επιμολυσμένα με κολοβακτηριοειδή είναι το 15% των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εξήχθησαν από έρευνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, από εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα ή εξειδικευμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, από το σύνολο των 607 δειγμάτων:

  • Δε διαπιστώθηκε σε κανένα παρουσία σαλμονέλας.
  • Στο 0,7% διαπιστώθηκε η παρουσία λιστέριας.
  • Στο 0,5% ανιχνεύτηκε σταφυλόκοκκος σε αριθμό μη ικανό για την παραγωγή τοξίνης, δηλαδή για την ενδεχόμενη πρόκληση τροφοδηλητηρίασης.
  • Στο 15% ανιχνεύτηκαν κολοβακτηριοειδή σε μη αποδεκτό αριθμό, που καταδεικνύει ότι δεν τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

Από τις 9 κατηγορίες τροφίμων τη μεγαλύτερη συνολικά μικροβιακή επιβάρυνση παρουσιάζουν κατά σειρά προτεραιότητας: α) τα σάντουιτς και ιδιαίτερα αυτά με αλλαντικά, τυριά, ή σαλάτες, β) τα ψητά προϊόντα κρέατος, γ) τα σύνθετα σνακς (πίτσες, πεϊνιρλί). Μικρότερη επιβάρυνση εμφανίζουν τα παστά ψάρια και τα έτοιμα γεύματα ψαρικών, όπως και οι πολυσαλάτες με βρασμένα λαχανικά και ζυμαρικά ή ρύζι. Πολύ μικρή επιβάρυνση εμφανίζουν τα μαγειρεμένα πιάτα λαχανικών και ελάχιστη επιβάρυνση τα παγωτά.

Κατά τον ΕΦΕΤ τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζουν μια ικανοποιητική εικόνα για τη μικροβιακή επιμόλυνση των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την επικέντρωση του νέου προγράμματος ελέγχων σε εκείνες τις κατηγορίες τροφίμων και επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη μικροβιακή επιβάρυνση.

Σε διάθεση το γρήγορο Ιντερνετ

Την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών του γρήγορου Ιντερνετ ανακοίνωσε πρόσφατα η ΟΤΕΝΕΤ. Το κόστος κυμαίνεται από 49 ευρώ το μήνα μέχρι 528 ευρώ για 12μηνη σύμβαση, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις για την εγκατάσταση (50 ευρώ), την ενεργοποίηση της γραμμής από τον ΟΤΕ (82 ευρώ), το μηνιαίο τηλεπικοινωνιακό τέλος (27,5 ευρώ μέχρι αρχές Οκτώβρη) και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Αύξηση τζίρου 17,6% και λόγω αυξήσεων στ' ασφάλιστρα

Ενδεικτικό της τάσης ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας

Με αισιοδοξία «ατενίζει το μέλλον» η Αγροτική Ασφαλιστική, παρουσιάζοντας βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τους πρώτους πέντε μήνες του 2003, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις τσουχτερές αυξήσεις των ασφαλίστρων και λιγότερο στην αύξηση του αριθμού των συμβολαίων της. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση δυναμώνει σε βάρος της δημόσιας, η οποία πλήττεται εξακολουθητικά από την κυβερνητική πολιτική, ενώ το κόστος ασφάλισης (οχημάτων, ατυχημάτων, ζωής κλπ) γίνεται για τους ασφαλισμένους χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δυσβάσταχτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, το 2002 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα καθαρά ασφάλιστρα της τάξης του 17,6%. Επίσης, κάλυψε περίπου τρεις φορές περισσότερο από όσο προβλέπει ο νόμος το περιθώριο φερεγγυότητας από τα ίδια κεφάλαια. Μειωμένος είναι και ο δείκτης γενικών εξόδων στο 28% των ασφαλίστρων, από 32,6% που ήταν το 2001. Ωστόσο, το 2002 η εταιρία εμφάνισε ζημίες 25,6 εκατ. ευρώ, λόγω του κόστους της συγχώνευσής της με την Αγροτική Ζωής και των υψηλών προβλέψεων (κάλυψη ασφαλισμένων) της νέας εταιρίας.

Η εικόνα της εταιρίας το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2003 δείχνει αύξηση ασφαλίστρων κατά 22,8% και αύξηση του μεριδίου αγοράς, καθώς και μείωση των λειτουργικών εξόδων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί η πρόθεση της εταιρίας να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, στο πλαίσιο του στόχου της για μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, ώστε να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ