Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειροτερεύουν οι δείκτες για τα λαϊκά στρώματα

Μόνο το μεγάλο κεφάλαιο κερδίζει από την αύξηση του ΑΕΠ. Αυξάνει η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μειώνεται το κόστος εργασίας

Μια εξιδανικευμένη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσα από την εξαμηνιαία έκθεση για τις «τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας». Πίσω από την ευμάρεια των αριθμών, που αφορούν κυρίως την αύξηση του ΑΕΠ και τη μάζα των επιχειρηματικών κερδών, καταγράφεται η επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση του ΑΕΠ βαδίζει αντάμα με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά της ανεργίας (η Ελλάδα βρίσκεται στους επικεφαλής της ΕΕ). Ταυτόχρονα μαζί με την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταγράφεται ουσιαστική μείωση του «πραγματικού κόστους εργασίας». Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν - με τη γλώσσα των αριθμών - τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ανέφερε ότι: Πρώτον, ο στόχος για «ανάπτυξη» 3,8% το 2003 παραμένει εφικτός. Δεύτερον, οι επενδύσεις τρέχουν με ρυθμό αύξησης 9,5%. Τρίτον, η κατανάλωση αυξάνεται με ρυθμό 3% και ο όγκος των εξαγωγών αγαθών με 4%. Τέταρτον, με βάση τις ενδείξεις ο πληθωρισμός θα κλείσει μεταξύ 2,5% και 3%. Πέμπτον, ο στόχος να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,9% του ΑΕΠ είναι «εφικτός», χωρίς όμως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, να συνυπολογίζονται οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.

Αυτού του τύπου η συνόψιση είναι τόσο επιλεκτικά αφαιρετική, ώστε να κρύβει τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιθέσεις, που όμως διαπερνούν και τα δικά τους στοιχεία.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης προκύπτουν και τα εξής:

  • Η αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του 2003 φτάνει στο 4,3%. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,8% για το 2003 «καθίσταται πλέον επιτεύξιμη, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να υπερβεί την παραπάνω εκτίμηση». Για το 2004 προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 4,1%.
  • Την ίδια στιγμή και παρά τη μεγαλύτερη «ανάπτυξη» σε σχέση με την ευρωζώνη, το ποσοστό της ντόπιας ανεργίας για το 2003 αναμένεται στο 9,1% και όπως αναφέρουν οι ίδιοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη (μετά την Ισπανία). Αναφέρουν επίσης ότι η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα ενισχύεται «από τη δημιουργία 20-30 χιλιάδων θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει στο 9,1%».
  • Στο α΄ τρίμηνο του 2003 ο τζίρος των εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 13,8% και των εκτός χρηματιστηρίου κατά 16,3%. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων αυξήθηκαν με 6% και των εκτός χρηματιστηρίου κατά 7%. Τα κέρδη των βιομηχανιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%.
  • Με βάση και τα παραπάνω προκύπτει - και καταγράφεται στην έκθεση - ότι η αποδοτικότητα του κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 5% ανάμεσα στο 2002 και στο 2001. Για το 2003 εκτιμούν περαιτέρω αύξηση σε ποσοστό 3,7%, έναντι 0,7% στην ευρωζώνη.
  • Η κατάσταση διαγράφεται τελείως διαφορετική σε ό,τι αφορά το πραγματικό κόστος εργασίας. Εδώ σε αντίθεση με την αποδοτικότητα του κεφαλαίου - και εν μέρει ακριβώς γι' αυτό - υπάρχει μείωση 1,6% για το 2000 και περαιτέρω μείωση 1,1% για το 2003. Με δυο λόγια, η θέση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας επιδεινώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
  • Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού καταγράφουν την «ομαλοποίηση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και το ανατιμημένο ευρώ» σαν σημαντικούς αποπληθωριστικούς παράγοντες. Σε μέσα επίπεδα έτους τον εκτιμούν σε 3,3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ